Αυγά με Ντομάτα, η Στραπατσάδα

2.3K
Αυγά με Ντομάτα, η Στραπατσάδα εν έτη 2015,

Γενικότερα, εδώ και χρόνια έχω αποφασίσει οτι η “μιζέρια” της παρελθοντολογίας-παρελθοντολαγνείας για την φρεσκάδα, την αγνότητα και την “αυθεντική γεύση”των υλικών  δεν μου ταιριάζει, έτσι αντί να γκρινιάζω για τα όσα όμορφα γεύτηκα τα προηγούμενα χρόνια, προσπαθώ να προσαρμόζομαι στα τρέχοντα δεδομένα, με τον όποιο καλύτερο τρόπο μπορώ, αναζητώντας καλές πρώτες ύλες με αυστηρό κριτήριο την εποχικότητα, τους ανθρώπους που φροντίζουν με σοβαρότητα και μεράκι να παράγουν και να προμηθεύουν τους καταναλωτές αλλά και να “μακαρίζω” την τύχη μου που μεγάλωσα στην επαρχία.

Από το 1984 εως και το 1997, περίπου, ο παππούς και η οικογένειά μου μου καλλιεργούσαν ντομάτες για το εργοστάσιο επεξεργασίας ντομάτας Κωπαΐς της αμερικανικής πολυεθνικής Heinz και Νομικός.
Στο σπίτι μας πάντα υπήρχαν δυο ειδών ντομάτες τα πομοντόρια, όπως τα έλεγαν, για την σάλτσα και αυτές που χρησιμοποιούσαμε για να φάμε ωμές.

Η διαδικασία καλλιέργειας και κυρίως της συλλογής τους, τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη, ήταν σαν μια φιέστα για την οικογένειά μου, πόσες μνήμες!

Η φροντίδα μέχρι να κατακόκκινίσουν υγιείς, πριν την ανατολή οι εργάτριες που ξεχύνονταν στο χωράφι με τα λευκά τσεμπέρια και μάζευαν τις ντομάτες, οι άνδρες που φορτώνουν τα καφάσια στις πλάτες και στο τέλος της ημέρας κάτω από την σκιά της ακακίας τρώγαμε όλοι μαζί μακαρόνια με κιμά, γράφωντας ο καθένας τα “τελάρα” που μάζεψε στο τεφτέρι για να πληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Μια όμως από τις πιο έντονες μνήμες μου είναι οι γινωμένες ντομάτες στα τέλη του Αυγούστου, στοιβαγμένες στις γεμάτες καρότσες όπου η ζέστη και η αναμονή τις έκανε να “στάζουν” ξινίλα, αναμένοντας τον δρόμο προς την επεξεργασία, καθώς πολύ κοντά στο πατρικό μου.

Έτσι λοιπόν τα μεσημέρια η μαμά Ευτυχία “εξαγόραζε” μερικές από αυτές τις ντομάτες με αντάλλαγμα με ένα δροσερό υποβρύχιο ή βυσσινάδα!

Αυτές τόσο λιασμένες και  γινωμένες, που έπρεπε να τις αγγίζεις με τακτ, ήταν ό,τι καλύτερο όπως έλεγε, για να φτιάξουμε το υπέρτατο φαγητό του καλοκαιριού αυγά με ντομάτες.

Στο σήμερα, αυτές οι ντομάτες μοιάζουν μακρινό όνειρο, όμως επειδή αυτό το φαγητό αποτελεί ένα από τα πιο κορυφαία φαγητά, από την στιγμή που θα βγουν οι πρώτες κλασικές ντομάτες πάντα φροντίζω να κρατώ μερικές εκτός ψυγείου να λιάζονται ώστε να μπορώ να φτιάχνω την αγαπημένη μου στραπατσάδα, φυσικά τον Αύγουστο ή όταν πηγαίνω στο χωριό την απολαμβάνω με τις δικές μου ντομάτες πομοντόρο.

Αν λοιπόν θες να φας ωραία στραπατσάδα άσε ντομάτες στο ήλιο και βρες μερικά ολόφρεσκα αυγά, τόσο απλά!

Συνταγή για στραπατσάδα όπως την έμαθα από τον πατέρα μου, στην οποία πρόσθεσα τυρί μπάτζο, ένα σκληρό αιγοπρόβειο τυρί, με προέλευση τη Δυτική Μακεδονία και πιπερόκαμα Ναουμίδη από την Φλώρινα!


 

Αυγά με Ντομάτα, η Στραπατσάδα

•Προετοιμασία: 2′ •Έτοιμο σε: 30′ •Ποσότητα: 4 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

 

Υλικά

10 ντομάτες γινωμένες
6-7 αυγά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μπάτζο, προαιρετικά

Εκτέλεση βήμα βήμα

Αφήνουμε τα αυγά και τις ντομάτες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπάτζος Φλώρινας Συνταγές

Σε ένα βαθύ τηγάνι τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό του τρίφτη.

Συνταγές για Στραπατσάδα
Προσθέτουμε 50 ml. ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλάτι και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει η σάλτσα με ελάχιστα υγρά.

Στραπατσάδα Συνταγές

Κατόπιν προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο, όσο μας αρέσει αλλά όχι με “τσιγκουνιά” και “σπάμε” στην σάλτσα τα αυγά.

Ανακατεύουμε συνεχώς, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν τα αυγά, κρατώντας τα όσο ζουμερά μας αρέσουν.

Συνταγές με Αυγά

Λίγο πριν ψηθεί η στραπατσάδα προσθέτουμε τον μπάτζο σε κομμένο σε κύβους.

Σημειώσεις για την Συνταγή:

– Η στραπατσάδα έχει αρκετες παραλλαγές και ονομασίες από τόπο σε τόπο, έτσι σε αυτό το φαγητό “όλα επιτρέπονται”!
– Το τυρί είναι προαιρετικό, αν όμως προσθέσετε φροντίστε να καρυκεύσετε σωστά με το αλάτι.
– Αν βάλετε φέτα προσθέστε την πριν ρίξετε τα αυγά, είναι πολύ πιο νόστιμο το αποτέλεσμα!
– Η στραπατσάδα προσωπικά δεν μου αρέσει με πολύ ελαιόλαδο, πιστεύω οτι η ισορροπημένη αλλά όχι φιδωλή ποσότητα ελαιόλαδου θα δώσει το ζουμερό αποτέλεσμα που αρέσει σε όλους!
– Η σάλτσα ντομάτας  πρέπει να “αφυδατωθεί” αλλά όχι σε σύντομο χρόνο, γι΄αυτό σιγοβράστε υπομονετικά!

Καγιανάς Συνταγές

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close