Share

Επιλέγουμε Εποχιακά Φρούτα και Λαχανικά για Καλύτερη Υγεία!

Ο καλύτερος τρόπος για να θωρακίσουμε την υγεία μας είναι να τρώμε υγιεινά. Η μεσογειακή διατροφή, ένα από τα πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής παγκοσμίως, πρεσβεύει την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, και τι καλύτερο από το να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά στοιχεία μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, είτε ως μέρος ενός κυρίως γεύματος είτε ως σνακ, καθώς προμηθεύουν τον οργανισμό μας με πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών  συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου και των πνευμόνων. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση υγιούς και όμορφου δέρματος, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικά στην απόκτηση Εποχιακά Λαχανικά και Φρούταενός υγιούς οργανισμού.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μεγάλη διακύμανση στη θρεπτική αξία τους, ανάλογα με την εποχή στην οποία επιλέγουμε να τα καταναλώσουμε. Κι αυτό, επειδή τα μη εποχιακά φρούτα προέρχονται συνήθως από μακρινές χώρες, με αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια των τοπικών αγορών, να έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό από τις θρεπτικές τους ουσίες.

Στις ημέρες μας μπορεί κανείς να βρει ποικιλία από φρούτα και λαχανικά όλο το χρόνο. Το κάθε φρούτο και το κάθε λαχανικό έχει τη δική του θρεπτική αξία, όταν όμως καταναλώνεται στην εποχή του η θρεπτική του αξία του αλλά και η γεύση του είναι ανώτερη.

Για να πάρουμε όλες τις θρεπτικές ουσίες της τροφής μας και να έχουμε καλύτερη υγεία είναι σημαντικό να επιλέγουμε εκείνα τα φρούτα και λαχανικά που ευδοκιμούν κάθε εποχή αντίστοιχα. Οι κύκλοι των εποχών δεν είναι τυχαίοι, κάτι που δε θα πρέπει να αγνοούμε αν θέλουμε να τρέφουμε σωστά το σώμα μας κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η διατροφή σας να συμβαδίζει με τους νόμους της φύσης.

Επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά που είναι στην καλύτερη εποχή τους καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Από την άλλη, αν τρώμε λαχανικά και φρούτα εκτός εποχής, ενδέχεται να προσλάβουμε χημικές ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και ορμόνες με καθαρά προ-οξειδωτικό χαρακτήρα, τις οποίες τα τρόφιμα αυτά μπορεί να περιέχουν λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.

Τα τρόφιμα που συλλέγονται πολύ πριν την πλήρη ωρίμανσή τους και έπειτα φυλάσσονται σε καταψύκτες για αρκετούς, πιθανά, μήνες δεν μπορούν να αναπτύξουν όλη την γεύση και την θρεπτική αξία τους. Το εποχιακό τρόφιμο είναι επίσης καλύτερο για το περιβάλλον καθώς έχει διανύσει γενετικά μικρότερη απόσταση από το περιβόλι στο πιάτο.

Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών – με τα φυτοφάρμακα – τα θερμοκήπια – ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν ξέρουμε πια, πότε είναι η εποχή κάποιου φρούτου ή λαχανικού. Γνωρίζοντας πως η κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την εποχή τους είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον κατάλογο της εποχιακής διαθεσιμότητας των φρούτων και των λαχανικών

ΙανουάριοςΕποχιακά Χειμωνιάτικα Λαχανικά και Φρούτα
Φρούτα: Μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο.
Λαχανικά: Καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέσκουλο, σπανάκι.
Τα προϊόντα του μήνα: Πράσο, λεμόνι, κουνουπίδι.

Φεβρουάριος
Φρούτα:
Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο
Λαχανικά: Αγκινάρα, αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, πράσο, ραδίκια, σέσκουλο, σπανάκι.
Τα προϊόντα του μήνα: Καρότο, μανταρίνια, αγκινάρα.

Μάρτιος
Φρούτα:
Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, αβοκάντο.
Λαχανικά: Αγκινάρες, αντίδια, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πράσο, ραδίκια, ραπανάκι, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, κρεμμυδάκια φρέσκα.
Τα προϊόντα του μήνα: Σπαράγγια, παντζάρι, αντίδια.

Απρίλιος
Φρούτα:
Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, αβοκάντο.
Λαχανικά:  Μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια.
Τα προϊόντα του μήνα: Μαρούλι, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια.

Μάϊος
Φρούτα:
Βερίκοκο, κεράσια, μούρα, μούσμουλα, πορτοκάλια, φράουλες, αβοκάντο
Λαχανικά: Αντίδια, αγγούρι, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, μαρούλι, παντζάρι, ραδίκια, ραπανάκια, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια, μανιτάρια, κρεμμυδάκια φρέσκα.
Τα προϊόντα του μήνα: Βερίκοκο, αγγούρι, αρακάς.

Ιούνιος
Φρούτα:
Αχλάδια, βερίκοκο, βύσσινα, καρπούζια, κεράσια, μούσμουλα, πεπόνια, ροδάκινα, φράουλες, δαμάσκηνα, κορόμηλα.
Λαχανικά: Αρακάς, βλίτα, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, πιπεριά, ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια.
Τα προϊόντα του μήνα: Πιπεριά, φράουλα, κεράσια.

Ιούλιος
Εποχιακά Καλοκαιρινά Λαχανικά και Φρούτα Φρούτα: Αχλάδια, βερίκοκο, καρπούζια, κεράσια, πεπόνια, ροδάκινα, σύκα, φράουλες, δαμάσκηνα, βατόμουρα.
Λαχανικά: Αγγούρι, καρότα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρι, πιπεριά, ντομάτες, φασολάκια, πατάτες.
Τα προϊόντα του μήνα: Ντομάτα, πατάτα, ροδάκινο.

Αύγουστος
Φρούτα:
Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλια, σύκα, βατόμουρα.
Λαχανικά: Αγγούρια, καρότα, κολοκύθες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, τομάτες, φασολάκια.
Τα προϊόντα του μήνα: Καρπούζι, σύκο, μπάμια.

Σεπτέμβρης
Φρούτα:
Αχλάδια, δαμάσκηνα, καρπούζια, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλι, σύκα, βατόμουρα, κυδώνια, ρόδια.
Λαχανικά: Καρότα, κολοκυθάκια, μαρούλι, μπάμιες, πατάτες, πιπεριές, πράσο, σπανάκι, τομάτες, αγγούρια, φασολάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια
Τα προϊόντα του μήνα: Αχλάδια, σταφύλι, φασολάκια.

Οκτώβρης
Φρούτα:
Κυδώνι, λεμόνια, λωτοί, μανταρίνια, μήλα, ρόδια, σταφύλι.
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτες, πράσο, σέσκουλα, σπανάκια, ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα προϊόντα του μήνα: Μπρόκολο, μήλα, ρόδια.

Νοέμβρης
Φρούτα:
Ακτινίδιο, αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, αβοκάντο, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια, κάστανα
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο BΒρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σέσκουλο, μανιτάρια, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα προϊόντα του μήνα: Κάστανο, ακτινίδιο, μανιτάρια.

Δεκέμβρης
Φρούτα:
Ακτινίδιο, αχλάδια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, αβοκάντο, πορτοκάλια, κάστανα
Λαχανικά: Αντίδια, καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο BΒρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, σέσκουλο, σπανάκι
Τα προϊόντα του μήνα: Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λάχανο.

Όλο τον χρόνο έχουμε: Άνηθο, κρεμμύδι, σκόρδο, δενδρολίβανο, μαϊντανό, σέλινο.

*Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη για τις σημαντικές πληροφορίες, διατροφικές συμβούλες και την ενημέρωση!

Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου Αθηνών, PGCert Διατροφής Αθλητών
Γ. Δροσίνη 16_145 62 Κηφισιά
T/F: +30 210 8019097
C: +30 6937 260311
Facebook: Δαμβουνέλη Αλεξάνδρα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
alexandra.damvouneli@gmail.com

 

 

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο