Κοτόπουλο Κάρυ με Καρύδα & Αφράτο Κέικ με Καρύδα

1.9K

Κοτόπουλο Κάρυ με Καρύδα & Αφράτο Κέικ με Καρύδα δύο συνταγές με καρύδα που θα αγαπήσεις!

Η καρύδα, το άρωμα και η εξωτική, γλυκιά της γεύση είναι κάτι που έχω συνδέσει με τα παιδικά μου χρόνια και την φροντίδα της μαμάς.

Αυτό οφείλεται στο αφράτο, νόστιμο, ελαφρύ  και άλλοτε γιορτινό κέικ της με καρύδα που δεν έλειπε ποτέ από την σχολική μας τσάντα, τις Κυριακές, τα γενέθλια και τις γιορτές ή τα ζεστά απογευματινά καλοκαίρια σερβιρισμένο με μπόλικο παγωτό και γλυκό βύσσινο.

Όταν ξεκινούσε να φτιάχνει το κέικ καρύδας μοσχοβολούσε όλο το σπίτι, έψηνε την καρύδα προσεκτικά μέχρι να πάρει ένα όμορφο ξανθό χρώμα!

«Φτιάχνουμε ένα κέικ με καρύδα αύριο;», μου λέει και ήδη εμένα το μυαλό μου είχε πάει σε ένα κοτόπουλο με κάρυ και καρύδα, που λατρεύω.

Η γεύση του κάρυ μου αρέσει πάρα πολύ με την προϋπόθεση να μην είναι βαρύ και να μην καλύπτει τα υπόλοιπα συστατικά του φαγητού μου, γι΄αυτό και προτιμώ να φτιάχνω το δικό μου μείγμα μπαχαρικών κάρυ.

Το κάρυ έχει αμέτρητες παραλλαγές σε αρώματα, γεύση και ένταση.

Από τα βασικά συστατικά του είναι ο κουρκουμάς, το κάρδαμο, το κύμινο, τα πιπέρια, η κανέλα, ο σιναπόσπορος, οι σπόροι κόλιανδρου, το τζίντζερ, το μοσχοσίταρο, το γαρίφαλο.

Chicken Coconut Curry

Το κοτόπουλο με κάρυ ήταν πανέτοιμο και το κέικ ψήνονταν, το μοναδικό άρωμα της καρύδας μας είχε φτιάξει την διάθεση!

Σέρβιρα το υπέροχο κάρυ σε βαθύ σκεύος με όλη του την πηχτή, πικάντικη σάλτσα, φυσικά το μπασμάτι με φρέσκο κόλιανδρο και το αραβικό ψωμί δεν μπορούσαν να λείπουν από το τραπέζι μας, το βραδινό μας ήταν μια φιέστα!

Ήμουν πρώτη φορά μαμά και έπρεπε να το γιορτάσουμε με ένα όμορφο δείπνο!

Όμως τί πιο τρυφερό από το να φτιάχνει η μαμά σου το γιορτινό  γλυκό που έφτιαξε στα πρώτα σου γενέθλια κι εγώ να της σερβίρω σε ένα πιάτο όλη μου την αγάπη  για την μαγειρική που πρωτοέμαθα δίπλα της.

 

Ινδική Κουζίνα Συνταγές για Κάρυ


Κοτόπουλο με Κάρυ και Καρύδα

Χρόνος Προετοιμασίας: 60′
Χρόνος Μαγειρέματος: 45′
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος
Μερίδες: 4-5 άτομα

Υλικά

Για το κοτόπουλο
30 g. λάδι καρύδας
600 g. φιλέτο κοτόπουλο στήθος ή μπούτι
½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
½ κουταλάκι του γλυκού garam masala
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το μείγμα κάρυ
¾ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
¾ κουταλάκι του γλυκού garam masala
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σπόρους
½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι
½ κουταλάκι του γλυκού  σπόρους κόλιανδρο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4-5 καψουλάκια κάρδαμο
Ελάχιστο μοσχοσίταρο
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Μαύρο πιπέρι

Για την σάλτσα
30 g. λάδι καρύδας
1 καυτερή πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκελίδες σκόρδο
300 ml. κρέμα καρύδας
200 g. γιαούρτι στραγγιστό
30 g. ινδοκάρυδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίζα τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
1 κουταλιά της σούπας  ζάχαρη
100 g. χυμό ψιλοκομμένες ντομάτες κονκασέ
300 ml. καυτό ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
Φρέσκο κόλιανδρο

Για το σερβίριμα
500 g. ρύζι μπασμάτι
Αραβικό ψωμί ή νααν
Φρέσκο κόλιανδρο

Εκτέλεση Συνταγής

Ξεκινάμε μαρινάροντας το κοτόπουλο:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά για το μαρινάρισμα και πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για 60 λεπτά ή περισσότερο.

Ετοιμάζουμε το κάρυ:
Τα μπαχαρικά που είναι σε σπόρους πρώτα τα ζεσταίνουμε, ελαφρά, σε ένα τηγάνι και μετά τα σπάμε στο γουδί ή στο πολυμηχάνημα και κατόπιν τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Στο πολυμηχάνημα πολτοποιούμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, τα σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα με το έλαιο καρύδας. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά και τρίβουμε το τζίντζερ, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον πελτέ και το μείγμα κάρυ που ετοιμάσαμε νωρίτερα, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό ντομάτας και τον ζωμό.

Σιγοβράζουμε περίπου για 30 λεπτά και μέχρι να πήξει η σάλτσα, αμέσως την πολτοποιούμε και την επαναφέρουμε στην ίδια κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε,  αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλάτι προσθέτουμε το ινδοκάρυδο, την κρέμα καρύδας και το γιαούρτι. Ενσωματώνουμε πολύ καλά τα υλικά και την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να ετοιμάσουμε το κοτόπουλο.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι καρύδας και σοτάρουμε το μαριναρισμένο κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί.

Τέλος περιχύνουμε το κοτόπουλο με την σάλτσα, συνεχίζουμε το μαγείρεμα 5 λεπτά ακόμη, αποσύρουμε και προσθέτουμε φρέσκο κόλιανδρο.

Σερβίρουμε σε βαθύ σκεύος όλο το κάρυ με ζεστό μπασμάτι με κόλιανδρο και ζεστό αραβικό ψωμί.

Ινδικό Κάρυ Συνταγή

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το μείγμα κάρυ προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη κόκκινη πάστα κάρυ.
– Μπορείτε να φτιάξετε και δικό σας Garam Masala συνταγή βρείτε την συνταγή εδώ.
– Το πόσο καυτερό θα είναι το κάρυ θα το αποφασίσετε μόνοι σας, η παραπάνω συνταγή αφορά ένα mild curry.
– Αντί για ινδοκάρυδο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλόψιχα.
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με αρνί.

Συνταγή για curry

 


 

Αφράτο Κέικ Καρύδας


Αφράτο κέικ με καρύδα

 Χρόνος Προετοιμασίας: 5′
Χρόνος Ψησίματος: 50′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 10 κομμάτια

 Υλικά

Για το κέικ
100 g. λάδι καρύδας
2 μεγάλα αυγά
65 g. γιαούρτι στραγγιστό
90 g. ζάχαρη
55 g. ινδοκάρυδο
110 g. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¼ κουταλάκι του γλυκού baking powder
Ελάχιστο αλάτι
1 κάψουλα βανιλίνης

Για το Frosting
50 g. λάδι καρύδας, παγωμένο
40 g. τυρί κρέμα
180 g. άχνη
1 στικ φυσικής βανίλιας
Ξύσμα λεμονιού, προαιρετικά

Εκτέλεση Συνταγής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά για το κέικ και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά.

Μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα 20 εκ. και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε το frosting χτυπώντας όλα μαζί τα υλικά για 2 λεπτά.

Διατηρούμε το frosting στο ψυγείο και μόλις κρυώσει εντελώς το κέικ καλύπτουμε το κέικ και πασπαλίζουμε με επιπλέον ινδοκάρυδο.

Σημειώσεις για την συνταγή:
– Μπορούμε να ψήσουμε το ινδοκάρυδο μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα και αφού κρυώσει καλά να φτιάξουμε το κέικ σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.
– Μπορούμε να αρωματίσουμε τόσο το κέικ όσο και το frosting με τα αγαπημένα μας φυσικά αρώματα.
– Μπορούμε στο κέικ να προσθέσουμε φρούτα εποχής ή εξωτικά όπως βατόμουρα, μύρτιλλα, φράουλες κτλ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close