Share

Παρείστικο και απολαυστικό!
Η διαδικασία του φοντύ μέσα σε λίγα λεπτά μας προσφέρει
είτε ένα εύκολο αλμυρό ορεκτικό είτε ένα από τα πιό εύκολα γλυκά με σοκολάτα για επιδόρπιο με διασκεδαστική διάθεση για την παρέα!

Μην σας ξεγελά το γαλλικό του όνομα,  fondue που σημαίνει λιωμένο, το φοντύ προέρχεται από την Ελβετική Παραδοσιακή Κουζίνα!
Για τους Ελβετούς το ρουστίκ φοντύ πλέον προωθείται με το σλόγκαν «Το Fondue δίνει ευχάριστη διάθεση στην παρέα!» και είναι το εθνικό της πιάτο!

 

Για την ιστορία…
Την πρώτη αναφορά σε φοντύ την βρίσκουμε σε ένα Ελβετικό βιβλίο το 1699 με την ονομασία «Πως να μαγειρέψετε το τυρί με κρασί» το οποίο έδινε συμβουλές για το γνήσιο φοντύ, το οποίο φτιάχνονταν αρχικά μόνο με τυρί, κρασί και σερβίρονταν με μπουκιές από μπαγιάτικο ψωμί, τις οποίες βουτούσαν μέσα στο λιωμένο τυρί.
Η Ελβετία εξάλλου έχει παράδοση στην παραγωγή κίτρινου τυριού, την πρώτη ύλη του φοντύ!
Κι αυτό είναι και ο λόγος που οι Ελβετοί σκέφτηκαν σαν ιδέα την συνταγή του φοντύ, για να χρησιμοποιούν τα τυριά που τους περίσσευαν και με τον καιρό γίνονταν σκληρά.

Το 1800 περίπου οι Γάλλοι μάγειρες πρότειναν την προσθήκη αυγών στο φοντύ (Fondue), κάτι όμως που στην ουσία άλλαζε την «ταυτότητα»
του πιάτου μετατρέποντάς το σε scrambled eggs με τυρί!

Το 1905 οι Ελβετοί προτείνουν την προσθήκη μικρής ποσότητας κόρν φλάουρ στην γνήσια ελβετική συνταγή δίνοντας έτσι ένα πιό ομοιογενές, κρεμώδες και τέλειο αποτέλεσμα!

Στις αρχές του 1960 το φοντύ διαδόθηκε και στην Αμερική και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές!

Το 1956 ο Konrad Egli δημιουργεί, προτείνει και προωθεί το φοντύ σοκολάτας με βάση την Ελβετική σοκολάτα Toblerone!

Παραδόσεις
Ετσι με βάση την «παρείστικη διάθεση» του φοντύ, οι Ελβετοί δημιούργησαν μία μικρή παράδοση γύρω από την διαδικασία του!
¶ν λοιπόν κατά την διάρκεια του φαγητού κάποιος από τους άντρες χάσει την μπουκιά του ψωμιού του μέσα στο σκεύος του φοντύ,
πρέπει να πληρώσει τα ποτά που θα πιει η παρέα, άν πάλι πρόκειται για γυναίκα αυτή θα πρέπει να φιλήσει τους άντρες γύρω της!

Επίσης παραδοσιακά με το φοντύ σερβίρεται λευκό κρασί ή μαύρο τσάι!

 

Τα είδη του Φοντύ

Το φοντύ Σαβαγιάρ
Φτιάχνεται με πρόσμιξη από λιπαρά κίτρινα τυριά γραβιέρα ή έμμενταλ, κρασί, κίρς, κορν φλάουρ και σερβίρεται με μπουκιές από μπαγιάτικο ψωμί. Επίσης αρκετά συχνά προστείθεται σκόρδο και άλλα μυρωδικά ή μπαχαρικά!

Το φοντύ Μπουργκινιόν
Στο σκεύος του φοντύ υπάρχει καυτό λάδι, όπου βουτιούνται μπουκιές ελαφρά ψημένου φιλέτου μοσχαριού και συνοδεύονται από διάφορες σάλτσες και τουρσί.

Το φοντύ Court Bouillon
Που είναι η πιο ελαφριά εκδοχή του φοντύ Μπουργκινιόν, όπου το λάδι αντικαθίσταται με ζωμό κρέατος.

Το φοντύ Chinoise
Πολύ λεπτές φέτες κρέατος, τυλίγονται σε ρολά, ενώ το σκεύος του φοντύ είναι γεμάτο λαχανικά και ζωμό, σερβίρεται πολλές σάλτσες  και με ωμούς κρόκους αυγών, οι οποίοι προστίθενται στον μείγμα ζωμού λαχανικών μαζί με σάλτσα σόγιας.

 

Το φοντύ  Σοκολάτας
Το φοντύ σοκολάτας, λιωμένη σοκολάτα σερβίρεται με φρούτα, ξηρούς καρπούς, γλυκά ψωμιά όπως τσουρέκι, μπισκότα, marshmallows.

 

Bέβαια αυτές είναι η βασικές και παραδοσιακές συνταγές για φοντύ, εσείς μπορείτε να πειραματιστείτε με υλικά που σας αρέσουν όπως κοτόπουλο, ψαρονέφρι, θαλασσινά, αλλαντικά, λαχανικά, μυρωδικά και μπαχαρικά πάπρικα, μοσχοκάρυδο, εστραγκόν, σάλτσες,
ποικιλία από ψωμιά και να συνοδεύσετε με κρασί, μπίρα ή μαύρο τσάι!

 

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για φοντύ
Στην αγορά θα βρείτε έτοιμο εξοπλισμό για φοντύ, με όλα σύνεργα!

Εναλλακτικά πηρούνια με μακριές λαβές, το καμινέτο ή τα μεγάλα ρεσώ, το βαθύ μπωλ μεταλλικό ή πυρίμαχο και ο μεγάλος δίσκος με τα χωρίσματα
είναι ό,τι τα απαραίτητο θα πρέπει να προμηθευτείτε!

Τα πυρίμαχα σκεύη είναι ό,τι καλύτερο για το φοντύ τυριών και σοκολάτας και τα μεταλλικά για τα υπόλοιπα!

 

Tips για πετυχημένο φοντύ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία κίτρινων και ημίσκληρων τυριών!

Το κρασί  πρέπει να είναι υψηλής οξύτητας λευκό και ξηρό.

Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι σταθερή έτσι ώστε να μην καίγεται το τυρί ή η σοκολάτα αλλά και τακτικό ανακάτεμα.

Όταν λιώσει το υλικό θα πρέπει να κρατάμε χαμηλή θερμοκρασία για να μην μας «πιάσει» στον πάτο.

Aν πήξει πολύ το μείγμα τυριών προσθέτουμε κρασί για να αραιώσουμε το μείγμα.

Για το φοντύ σοκολάτας επιλέξτε μία ελβετική κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος πλήρες, μπορείτε να αρωματίσετε με αλκοόλ, εσανς και μπαχαρικά!

Για το φοντύ με κρέας επιλέξτε οπωσδήποτε φιλέτο κομμένο σε κύβους ή λεπτές φέτες!

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο