Share

Ένα μικρό αφιέρωμα στο πιο πολύτιμα αγαθά της κουζίνας, το ελαιόλαδο!

Δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση στο φαγητό μας αλλά και στην ζαχαροπλαστική.

Το ελαιόλαδο είναι από τα βασικά συστατικά της διατροφής μας…ειδικά στην μεσογειακή διατροφή κατέχει τον κύριο λόγο! Πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, το ελαϊκό οξύ είναι βασικό συστατικό του ελαιόλαδου. και δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Επίσης απορροφάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τον οργανισμό περίπου στο 95% και με 9 περίπου θερμίδες για κάθε γραμμάριο.

Η Ελλάδα κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγής του ελαιόλαδου και κάθε ελληνική οικογένεια και νοικοκυρά το «λατρεύουν»! Προτιμήστε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο καθώς οι αντιοξειδωτικές του ουσίες είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με το ραφιναρισμένο.

Επίσης είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό κάτω από λογικές προϋποθέσεις.

 

Κύριος σύμμαχος της υγείας και της πρόληψης καθώς:

–  Το ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά

–  Δρα προστατευτικά ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη

– Δρα προστατευτικά ενάντια στην πρόωρη γήρανση

– Βελτιώνει την αρτηριακή υπέρταση, το έλκος στομάχου, την χολολιθίαση,
τον δωδεκαδάκτυλο ακόμη και τις ρευματοπάθειες.

– Οι στερόλες που περιέχει μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη.

– Έχει αντικαρκινικές επιδράσεις ειδικότερα της β-σιτοστερόλης,
που αφορούν το καρκίνο και την υπερπλασία του προστάτη, μαστού και εντέρου.

– Είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών.

– Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε.

Το ελαιόλαδο σε σχέση με τα άλλα έλαια παίρνει άριστα γιατί: Του αξίζει! Το ελαιόλαδο …τα άλλα έλαια και το μαγείρεμα

Τα λάδια γενικώς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες!
Στους 210 βαθμούς Κελσίου τα σπορέλαια (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σογέλαιο) οξειδώνονται είναι επιβλαβή και δεν τα χρησιμοποιούμε δεύτερη φορά!
Τα Fast Food συνήθως χρησιμοποιούν φοινικέλαιο παρόλο που είναι φυτικό οξειδώνεται μόλις στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Το ελαιόλαδο καλό είναι να χρησιμοποιείται σε λογικές θερμοκρασίες και να μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος.
Και παρόλο που το ελαιόλαδο είναι τόσο «αγνό» θα πρέπει να μη το παρακάνουμε καθώς οι θερμίδες του είναι αρκετές και να μη ξεχνάμε δεν γιατρεύει .. προλαμβάνει!

 

Ποικιλίες

Κορωναϊκή: Η καλύτερη ποικιλία!
Παράγεται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Γευστικά έντονα πικάντικο και πικρό.
Με πρασινοκίτρινο ζωηρό χρώμα.
Κατάλληλο για κάθε χρήση ειδικά ωμό και σε σαλάτες!

 

Αγουρέλαιο: Παράγεται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Γευστικά φρουτώδες, με πικρή έντονη γεύση.
Με πρασινοκίτρινο ζωηρό χρώμα.
Ιδανικά καταναλώνεται ωμό και σε σαλάτες!

 

Αθηνολιά-Μαστοειδής:
Παράγεται στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Γευστικά φρουτώδες, με ήπια πικάντικη – πικρή γεύση και αρωματικό.
Με πρασινοκίτρινο πολύ ζωηρό χρώμα.
Κατάλληλο για κάθε χρήση, ωμό και σε σαλάτες!

 

Βαλανολιά-Κολοβή:
Παράγεται στην Χίο και την Μυτιλήνη.
Γευστικά φρουτώδες, με μέτρια πικάντικη – πικρή γεύση και αρωματικό.
Κίτρινο χρώμα με πράσινες αποχρώσεις.
Κατάλληλο για μαγειρευτά και λαδερά.

 

Κουτσουρελιά-Λαδολιά:
Παράγεται στην Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία.
Γευστικά μέτρια φρουτώδες, σχετικά μέτρια πικάντικη και πικρή γεύση.
Με πρασινοκίτρινο χρώμα.
Κατάλληλο για μαγειρευτά, τηγανητά και γλυκά.

 

Κοθραίικη-Μανάκι:
Παράγεται στην Αργολίδα, την Κόρινθο, την Φωκίδα και Κυνουρία.
Γευστικά ήπιο φρουτώδες, πολύ ελαφριά πικάντικη και πικρή γεύση, αρωματικό και «απαλό».
Πρασινοκίτρινο χρώμα με κίτρινες αποχρώσεις.
Κατάλληλο για τηγάνι, γλυκά, μαγειρευτά και λαδερά.

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο