Βασιλικός, ο Μυρωδάτος

958

Το φυτό

Βασιλικός ή Ώκυμο το βασιλικό πήρε το όνομα του από την ελληνική λέξη Βασιλεύς.
Αρωματικό ποώδες μονοετές φυτό που μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά σε ύψος, με ελλειπτικά έντονα μυρωδάτα φύλλα και μικρά άσπρα άνθη κατά την ανθοφορία του.

Τον βασιλικό θα τον συναντήσουμε σε διάφορες ποικιλίες στο μέγεθος, στο χρώμα των φύλλων και στην ένταση του αρώματός του.
Οι σπόροι του βασιλικού φυτρώνουν εύκολα!
Χρειάζεται μέρος με άφθονο ήλιο και θέλει συχνό πότισμα, ειδικά όταν έχει πολύ ζέστη, χρειάζεται καθημερινό πότισμα.
Ανθίζει από την άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι.

Η αρχική προέλευση του Βασιλικού είναι η Ινδία και το Ιράν, σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.Βασιλικός Φυτό

Εξαπλώθηκε αρχικά στην Αίγυπτο και στην Αφρική, λέγεται ότι στην Ελλάδα τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος μετά από την εκστρατεία του στις Ινδίες.
Στην Βρετανία άρχισε να καλλιεργείται από τον 16ο αιώνα.

Η χρήση του
Ο βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς αφέψημα αλλά και αιθέριο έλαιο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Φαρμακευτική
Πρόκειται για ένα φυτό με ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες γιΆ αυτό και χρησιμοποιήται ευρέως στην φαρμακευτική από την αρχαιότητα!
Με χαλαρωτικές, ενυδατικές, δυναμωτικές, τονωτικές ιδιότητες!

Βοηθά στις δερματίτιδες,  όπως είναι γνωστό άν μας τσιμπήσει μία σφήκα ή ένα κουνούπι τρίβουμε πάνω στο δήγμα μερικά φύλλα βασιλικού, επίσης μία γλάστρα με βασιλικό λειτουργεί σαν φυσικό απωθητικό και αποτρέπει τα κουνούπια και άλλα έντομα να μας πλησιάζουν
Επίσης χρησιμοποείται, όχι τυχαία, στον αγιασμό καθώς έχει αντισηπτικές ιδιότητες!

Αρωματοθεραπεία

Χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εναντίον της κατάθλιψης, αλλά και για αναζωογόνηση και διέγερση!

Μαγειρική χρήση

Ο βασιλικός ταιριάζει σχεδόν με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά, «αγαπάει» ιδιαίτερα με την ντομάτα και τα λευκά ανάλατα φρέσκα τυριά!
Η πιο γνωστή και αγαπημένη εκδοχή μαγειρεμένου βασιλικού είναι η σάλτσα πέστο!

Δοκιμάστε τα φύλλα του φρέσκου ψιλοκομμένα για τον πλατύφυλλο και ολόκληρα τα μικρά φύλλα σε σαλάτες, σάλτσες, πίτες, πίτσες, όσπρια, κρεατικά και ψάρια!

Συγκομιδή του βασιλικού
Κόψτε τα φύλλα νωρίς το πρωί ή μετά τη δύση του ήλιου και όταν το φυτό δεν είναι ανθισμένο.
Καλό είναι γενικά να αφαιρείται τα άνθη του βασιλικού απο το φυτό.

Η συντήρηση του βασιλικού

? Αποξηραμένος:

Κόψτε κλωνάρια βασιλικού, πλύντε τα και στεγνώστε τα προσεκτικά!
Δέστε τα με σπάγκο σε ματσάκια.
Τυλίξτε τα με τουλπάνι (τούλι) και κρεμάστε τα σε εξωτερικό χώρο, σε σημείο που δεν θα τα βλέπει ο ήλιος.
Μόλις ααποξηρανθεί τρίψτε τα φύλλα και αποθηκεύστε σε βάζα.

Σε βάζο:
Μαζέψτε τα φύλλα του βασιλικού, πλύντε τα και στεγνώστε τα προσεκτικά!
Διατηρήσετε μέσα σε αποστειρωμένο βάζο που θα τα καλύψετε με ελαιόλαδο.

Στην κατάψυξη:

Μαζέψτε τα φύλλα του βασιλικού, πλύντε τα και στεγνώστε τα προσεκτικά!
Aνακατέψτε τα με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τα σε παγοθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close