Τα αμύγδαλα είναι τα αγαπημένα μου! Πραγματικά δεν μπορώ ν΄αντισταθώ σε οποιοδήποτε γλυκό έχει αμύγδαλο κυρίως  σε μια νουγκατίνα, το ίδιο και σ΄αυτή την αφράτη και τόσο ντελικάτη αμυγδαλόπιτα.

Την αμυγδαλόπιτα την φτιάχνω αρκετά συχνά γιατί είναι πανεύκολη,  μου θυμίζει τη νουγκατίνα και ανάλογα την περίσταση μπορώ να την απολαύσω σαν ένα απλό κέικ ή να την μετατρέψω σε αμυγδαλόπαστα.

Την αμυγδαλόπιτα πρώτη φορά την έφαγα από τα χεράκια της κυρίας Αντωνίας, η οποία μόλις «μάζευε» τα αμύγδαλα από το κτήμα της τηλεφωνούσε στη μαμά μου να πάμε να τα πάρουμε από το σπίτι της.

Την πρώτη φορά λοιπόν όταν άκουσα τη λέξη αμυδαλόπιτα, αρνήθηκα ευγενικά.  Όταν όμως είδα να τη σερβίρει στον καλό, ασημένιο της δίσκο, φουσκωτή σαν τα μαλλιά της με το κατακόκκινο «ψεύτικο» κερασάκι, θυμάμαι να γουρλώνω τα μάτια και να τρώω της μαμάς μου.

Νόστιμη, ντελικάτη, με το λεπτό άρωμα του αμυγδάλου σχεδόν ίδια γεύση με την αγαπημένη νουγκατίνα! Πριν μερικά χρόνια σ’ έναν οδηγό μαγειρικής του 1993, βρήκα μια συνταγή για αμυδαλόπιτα από την Κύπρο τη δοκίμασα και με μικρές παραλλαγές είναι πλέον η αγαπημένη μου, ειδικά τα Χριστούγεννα.

Κέικ Αμυγδάλου Συνταγές

Από τότε που έχω γίνει μαμά, μου αρέσει πολύ τις γιορτινές περιόδους να περνάω τα βράδια μου φτιάχνοντας γλυκά.

Αυτή η κατάσταση μου θυμίζει πολύ τη δική μου μαμά που κοίμιζε τα μικρότερα αδέρφια μου στις διακοπές των Χριστουγέννων κι εμείς φτιάχναμε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, μόνο με το φωτάκι του απορροφητήρα και χωρίς μίξερ.

Την προγούμεννη εβδομάδα θέλοντας να φτιάξω την αμυγδαλόπιτα για τους συμμαθητές της Υβόννης χρησιμοποίησα τη νέα κουζινομηχανή της Kenwood Titanium Chef και βρέθηκα έκπληκτη όταν άγγιξα την ένδειξη του φωτισμού!

Αρκούσε για να δουλέψω άνετα στον πάγκο μου, πραγματικά αυτή η επιπλέον λειτουργία με ενθουσίασε, όπως και το «ήσυχο» μοτέρ της.

Γενικότερα αυτή η κουζινομηχανή Kenwood Titanium Chef είναι τόσο μελετημένη που σχεδόν όλοι οι χρόνοι των συνταγών μπορούν να μειωθούν στο μισό και για εμένα αυτό είναι μεγάλο προσόν της.

Όπως και τα στοιβαρά της εξαρτήματα που εφάπτουν όπως ακριβώς πρέπει και σε πολύ λίγες περιπτώσεις έχει χρειαστεί να βοηθήσω με σπάτουλα, όχι τη μαρίζ, η Kenwοod έχει φροντίσει και γι’ αυτό!

Και αν νομίζεις οτι αρκεί μόνο μια καλή συνταγή για την απόλυτη επιτυχία ενός γλυκίσματος, όπως αυτή η αμυγδαλόπιτα, που θέλει απαλές και προσεκτικές κινήσεις  για να καταφέρεις ένα μοναδικά αφράτο μείγμα, να ξέρεις πως το τόλμησα με τον αυγογδάρτη και όχι με το χέρι, το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω στις εικόνες.

Τα κερασάκια αν και δεν συνηθίζω να τα χρησιμοποιώ κάνουν την αμυγδαλόπιτα ακόμη πιο γιορτινή!


Αμυγδαλόπιτα ή Αμυγδαλόπαστα
Χρόνος Προετοιμασίας: 25′
Χρόνος Ψησίματος: 20′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος 
Μερίδες: 4-5

Υλικά

Για την αμυγδαλόπιτα
200 γρ. αμυγδαλόψιχα με τη φλούδα
45 γρ. φρυγανιά
120 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
1 στικ βανίλια
30 ml. κονιάκ ή αμαρέτο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 στικ βανίλια
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι
150 γρ.  ζάχαρη
100 γρ. νερό
1 φλούδα λεμονιού

Για τη διακόσμηση
150 γρ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη

Κερασάκια μαρασκίνο, προαιρετικά

Εκτέλεση

1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C. Χτυπάμε τ΄ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα.
Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε τη φρυγανιά, την αμυγαλόψιχα, το μοσχοκάρυδο, το baking powder,  το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.

2 Στον κάδο της κουζινομηχανής τοποθετούμε τους κρόκους και τη ζάχαρη, χρησιμοποιούμε το χτυπητήρι να αφρατέψουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε το κονιάκ και τη βανίλια. Κατόπιν προσθέτουμε σταδιακά σε 5-6 δόσεις τη μαρέγκα και το μείγμα αμυγδαλόψιχας.

3 Μεταφέρουμε το μείγμα σε τσέρκι 22-24 εκ. και ψήνουμε στους 175ο C. για 45 λεπτά. Όσο ψήνεται το γλυκό βράζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε την αμυγδαλόπιτα από το φούρνο τη σιροπιάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

4  Χτυπάμε στον κάδο της κουζινομηχανής την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγύ και καλύπτουμε την αμυγδαλόπιτα. Πασπαλίζουμε με την καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα και διακοσμούμε με τα κερασάκια μαρασκίνο.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να αρωματίσουμε την αμυγδαλόπιτα με κανέλα , πορτοκάλι ή πικραμύγδαλο
– Μπορούμε να κόψουμε την αμυγδαλόπιτα στη μέση, να τη γεμίσουμε με σαντιγύ ή κρέμα πατισερί
– Την αμυγδαλόπιτα μπορούμε να μη την σιροπιάσουμε και να έχουμε ένα εξαιρετικό και αφράτο κέικ αμυγδάλου
– Η αμυγδαλόπιτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν παντεσπάνι για άλλα γλυκίσματα

Νουγκατίνα

Αμυγδαλόπαστα Συνταγή

Νουγκατίνα Πάστα Συνταγή

 

4 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.