Share
Αυτές τις ημέρες τα σταφύλια έχουν την τιμητική τους.

Τα σταφύλια και κατ” επέκταση η άμπελος είναι από τα πιο ιδιαίτερα φαγώσιμα σύμβολα απ” αρχής του κόσμου, τελετουργικά και ιστορικά από την αρχαιότητα ως σήμερα, ο καρπός αποτελεί σύμβολο σε όλη την υφήλιο, όπως και τρύγος είναι μια μοναδική γιορτή!

Θυμάμαι όταν μας μοίραζαν τα πρώτα σταφύλια, της Μεταμορφώσεως στο προαύλιο της εκκλησίας, ξέραμε σε λίγες μέρες είναι ο Δεκαπενταύγουστος, μετά ξεκινά το αποκαλόκαιρο, οι μέρες τρέχουν περισσότερο και νυχτώνει νωρίτερα, μετά το σχολείο.

Όταν ζεις στις επαρχίες το καλοκαίρι αρχίζει από τις πρώτες ζέστες και ο μήνας του καλοκαιριού, όταν είσαι παιδί, είναι περισσότερο ο Ιούλιος και όχι Αύγουστος.

Η μόνη σχέση λοιπόν που είχα με τα σταφύλια ήταν η κληματαριά μας, που αν είχε κέφια, θα μας έβγαζε κανένα ωραίο σταφυλάκι!
Όμως τα αγαπούσα από πάντα τα σταφύλια και τον μούστο, η μουσταλευριά ανήκει στο top10 των αγαπημένων μου “φαγώσιμων” ever.

Μέχρι τώρα, ίσως αναρωτηθείς γιατί δεν έχω κάνει κουβέντα για το κρασί, τον ωραιότερο «χυμό» του κόσμου, απλά η σχέση και οι γνώσεις μου σχετικά με το κρασί είναι μηδαμινές, ξέρω όμως ότι η τέχνη του κρασιού είναι υπέροχη και μαγική!
Αυτές τις ημέρες «χαζεύω» τους wine lovers, επαγγελματίες και μη, φίλους μου στο Facebook να απολαμβάνουν τους τρύγους και να μιλάνε εκστασιασμένοι για τα κρασιά!

Σαν γνήσια seasonlover δεν μπορούσα παρά να δοκιμάσω μια συνταγή, με ωραία και γευστικά μαύρα σταφύλια, που βρήκα στην λαϊκή.

Σταφύλια Συνταγές

Κάθε χρόνο μαγειρεύω μια συνταγή με σταφύλια, αυτή η συνταγή μου είχε «καρφωθεί» από πέρσι, όμως δεν είχα καταφέρει να βρω σταφύλια χωρίς κουκούτσια, μόλις ήρθε η ώρα της!

Η φοκάτσια με Μαύρα Σταφύλια έρχεται από την Τοσκάνη και συγκριμένα από την περιοχή Chianti, όπου η συγκομιδή της ποικιλίας Sangiovese και γιορτάζεται με ιταλικά λουκάνικά αυτήν την φοκάτσια, δηλαδή το ψωμί των Ιταλών, όπως προφανώς και με άφθονο κρασί.

Όπως είναι αυτονόητο υπάρχουν αμέτρητες συνταγές στο διαδίκτυο σχετικά για την παραδοσιακή Ιταλική Focaccia με μαύρα σταφύλια, ήδη έχω μια αγαπημένη συνταγή για φοκάτσια, την οποία και προτίμησα, επίσης τα ζουμερά, γλυκά μαύρα σταφύλια, το άφθονο ελαιόλαδο, το φρέσκο δενδρολίβανο απαραίτητα ενώ το κουκουνάρι προαιρετικό.

Αν έχεις οξύμελο στο ντουλάπι σας, μόλις βγάλεις την φοκάτσια και όσο είναι καυτή πρόσθεσε σε όλη την επιφάνεια, μόλις έφτασες στην Τοσκάνη… γευστικά!

Αυτό τον μήνα μαγείρεψε και απόλαυσε τα σταφύλια, εννοείται και τα παράγωγά του, στο τέλος σου παραθέτω παλιότερες συνταγές.

Συνταγές για Σταφύλι


Φοκάτσια με Μαύρα Σταφύλια
•Προετοιμασία: 10′  •Έτοιμο σε: 170′  •Ποσότητα:  8-10 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

 

Υλικά

για την ζύμη
350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
185 ml. χλιαρό νερό
6 gr. μαγιά στιγμής
1¼ κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Φρέσκο δενδρολίβανο

Επιπλέον θα χρειαστείς
1 τσαμπί μαύρα σταφύλια, χωρίς κουκούτσι
Σπόρους κουκουνάρι
Φρέσκο δενδρολίβανο
Ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, προαιρετικά

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε την φοκάτσια, όπου θα χρειαστούμε περίπου 2 ώρες προετοιμασία.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το αλάτι, ξεκινάμε την ανάδευση προσθέτοντας το χλιαρό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε για 4 λεπτά, κατόπιν μεταφέρουμε την ζυμη σε λαδωμένο σκεύος και σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη.

Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Συνταγές για Ζύμη Φοκάτσια

Απλώνουμε την ζύμη σε ένα πολύ καλά λαδωμένο ταψί, θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί 32 περίπου εκατοστών ή απλά στρώνουμε σε έναν δίσκο ψησίματος αντικολλητικό χαρτί, χρησιμοποιώντας τα χέρια μας και κυρίως δάχτυλά μας μόνο, η ζύμη είναι υπέροχα εύπλαστη και δεν χρειάζεται πλάστης.

Προσθέτουμε τις ρόγες των σταφυλιών, τις οποίες πατάμε καλά μέσα στην ζύμη.
Συνεχίζουμε με το φρέσκο δενδρολίβανο, το κουκουνάρι, την ζάχαρη και τέλος ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο.

Συνταγές για Μπουφέ

Αφήνουμε 5 λεπτά την φοκάτσια πριν την φουρνίσουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 200°C, μόλις βγει ζεστή προσθέτουμε το χοντρό αλάτι.


Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Μπορείτε να φτιάξετε την φοκάτσια και με λευκά σταφύλια ή με μείγμα και των δύο.
~ Αν θέλετε αντί για ζάχαρη χρησιμοποιήστε μέλι.
~ Την ζύμη της φοκάτσια μπορείτε να την ανοίξετε λεπτή ή πιο χοντρή.
~ Το δενδρολίβανο είναι απαρείτητο συστατικό αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε!
~ Αν θέλετε να απολαύσετε την φοκάτσια σαν γλυκό πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.

Φοκάτσια με Μαύρα Σταφύλια

Συνταγές Γλυκά για Παιδιά

Συνταγές Ζύμη για Πίτσα

Συνταγές Φοκάτσια Focaccia

Εύκολες Συνταγές Πίτσα

 

Focaccia Black Grapes

 

Συνταγή για Φοκάτσια Ιταλική

Focaccia Συνταγή

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο