Share
H ζεστασιά ενός φρεσκοψημένου κομματιού κέικ ίσως θα μπορούσε να συγκριθεί, αλλά όχι να αντικαταστήσεί, με μια τρυφερή αγκαλιά, μια καλή κουβέντα μετά από μια δύσκολη ημέρα, ένα χάδι, με ένα πλατύ χαμόγελο, με μια άμεση αντιστρες θεραπεία.

Και αν το φρεσκοψημένο κέικ σοκολάτας μπορεί να κάνει ένα μικρό «θαύμα» από μόνο του, συλλογίσου τον συνδυασμό με βουτυρένια καραμέλα.

Η αλήθεια είναι οτι κάθε φορά που φτιάχνω ένα κέικ θέλω να είναι ένα «άλλο» κέικ, βέβαια όσα πειράματα και να κάνω σ” αυτό που έχω «κλειδώσει» σαν απόλυτο λόγο επιτυχίας, γευστικά, είναι το κλασικό βούτυρο (σε πλακάκι) και αυτό δεν το διαπραγματεύομαι.

Αναζητώντας ένα πλούσιο, αγνό και αληθινό βούτυρο προτείνω το  βούτυρο Kerrygold, όχι τυχαία το περίφημο αυτό βούτυρο είναι πιο αγνό από τα υπόλοιπα επειδή είναι από γάλα «ελεύθερων» αγελάδων, όποιος γνωρίζει την παράδοση της Ιρλανδίας στα γαλακτοκομικά με παραδοσιακές παραγωγικές μεθόδους ξέρει καλά για την αφοσίωση και το μεράκι, γι΄αυτό άλλωστε είναι και το πιο αγαπητό σε καταναλωτές παγκοσμίως.

Και επειδή την έμπνευση σου την «χαρίζουν» απλόχερα τα υλικά, με αυτό το μοναδικά πλούσιο, χρυσοκίτρινο, αρωματικό βούτυρο Kerrygold, ονειρεύτηκα αμέσως μια butterscotch, όπου μαζί με το αφράτο κέικ και την σοκολάτα θα ζέσταινε την πρώτη ημέρα του κρύου Νοέμβρη.

Να θυμάσαι κάθε φορά που φτιάχνεις κέικ και μοσχομυρίζει, όσοι τυχεροί απολαμβάνουν την μυρωδιά του κλείνουν τα μάτια και αναπολούν χαμογελώντας, το ίδιο δεν κάνεις κι εσύ;



Κέικ Σοκολάτας Γεμιστό με Καραμέλα
•Προετοιμασία: 10′ •Έτοιμο σε: 2 ώρες •Ποσότητα: 8-10 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

 

Υλικά
για το κέικ σοκολάτας
120 gr. ζάχαρη
90 gr. βούτυρο Kerrygold
110 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
50 ml. ξινογαλα
20 gr. κακάο
3 αυγά
Μισό φασόλι βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

για την επικάλυψη 
200 ml. κρέμα γάλακτος
180 gr. σοκολάτα κουβερτούρα

για την ρευστή καραμέλα-butterscotch
150 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
30 gr. βούτυρο Kerrygold
250 ml. κρέμα γάλακτος πλήρες
Μισό φασόλι βανίλιας

Κακάο για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση βήμα βήμα

Το κέικ
Σε ένα μπώλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το κόρν φλάουρ και αλάτι.
Σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη να αφρατέψουν.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα σποράκια από το μισό φασόλι βανίλιας.
Προσθέτουμε σταδιακά  το μείγμα με το αλεύρι και τέλος το ξινόγαλα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα.

Τοποθετούμε την φόρμα στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου, τον οποίο έχουμε προθερμάνει.
Ψήνουμε στους 180°C για 45 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα, ώστε να κρυώσει καλά.

Συνταγές για Βουτυρένιο Κέικ

Ετοιμάζουμε την καραμέλα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη και την βάζουμε να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία.

Μόλις λιώσει η ζάχαρη και πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα, δεν αφήνουμε την καραμέλα να «καεί» και
προσθέτουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρουμε μια ρευστή κρέμα.

Τέλος αφού αποσύρουμε προσθέτουμε τα σποράκια από το άλλο μισό φασόλι βανίλιας, αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει.

Butterscotch Συνταγή

Τέλος ετοιμάζουμε την επικάλυψη.
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι να πάρει μία βράση.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα ψιλοκομμένη.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Χωρίζουμε το κέικ σε 3 παντεσπάνια, καλύπτουμε κάθε παντεσπάνι με καραμέλα και τοποθετούμε το κέικ σε σχάρα.

Περιχύνουμε με την σοκολάτα και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί καλά πριν πασπαλίσουμε με κακάο την επιφάνεια του κέικ.

Κέικ Σοκολάτας Γεμιστό με Καραμέλα

Βούτυρο KERRYGOLD συνταγές

Σοκολατένιο Κέικ Συνταγή
Κέικ Σοκολάτας Συνταγές

Βουτυρένια Ρευστή Καραμέλα Συνταγές

Καραμέλα Βουτύρου Συνταγές

Κέικ Σοκολάτας με Καραμέλα

Κέικ Σοκολάτας Συνταγή

 

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο