Share
Το αβοκάντο αν το δοκιμάσεις έστω μια φορά απλά σου προκαλεί εθισμό.

Αν τυχόν το αβοκάντο το προσπερνάς αδιάφορα στο σούπερ μάρκετ ιδού μερικές ιδέες που σου υπόσχονται ότι αγαπήσεις για πάντα την λιπαρή, πλούσια υφή του που είναι ότι καλύτερο αφού έχει υψηλή διατροφική αξία και αμέτρητες χρήσεις

Το αβοκάντο πρέπει να είναι ώριμο όταν πρόκειται να το καταναλώσουμε άμεσα, όταν επιλέγουμε αβοκάντο το πιέζουμε ελαφρά και είναι μαλακό είναι εντάξει.
Αν είναι σχετικά άγουρο πρέπει να μένει εκτός ψυγείου στην χαρτοσακούλα και το χρησιμοποίούμε το όταν είναι πια μαλακό.

Αν το αβοκάντο είναι παραγινωμένο και όταν κοπεί είναι κιτρινισμένο με μαύρα σημάδια καλύτερα ξέχασέ το…

Πως κόβουμε το αβοκάντο;

Εύκολα, το χαράζουμε με το μαχαίρι στην μέση μέχρι το κουκούτσι, το κλείνουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και το γυρίζουμε απαλά τα χέρια μας σαν να ξεβιδώνουμε ένα βάζο.

Συνταγές με Αβοκάντο

Αφαίρούμε το κουκούτσι με ένα κουτάλι, το ίδιο κάνουμε με το εσωτερικό του αν πρόκειται να το πολτοποιήσουμε ή είναι πολύ μαλακό,  αν το θέλουμε σε φέτες το ξεφλουδίζουμε και το τεμαχίζουμε με ένα μαχαίρι επάνω σε επιφάνεια κοπής.
Αν αφήσουμε το κουκούτσι διατηρείται περισσότερο στο ψυγείο.

Τι μπορείς να φτιάξεις με το αβοκάντο

Οι χορτοφάγοι χρησιμοποιούν το αβοκάντο σε αμέτρητες συνταγές είναι το δικό τους «φυτικό» βούτυρο.

Αν είσαι ένας από αυτούς φυσικά ξέρεις ακριβώς πως, που και γιατί.

Στην πρώτη επαφή με αβοκάντο καλό είναι να μην δικιμάζεται εξαρχής ωμό γιατί είναι άνοστο, μπορούμε να εκπαιδευτούμε γευστικά μαζί του σε σαλάτες, πίτσες, σάντουιτς, μπέργκερ, φυσικά το δοκιμάζουμε στο κλασικό γουακαμόλε.

Αν το δοκίμασεις και δεν σου αρέσει, μην βιαστείς να το πετάξεις φτιάξε μια σπιτική μάσκα ενυδάτωσης για τα μαλλιά και το σώμα, όμως ποτέ δεν δίνουμε αβοκάντο στον σκύλο μας γιατί πρόκειται για απαγορευτική τροφή!

Το αβοκάντο συνδυάζεται γευστικά με πικάντικα αλλαντικά, με όλα τα τυριά, το κρεμμύδι, την ντομάτα, το lime, τον κόλιανδρο, καυτερές πιπεριές, την μπανάνα και ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Αν έχουμε μια καλή σχέση ήδη υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορούμε να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε!

Αβοκάντο με Αυγό

Μια ωραία ιδέα είναι να αδειάσεουμε το εσωτερικό του, σπάμε μέσα ένα αυγό, πρόσθετουμε αλατοπίπερο, φρέσκο κρεμμύδι και ψήσε στο φούρνο για 15 λεπτά.

Μπορούμε να κόψουμε το αβοκάντο στην μέση προσθέτουμε τυρί και ντοματίνια κομμένα στην μέση, ή ότι άλλο υλικό φανταστούμε και ψήνουμε στο γκριλ για μερικά λεπτά, προσθέτουμε για το τελείωμα ελαιόλαδο, μυρωδικά ή χοντρό αλάτι.

Μπορούμε απλά να ψήσουμε φέτες αβοκάντο με χοντρό αλάτι, μπούκοβο, ελαιόλαδο, λεμόνι και άλλα μυρωδικά!

Δοκίμασέ το σε ένα συνοδευτικό τύπου μαγιονέζα, χρειαζόμαστε απλά υλικά όπως λίγο σκόρδο ή κρεμμύδι, ξύδι, λεμόνι και αλάτι. Πολτοποιούμε στον επεξεργαστή τροφίμων δύο αβοκάντο με 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κουταλιά κουκουνάρι και βασιλικό, φύλλα από πλατύφυλλο μια χούφτα περίπου.

Το αβοκάντο ταιριάζει με τις σοκολατένιες γεύσεις:

φτιάχνουμε εύκολα μια μους
1 ώριμο αβοκάντο + 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο + 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ρίχνουμε όλα τα υλικά, πολτοποιούμε και αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο. Αν έχουμε ξηρούς καρπούς, ή ινδοκάρυδο ευπρόσδεκτο!

Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο στα κλασικά τρουφάκια με ένα πολτοποιημένο αβοκάντο ή απλά φτιάχνουμε ένα μείγμα με μια σοκολάτα που θα λιώσουμε σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και λίγη βανίλια, άφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί, πλάθουμε τρουφάκια και πασπάλιζουμε με κακάο, μπισκότο ή ξηρούς καρπούς.

Τι να φτιάξω με αβοκάντο

Ακόμη και τύπου cheese cake, brownies ή παγωτό μπορούμε να φτιάξουμε με αβοκάντο, στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές συνταγές.

Με ένα πολτοποιημένο αβοκάντο μπορείς να  φτιάξεις ντρέσινγκ για την σαλάτα σου,  ένα κοκτέιλ, πέστο, smoothie, ντιπ με τυρί ή γιαούρτι, να το προσθέσεις σε πουρέ πατάτας ή λαχανικών, να δέσεις μια σούπα!

Το καλύτερο στο κράτησα στο τέλος,

δοκίμασε να ψήσεις ένα όχι πολύ γινωμένο αβοκάντο κομμένο σε στικς, σαν να ήταν πατάτα, άπλωσέ το σε ένα αντικολλητικό χαρτί ράντισέ το με ελαιόλαδο, πασπάλισε χοντρό αλάτι, θυμάρι ρίγανη ό,τι έχεις, ψήσε για 15-20 λεπτά στον φούρνο ή το γκριλ, κλείσε τα μάτια και ιδού έχεις την γεύση της τηγανισμένης πατάτας στην πιο κοντινή και υγιεινή της εκδοχή.

Και αν νομίζεις ότι το αβοκάντο είναι γεμάτο λιπαρά και παχαίνει να θυμάσαι ότι το αβοκάντο έχει μόνο «καλά» λιπαρά και θεωρείται δίκαια Super Food!
Εξάλλου το Healthy είναι το νέο Skinny…

Διάβασα ότι μπορώ να φυτέψω κι εγώ αβοκάντο σε μια γλάστρα, χτες έβαλα το κουκούτσι στο νερό και θα ακολουθήσω τις οδηγίες να δω τι θα γίνει!

Growing Avocado

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο