Η μαμά της Funky Cook Στρώνει το Γιορτινό Τραπέζι!

849
Η μαμά της Funky Cook είναι μια κουλ μαμά, νοικοκυρά απερίγραπτη και πολύ καλή στα μαμαδίστικα μαγειρέματα!

Τώρα τελευταία μας έφτιαξε και ένα brownie, συχνά μου φέρνει τις δημιουργίες της, οχι τις μαμαδίστικες τις άλλες… και μου λέει δοκίμασε και πες μου!
Αν της πω οτι μου αρέσει μου λέει, φωτογράφισέ το να το βάλεις στο blog… Και επίσης κάνει και το άλλο μου γράφει συνταγές που παρακολουθεί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τον Βαγγέλη Δρίσκα ή την Ελένη Ψυχούλη και μου λέει: Αυτό να φτιάξεις να ξετρελαθούν και μου δίνει το χαρτάκι με τις σημειώσεις…

Σ΄αυτό το πρότζεκτ όμως δεν μπορούσα να την παραλείψω, ήθελα αυτό το μαμαδίστικο Χριστουγεννιάτικο μενού έτσι όπως με μεγάλωσε, γιατί κάθε δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων εμείς γιορτάζαμε πάλι τα Χριστούγεννα, με ένα απλό και παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι, κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια αλλά το περιμέναμε πως και πως.

Για άγνωστό λόγο αυτές τις συνταγές τις έφτιαχνες αυστηρά μόνο εκείνη την ημέρα και ο μπαμπάς μου όλο τον χρόνο μνημόνευε το χορινό με σέλινο και της ζητούσε να το ξαναφτιάξει, αυτή όμως τον αγνοούσε επιδεικτικά λέγοντας του οτι αυτά τα τρώμε μόνο τα Χριστούγεννα.

Φανταστείτε το σοκ της όταν της ζήτησα να τα μαγειρέψει γι΄αυτό το πρότζεκτ σε ανύποπτη στιγμή αν κι εγώ νομίζω πως το χάρηκε που θα το μοιραστώ μαζί σας!

Ιδού λοιπόν το πιο Cult, Μαμαδίστικο, Χριστουγεννιάτικο μενού με Πστίτσιο Τυλιχτό ωραιότατο, το πιο υπέροχο Χοιρινό με σέλινο και την πιο κλασική Τούρτα, την Χιονάτ (ονομασία δικής της επιμέλειας, μάλλον)… της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων!
*τα καλά σερβίτσια και τα κοφτά τραπεζομάντηλα δεν είναι αναγκαία!

Ορεκτικό: Παστίτσιο Τυλιχτό

 6 άτομα

Τα υλικά μας

για τον κιμά
500 gr. κιμά
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
200 ml. κρασιού κρασί λευκό
250 ml. χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
3-4 μπαχάρια
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

 Επιπλέον θα χρειαστείτε
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
1 ασπράδι αυγού
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Βούτυρο
1000 ml. γάλα
Κεφαλοτύρι

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το σωτάρουμε με 1 κουταλιά βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, την ντομάτα, την ζάχαρη και όσο νερό χρειάζεται για να βράσει.
Σιγοβράζουμε όταν κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε μία χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο και αφήνουμε να κρυώσει.

Βράζουμε τα μακαρόνια ολόκληρα σε άφθονο αλατισμένο νερό, μόλις τα στραγγίσουμε προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Παίρνουμε ένα φύλλο και στρώνουμε κατά μήκος,(που θα κλείσουμε σε ρολό) 15 περίπου μακαρόνια, πασπαλίζουμε κεφαλοτύρι και προσθέτουμε από πάνω κιμά. Στρώνουμε να πάει παντού.

Κλείνουμε σε ρολό αλείφουμε τις άκρες των φύλλων με λίγο ασπράδι και τοποθετούμε σε ταψί ή πυρέξ.
Μόλις ολοκληρώσουμε τα ρολά με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο, περιχύνουμε με το γάλα, πασπαλίζουμε με τυρί και ψήνουμε στους 200°C Κελσίου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα ρολά.

Να θυμάστε ότι:
– Προσέχουμε λίγο με την ποσότητα του αλατιού γιατί είναι και το τυρί αλμυρό.
– Αν θέλετε προσθέστε στο γάλα 250 ml κρέμα γάλακτος, αφαιρώντας την αντίστοιχη ποσότητα από το γάλα.
– Τέλος μπορείτε να ετοιμάσετε μπεσαμέλ και να βάλετε μέσα σε κάθε ρολό.

Τυλιχτό Παστίτσιο

Κυρίως Πιάτο: Χοιρινό με Σέλινο

 6 άτομα

Yλικά
2000 gr. χοιρινό
1800 gr. σέλινο
3 φλυτζάνια νερό
1 κρεμμύδι ξερό
3 πράσα
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
Ελαιόλαδο
Επιπλέον θα Χρειαστείτε 
2 μεγάλα αυγά
1 μεγάλο λεμόνι

Εκτέλεση:
Διαλέγουμε τρυφερό σέλινο.
Το πλένουμε, το καθαρίζουμε και το χοντροκόβουμε, προσθέτουμε και τα κοτσάνια.
Το ζεματάμε σε άφθονο καυτό νερό το σέλινο για 10 λεπτά και κατόπιν το στραγγίζουμε.

Σε μία πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ελαιόλαδο.
Μόλις κάψει, σωτάρουμε το κρέας πολύ καλά και από τις 2 πλευρές.

Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε. Σωτάρουμε για 1 λεπτό το κρεμμύδι και προσθέτουμε το νερό ζεστό.
Προσθέτουμε όσο επιπλέον ζεστό νερό χρειάζεται, μέχρι να καλυφθεί το κρέας. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά και προσθέτουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας, σχεδόν 1 ώρα.

Προσθέτουμε το σέλινο και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 45 περίπου λεπτά.
Αν χρειαστεί αλατίζουμε, αφού δοκιμάσουμε πρώτα.
Μόλις βράσει το φαγητό αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφαιρούμε 1 φλυτζάνι από το ζουμί του φαγητού.

Το αυγολέμονο
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα, συνεχίζουμε προσθέτοντας τους κρόκους, το λεμόνι και το ζουμί από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού το αυγολέμονο και σερβίρουμε!

Να θυμάστε ότι:
– Για το φαγητό αυτό το κρέας που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι μπούτι, σπάλα ή λαιμός.
– Είναι σημαντικό να επιλέξουμε σέλινο τρυφερό και χωρίς ίνες γιατί στο φαγητό θα βάλουμε και τα κοτσάνια του σέλινου!

Χοιρινό Πρασοσέλινο

Επιδόρπιο: Τούρτα Χιονάτη

Κυρίως Πιάτο: Χοιρινό με Σέλινο

 6-8 άτομα

Yλικά
για το κέικ καρύδας
200 gr. βούτυρο ή μαργαρίνη
150 gr. ζάχαρη
150 gr. τριμμένη καρύδα αποξηραμένη
4 αυγά
150 ml. γάλα
1½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
2 κάψουλες βανίλια
400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελάχιστο αλάτι

για το σιρόπι
300 ml. νερό
250 gr. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μπράντυ

Επιπλέον θα χρειαστείτε
Τριμμένη καρύδα αποξηραμένη
500 gr. σαντιγί και 100 gr. για την επάλειψη
100 gr. αμύγδαλο χοντροκομμένο καβουρδισμένο

Εκτέλεση:
Αφήνουμε το βούτυρο και τα αυγά εκτός ψυγείου.
Βάζουμε την καρύδα σε ένα ταψί και την ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.

Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και προσθέτουμε τις βανίλιες.
Προσθέτουμε τους κρόκους από τα αυγά στο μείγμα βούτυρου-ζάχαρης και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder και ελάχιστο αλάτι, τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με την καρύδα και τελευταία την μαρέγκα με απαλές κινήσεις.

Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί ή φόρμα.

Ψήνουμε για 50 λεπτά σους 180°C.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξεφορμάρουμε.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι.

Κόβουμε το κέικ σε 3 δίσκους, τοποθετούμε σε μια πιατέλα το ένα κομμάτι και το βρέχουμε με το σιρόπι.

Προσθέτουμε σαντιγί και τριμμένο αμύγδαλο, την ίδια διαδικασία κάνουμε και για τα υπόλοιπα κομμάτια κέικ, μέχρι να φτιάξουμε μια ωραία τούρτα.
Την αλείφουμε με την υπόλοιπη σαντιγί και πασπαλίζουμε με μπόλικη καρύδα!

Τουρτα Χιονάτη

Join the Conversation

  1. Nikh Tsarna says:

    Παρα πολυ ομορφο το μενου της μαμας funky Cook!!!Συγχαρητηρια πολλα και να εκτελεις τις συνταγες της, ετσι ,γιατι ειναι μαμα!!!Πολλα φιλια!!!!

  2. Depy Tsourou-Patrikiadi says:

    αααα τέλειο το Menu της Μαμάς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close