Share

Ελιόψωμο

Ελιόψωμο

By Ευα Μονοχαρη Published: Οκτωβρίου 25, 2013

  • Προετοιμασία: 45 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 30 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 1 ώρα 15 λεπτά

Διαλέξτε τις αγαπημένες σας ελιές και φτιάξτε υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα ελιόψωμα!
Το ταχίνι δίνει εκπληκτικό αποτέλεσμα στην κόρα και με ιδιαίτερη νοστιμιά!
Τρώγεται όλες τις ώρες!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Το προζύμι
    Σε ένα μπώλ βάζουμε την μαγιά, προσθέτουμε ½ φλυτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά.
    Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός και αφού σκεπάσουμε το μπώλ, αφήνουμε 30 λεπτά να γίνει το προζύμι.
  2. Η ζύμη
    Σε μια ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το baking powder και το καλαμποκάλευρο.
    Κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού από το θυμάρι, την μαντζουράνα και τέλος το προζύμι.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μας.
    Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική, όχι πάρα πολύ μαλακή και να μην κολλάει. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  4. Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο.
    Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ισόποσα κομμάτια, ανάλογα πόσα ψωμάκια θέλουμε να βγάλουμε.
  5. Ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις ενσωματώνουμε στην ζύμη, ζυμώνοντας μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
    Ακουμπάμε τα ψωμάκια μας σε καλά λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε με το ταχίνι και τα πασπαλίζουμε με θυμάρι.
  6. Σκεπάζουμε με πετσέτα το ταψί και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή προθερμαίνουμε τον φούρνο για 10 λεπτά στους 60° C Κελσίου και κατόπιν τον σβήνουμε.
    Αφήνουμε μέχρι να αυξήσουν τον όγκο τους, περίπου 30 λεπτά.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-35 λεπτά ανάλογα το μέγεθος των ελιόψωμων, στους 180° C Κελσίου.
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο