Εκμέκ Πολίτικο

Εκμέκ Πολίτικο

Το πολίτικο σιροπιαστό, δεν φτιάχνεται με φύλλο καταϊφιού, αλλά με μία ζύμη που θυμίζει τσουρέκι!

Αυτή είναι και η διαφορά μεταξύ του εκμέκ κανταϊφι που οι περισσότεροι γνωρίζουμε!

Εκμέκ Πολίτικο

By Ευα Μονοχαρη Published: Οκτωβρίου 25, 2013

  • Yield: 10-12 Servings
  • Prep: 2 hrs 0 min
  • Cook: 50 mins
  • Ready In: 3 hrs 50 mins

Το πολίτικο σιροπιαστό, δεν φτιάχνεται με φύλλο καταϊφιού, αλλά με μία …

Ingredients

Instructions

  1. Το προζύμι
    Διαλύουμε την μαγιά σε 4 κουταλιές της σούπας νερό χλιαρό.
    Σε ένα μπώλ ανακατεύουμε την μαγιά με 2-3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι.
    Σκεπάζουμε το προζύμι και το αφήνουμε 25 λεπτά να φουσκώσει.
  2. Η ζύμη
    Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι και την βανίλια.
    Βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι, το μείγμα που ετοιμάσαμε, το αλάτι και τα μυρωδικά.
  3. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ελαστική, λεία και μαλακή ζύμη.
    Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  4. Σκεπάζουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα την ζύμη, σε ζεστό μέρος.
    Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό, περίπου 24 εκατοστών.
    Απλώνουμε την ζύμη ομοιόμορφα.
    Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 20 λεπτά.
  5. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 160° C βαθμούς στο αερόθερμο.
    Κατόπιν στρώνουμε μία λαδόκολλα στην σχάρα του φούρνου, αναποδογυρίζουμε ψήνουμε για 30 λεπτά στους 120° C βαθμούς στο αερόθερμο.
    Αφήνουμε να κρυώσουν και ξαναβάζουμε την ζύμη στο ταψί για να την σιροπιάσουμε.
  6. Το σιρόπι
    Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5′ λεπτά.
  7. Το σιρόπιασμα
    Με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στην ζύμη και σιροπιάζουμε κουταλιά κουταλιά.
    Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά το σιρόπι περίπου 2 ώρες.
    Βάζουμε το εκμέκ στο ψυγείο.
    Σερβίρουμε με σαντυγί, τριμμένο φυστίκι και κανέλα!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο