Share

Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, παγωτό όλοι το λατρεύουν ειδικά το καλοκαίρι!
Δροσερό, γευστικό, απολαυστικό με πολλές και απίθανες γεύσεις!
Το παγωτό είναι από τα πιό αγαπημένα γλυκίσματα σε όλον τον κόσμο!

 

– Τί είναι όμως το παγωτό…
Παγωτό είναι το μείγμα κάποιων υλικών που καταψύχεται σε χαμηλή θερμοκρασία τουλάχιστον  -18 βαθμούς Κελσίου.
Τα βασικά συστατικά του παγωτού είναι το γάλα, το βούτυρο, ζάχαρη και η κρέμα γάλακτος.
Όμως με την προσθήκη σοκολάτας, βανίλιας, φρούτων, ξηρών καρπών, μπισκότων, γιαουρτιού και άλλων
πολλών υλικών το παγωτό παίρνει ξεχωριστή γεύση και χρώμα.
Στην κατηγορία των παγωτών ανήκει η γρανίτα που γίνεται μόνο με τον χυμό φρούτων και σιροπιού ζάχαρης
και δεν έχει καθόλου λιπαρά!
Επίσης το σορμπέ που περιέχει σαν βάση πολτοποιημένα φρούτα, ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης αλλά και ελάχιστα αυγά,
κρέμα ή γάλα και επίσης διάφορα άλλα συστατικά που διαμορφώνουν την γεύση και είναι κάτι ενδιάμεσο στην γρανίτα και το παγωτό.
– Για την ιστορία..
Το πρώτο παγωτό εμφανίστηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία, ανακατεύοντας χιόνι
με φρούτα και μέλι.
Όμως η κανονική εκδοχή περί της προέλευσής του είναι οτι δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα από
έναν γαλακτοπώλης Jacob Fusell από τη Βαλτιμόρη.

 

– Η διατροφική αξία του παγωτου
Ειδικά τα σπιτικά παγωτά περιέχουν ασβέστιο,πρωτεΐνες,υδατάνθρακες,λιπαρά,ψευδάργυρο,κάλιο,
φώσφορο,σίδηρο,βιταμίνες,μέταλλα και άλλα ιχνοστοιχεία.

Παρόλαυτα το παγωτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς ένα παγωτό περίπου 100gr. προσδίδει
στον οργανισμό από 75-250 θερμίδες, ανάλογα τον τύπο παγωτού.
2 φορές την εβδομάδα είναι μία λογική συχνότητα κατανάλωσης.

Τέλος το παγωτό έχει αγχολυτικές ιδιότητες!

– Τα τυποποιημένα παγωτά
Παλαιότερα τα παγωτά τα πουλούσαν οι λεγόμενοι παγωτατζήδες… επάγγελμα που πλέον έχει ΅ΆεξαφανισθείΆΆ!
Οι εταιρείες ανέλαβαν πλέον να προμηθεύουν παγωτά στους καταναλωτές!
Τα παγωτά τους είναι γευστικά αλλά όχι τόσο «αγνά» όσο τα σπιτικά..
– Και τι εννοούμε με αυτό..
Περιέχουν γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές, για καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή του παγωτού.

Τα τυποποιημένα παγωτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που χρησιμοποιείται όπως γλυκόζη, η σορβιτόλη και
η ασπαρτάμη είναι ουσίες εναλλακτικές της ζάχαρης,οι οποίες όμως είναι ασφαλείς σύμφωνα με την επιτροπή
ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης αρωματικές ύλες και χρωστικά.

Επίσης όπως κάθε τυποποιημένο προϊόν περιέχει Ε και σε κάποιες περιπτώσεις συντηρητικά, αν και στα παγωτά δεν
χρειάζεται μιας και διατηρούνται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα τυποποιημένα παγωτά θα πρέπει να διατηρούνται σε σωστές θερμοκρασίες ώστε να μην αποψύχονται και επαναψύχονται,
οι αλλοιώσεις που δημιουργούνται είναι επιβλαβείς και οδηγούν σε δηλητηριάσεις!

ΓιΆ αυτό πάντα πρέπει να ελέγχουμε την ημερομηνία παρασκευής του παγωτού, την θέση των ψυγείων και
από που επιλέγουμε να τα προμηθευτούμε!

Παρόλα αυτά οι εταιρείες προσπαθούν να κάνουν παγωτά από αγνά υλικά όπως υποστηρίζουν!

Η τελική κρίση είναι του καταναλωτή!


– Τα σπιτικά παγωτά
Τι καλύτερο από το σπιτικό παγωτό!
Δοκιμάστε να κάνετε το δικό σας παγωτό, ακόμη και αν δεν έχετε παγωτομηχανή!

Είναι πολύ πιο ασφαλές για όλους! Απλά να θυμάστε οτι έχει μικρότερη διάρκεια ζωής!
Δοκιμάστε γρανίτες, σορμπέ, προμηθευτείτε τα βασικά αγνά υλικά και πειραματιστείτε με τις δικές σας αγαπημένες γεύσεις και υλικά!

Στο εμπόριο υπάρχουν χωνάκια από γκοφρέτα και ειδικές θήκες και ξυλάκια για να κάνετε παγωτά που θα ξετρελάνουν τα παιδιά σας!

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο