Share
Λίγες σκέψεις πριν την συνταγή

Κάνοντας ένα social post της προετοιμασίας του κέικ με αβοκάντο (avocado cake) συχνά λαμβάνω μηνύματα για το πότε θα δημοσιευτεί η συνταγή αυτή και ειλικρινά με εντυπωσιάζει, καιρό τώρα, αυτή η μανία μας για αυτό το πράσινο θησαυρό γεύσης και θρεπτικών συστατικών, που πλέον αποκαλείται και σαν super food.

Όμως αλήθεια τί είναι αυτό που το κάνει τόσο αγαπητό, αρκεί μόνο η μανία μας να το χρησιμοποιούμε σε συνταγές ή να το καταναλώνουμε περιστασιακά για να «δούμε» τα θαυματουργά του αποτελέσματα;

Πριν καταγράψω την άποψή μου, θέλω να δηλώσω σχεδόν αρνητική προς τα περισσότερα «δημοφιλή» super foods αλλά και τις τάσεις που αποκλείουν οποιοδήποτε τρόφιμο από το διαιτολόγιο ενός υγιή οργανισμού, δεν αμφιβάλλω τόσο για την θρεπτική τους αξία όσο για τον τρόπο που εντάσσονται στην διατροφή μας, θα μου πεις και γιατί πιστεύεις το αβοκάντο ως super food, γιατί απλά είναι αποδεδειγμένο οτι λειτουργεί ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα – έξω, καλλιεργείται και τρώγεται αρκετές χιλιάδες χρόνια στην Κεντρική, στην Νότιο Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες αλλά και μεταγενέστερα στην Ευρώπη.

Σχετικά με θρεπτικές ιδιότητές του μπορείς να διαβάσεις κατατοπιστικά άρθρα που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Το αβοκάντο το έχω εντάξει στο διαιτολόγιο μου καθημερινά, αφού περιέχει μια καταπληκτική σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά, συνηθίζω να τρώω κάθε μέρα μισό αβοκάντο ωμό και αυτό ξεκίνησε από τον καιρό που ήμουν έγκυος καθώς η ανάγκη μου για υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα που με γεμίζαν ενέργεια ήταν απαραίτητη, βέβαια ενώ το αβοκάντο είναι πλούσιο σε λιπαρά έχει ένα φανταστικό αβαντάζ, ένα  αβοκάντο κανονικού μεγέθους περιέχει 30 gr. λίπους όμως τα 20 gr. από αυτά είναι τα μονοακόρεστα λίπη που προάγουν την υγεία, κυρίως ελαϊκό οξύ.

Εδώ σου δίνω link συνταγών με αβοκάντο για να πάρεις ιδέες.

Επίσης θέλοντας να αποφύγω χημικά καλλυντικά έφτιαχνα μια μάσκα προσώπου με αβοκάντο, την οποία κάνω ακόμη, τέλος ψάχνοντας αγνά παιδικά προϊόντα περιποίησης για το παιδί βρήκα της Mustela (δεν είναι τοποθέτηση προϊόντος η αναφορά της εταιρείας), η οποία χρησιμοποιεί το έλαιο του αβοκάντο για την παρασκευή τους και 4 μήνες μετά βεβαιώνω πως είναι ό,τι καλύτερο έχω δοκιμάσει στο δέρμα του παιδιού.

Και αφού το έφαγα σε κάθε πιθανή ωμή εκδοχή θέλησα να δω τι γίνεται σε περίπτωση που το αβοκάντο προστεθεί και μαγειρευτεί σε κάποια συνταγή.

Η διαπίστωση απλή, όπως σε κάθε λιπαρό τρόφιμο που η θερμότητα το μεταβάλλει θρεπτικά έτσι και το αβοκάντο έχει μικρή ανοχή στην θερμότητα, η οποία βοηθά να εξαφανιστούν-αχρηστευτούν τα λιπαρά του οξέα, π.χ. αντέβει 40» στον φούρνο μικροκυμάτων, άρα το καλύτερο είναι να τρώγεται ωμό ή έστω να προστίθεται σε ζεστό φαγητό στο τέλος.

Κάτι τελευταίο, ξέρεις οτι υπάρχει το περίφημο κρητικό αβοκάντο, η Avoel είναι μια βραβευμένη εταιρεία που «κλείνει» το κρητικό αβοκάντο σε βαζάκι με φανταστικές γεύσεις και για πολλές χρήσεις.

Λίγα λόγια για την συνταγή

Για να καταλήξω σε αυτό το κέικ δοκίμασα 4 διαφορετικές συνταγές, δεν ήταν ένα εύκολο κέικ που απλά προσθέτεις αβοκάντο και τελείωσε, θες η υφή, το χρώμα, η γεύση, η σύσταση το κέικ αυτό με δυσκόλεψε, σχετικά, μέχρι να φτάσει σε σημείο που θα το έτρωγα απολαυστικά.

Συνολικά δοκίμασα 3 συνταγές και την τελική.

Φαντάζεσαι λοιπόν το τέλειο αυτό κέικ μόλις το κόψεις πως θα έχει τέλειο πράσινο χρώμα;
Ελπίζω πως όχι γιατί το χρώμα του σε κάθε περίπτωση δεν βγήκε πράσινο σε καμία από τις συνταγές, το τελικό χρώμα θα είναι χλωμό κίτρινο.

Νομίζεις οτι θα καταλάβεις το αβοκάντο;
Χμ, οχι αν δεν έχεις φάει αρκετό αβοκάντο, θα καταλάβεις βέβαια οτι κάτι «τρέχει» μ” αυτό το κέικ γιατί η γεύση του θα σου μοιάζει «γήινη», για όσους αγαπούν το αβοκάντο η γεύση του είναι ευδιάκριτη.

Γιατί να το εμπλουτίσεις με μπαχαρικά και αρωματικά;
Γιατί η φλάτ γεύση του μοιάζει σαν την πόλη της Καρδίτσας, ανηφόρα – ένταση πουθενά!

Γιατί να το φτιάξεις;

Γιατί σου αρέσουν οι δοκιμές, γιατί είναι νόστιμο, διαφορετικό, ελαφρύ δεν έχει για παράδειγμα βούτυρο και τα αυγά μπορείς να τα αντικαταστήσεις με applesauce ή με γάλα αμυγδάλου, σόγιας κτλ., έτσι θα φτιάξεις ένα ιδανικό vegan cake.

Ανάμεσα στις συνταγές που δοκίμασα ήταν το κλασικό σοκολατένιο κέικ (chocolate avocado cake) όπου η γεύση του κακάο κυριαρχούσε, το αέρινο chiffon avocado cake ήταν πολύ γλυκούλι αλλά έμοιαζε σαν «άρρωστο», ένα τυπικό pound cake, το οποίο ήταν «βαρύ».

Κατέληξα λοιπόν οτι το avocado cake δεν θέλει βούτυρο αλλά ένα λάδι, προτίμησα το λάδι καρύδας και για το άρωμα του, η ζάχαρη είναι αναπόφευκτη όμως αν κάποιος θέλει την αυξωμειώνει, δεν θα συνιστούσα καστανή γιατί σίγουρα θα «κάτσει» το κέικ, τέλος προτίμησα αριάνι από τα γάλατα σόγιας και αμυγδάλου και καρύκευσα με μια πρέζα τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού.

Μην παραλείψεις το γλάσο, μπορεί να είναι από τα πιο νόστιμα γλάσα που έχω δοκιμάσει ποτέ!

Avocado cake

Κέικ με Αβοκάντο και Γλάσο Καρύδας

Χρόνος Προετοιμασίας: 5’
Χρόνος Μαγειρέματος: 45′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 10-12

 

Υλικά

για το κέικ
150 gr. αβοκάντο
200 gr. ζάχαρη
200 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 gr. καλαμποκάλευρο
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
3 αυγά
70 ml. αριάνι
40 ml. λάδι καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ φρέσκο
½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη
1 φασόλι βανίλιας, προαιρετικά

για το γλάσο
50 gr. άχνη
2 κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
Μερικές σταγόνες λεμονιού

Σκεύη: Επεξεργαστή τροφίμων, μίξερ, φόρμα ψησίματος

Εκτέλεση


1
Το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175ο C και καλύπτουμε μια φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα άλευρα και το baking powder.
Ρίχνουμε στο μίξερ τα αυγά και την ζάχαρη, χτυπάμε για 3-4 λεπτά να αφρατέψουν.

2 Στον επεξεργαστή τροφίμων λιώνουμε το αβοκάντο μαζί με το λάδι καρύδας,
μεταφέρουμε σε μπώλ και προσθέτουμε το τζίντζερ φρέσκο και σκόνη, την βανίλια,
το αριάνι και ανακατεύουμε καλά.

3 Προσθέτουμε στο αφράτο μείγμα αυγών-ζάχαρης το μείγμα με το αβοκάντο και τέλος τα άλευρα,
ανακατεύουντας σε χαμηλή ταχύτητα, μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μεταφέρουμε το μείγμα στην φόρμα
και ψήνουμε περίπου για 45-50 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

4 Το γλάσο: Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί για 3 λεπτά και περιχύνουμε το κέικ.

Σημειώσεις για την συνταγή


– Το καλαμποκάλευρο μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με σκόνη αμυγδάλου.
– Το λάδι καρύδας είναι ιδανικό γι΄αυτό το κέικ όπως και το λάδι αβοκάντου (για μαγειρική χρήση) ή όποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο, παρόλαυτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα «ελαφρύ» ελαιόλαδο.
– Πριν καλύψουμε την φόρμα με το αντικολλητικό χαρτί, το βρέχουμε ελαφρά και τσαλακώνουμε, κατόπιν το ανοίγουμε και στρώνουμε την φόρμα, με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε τις φόρμες.
– Αντί για λεμόνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαιμ ή πορτοκάλι.
– Αν θέλουμε προσθέτουμε κακάο αφαιρώντας αντίστοιχη ποσότητα από το αλεύρι και στο γλάσο δεν βάζουμε λεμόνι ή αντί για λεμόνι βάζουμε πορτοκάλι.
– Του ταιριάζει επίσης η κανέλα.

Συνταγές με Αβοκάντο

Συνταγές για Αβοκάντο

Συνταγές για Κέικ

Κέικ με Αβοκάντο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο