Η μαροκινή κουζίνα ένα μείγμα από αραβικές, ανδαλουσιανές και περσικές επιρροές, όπως αυτό το μαροκινό κοτόπουλο με κους κους που είναι ένα νόστιμο αλλά και συνηθισμένο πιάτο στα μαροκινά νοικοκυριά!

Ένα από τα πιο πολυπόθητα γαστρονομικά ταξίδια είναι αυτό στο εξωτικό Μαρόκο, τσάι μέντας και  street food, ροδόνερο και ανθόνερο, το χαρακτηριστικό τους βούτυρο,  όσπρια,  μπαχαρικά, κους κους,  χουρμάδες, ταζίν, εσπεριδοειδή, τα έντονα αρώματα και το χρώματα συνθέτουν το «γευστικό χάρτη του Μαρόκο».

Το κους κους είναι σιμιγδαλένιο, όπως αυτό της Tipiak και μαγειρεύεται παραδοσιακά  κάθε Παρασκευή. Το κους κους αποτελεί όχι μόνο το κύριο συνοδευτικό για τα μαροκινά πιάτα αλλά βασικό συστατικό τους.

Ένα τραπέζι στο μαρόκο διέπεται από κανόνες, το φαγητό σερβίρεται όλο μαζί σε μεγάλη πιατέλα, το απαραίτητο πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό αφού ακόμη μέχρι και σήμερα οι συνδαιτημόνες τρώνε, όπως λέγεται, όχι με μαχαιροπίρουνα αλλά με τα χέρια, παίρνοντας μικρές ποσότητες από το φαγητό το πλάθουν σα κεφτέ και το απολαμβάνουν.

Η συνταγή για μαροκινό κοτόπουλο μοσχομυρίζει έντονα μπαχαρικά από τα οποία και χρωματίζεται, τη γλύκα του την παίρνει από τα ξερά φρούτα, χρησιμοποίησα χουρμάδες και δαμάσκηνα, όμως θεωρώ και τα βερίκοκα πολύ καλή επιλογή.

Το σπυρωτό κους κους της Tipiak, που ετοιμάζεται σε λιγοστό χρόνο και με σίγουρη επιτυχία, το εμπλούτισα με πράσινο φυστίκι, κουκουνάρι και βούτυρο.

Μαροκινή Κουζίνα Συνταγές

Σέρβιρα σε μεγάλη πιατέλα, όπως κάνουν και στο Μαρόκο, το κους κους και στη μέση το κοτόπουλο με την πεντανόστιμη σάλτσα.

Λέγεται πως μόλις τελειώνει το γεύμα τα χέρια πλένονται με ροδόνερο και έπειτα ακολουθεί το τσάι μέντας και γλυκό, εύχομαι σύντομα να το διαπιστώσω!


Μαροκινό Κοτόπουλο με Κους Κους
Χρόνος Προετοιμασίας: 40′
Χρόνος Ψησίματος: 25′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

Για το κους κους
250 γρ. κους κους Tipiak
6-7 στίγματα κρόκο Κοζάνης
50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
10 γρ. κουκουνάρι
30 γρ. βούτυρο

Για το κοτόπουλο
400 γρ. κοτόπουλο φιλέτο
200 γρ. πολύχρωμες πιπεριές
150 γρ. διάφορα ξερά φρούτα
100 γρ. αρακά
2 πράσα
1 καρότο
250 ml. ζωμό κοτόπουλο
20 ml. έλαιόλαδο
Κόλιανδρο

Για το μαρινάρισμα
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
3-4 στίγματα κρόκο Κοζάνης
1 σκελίδα σκόρδο
20 ml. ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση Συνταγής

1 Κόβουμε το κοτόπουλο σε μέτρια κομμάτια και το μεταφέρουμε σε μπωλ όπου και το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το σκόρδο πολτοποιημένο. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί από 30-60 λεπτά.

Κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες,  προετοιμάζουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες και προσθέτουμε στο νερό που θα το βράσουμε τον Κρόκο Κοζάνης.

2 Σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 1-2 λεπτά και προσθέτουμε τα λαχανικά, τα οποία σωτάρουμε επίσης για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό, τα ξερά φρούτα και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 15 λεπτά.

3 Ταυτόχρονα σ΄ένα άλλο τηγάνι καβουρδίζουμε στο βούτυρο το φυστίκι χοντροσπασμένο και το κουκουνάρι. Προσθέτουμε το κους κους, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Σερβίρουμε το μαροκινό κοτόπουλο σε μεγάλη πιατέλα, βάζοντας γύρω-γύρω το κους κους και στο κέντρο το κοτόπουλο, πασπαλίζουμε με φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Αντί για κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχάρι ή γαλοπούλα
– Τα ξερά φρούτα που ταιριάζουν πολύ είναι τα βερίκοκα, οι χουρμάδες και οι σταφίδες
– Στο κοτόπουλο ταιριάζει πολύ καλά και η σάλτσα χαρίσα, μπορείτε να προσθέσετε αυτή, περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα λαχανικά και τα μπαχαρικά της επιλογής μας

Συνταγή για Κοτόπουλο με ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

 

 

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.