Galette με Γλυκοπατάτες και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

1.2K
Όποιος παρακολουθεί το Funky Cook, ένα από τα πράγματα που γνωρίζει γι’ αυτό το blog είναι ο εθισμός του στην Galette!

Μπορείς να αναρωτηθείς ελεύθερα γιατί επιμένω να την αποκαλώ Galette και όχι τάρτα, εντάξει μια φορά την έχω προσφωνήσει ως βουτυράτη τάρτα αλλά το galette (γκαλέτ) εκφράζει απόλυτα ακριβώς αυτό που είναι!

Η ιδέα ήταν να κλείσω μέσα στην φανταστική galette μερικές γλυκοπατάτες.

Αρχικά σκέφτηκα τον πιο εύκολο συνδυασμό γλυκοπατάτα-κανέλα-ζάχαρη μετά το ξανασκέφτηκα λίγο και αποφάσισα να “δέσω” λίγο φρέσκο κουρκουμά και μετά ήρθαν τα αποξηραμενα φρούτα, η καπνιστή πάπρικα και πάλι καλά που σημείωσα την συνταγή!

Αν αποφασίσεις να φτιάξετε την galette όπως σου την δίνω, παρακάτω θα ενθουσιαστείς, όμως δεν έχει καμία σημασία αν δεν διαθέτεις όλα αυτά τα υλικά βάλε την δική σου φαντασία και θυμήσου πως μια galette αγαπά κάθε εποχιακό υλικό λαχανικό ή φρούτο, να γιατί την λατρεύω τελικά!


Galette με Γλυκοπατάτες και Καραμελωμένα Κρεμμύδια

 

Έτοιμη σε: 80′
Ποσότητα: 8-10 άτομα


Υλικά

για την ζύμη
290 gr.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 gr. αγελαδινό βούτυρο παγωμένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
75 ml. νερό παγωμένο

για την γέμιση
2 γλυκοπατάτες
2 κρεμμύδια
3-4 αποξηραμένα φρούτα (σύκα, χουρμάδες ή βερίκοκα)
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
2-3 φύλλα φασκόμηλο
¼ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καπνιστή
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μαύρη
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
80 ml. Metaxa ή κονιάκ ή μπράντυ
½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
Φρέσκια ρίζα κουρκουμά ή σε σκόνη
Χοντρό αλάτι

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια, την ζάχαρη και το αλάτι.

Με τις παλάμες μας αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν από ψίχουλα ψωμιού ή χρησιμοποιούμε μίξερ με το εξάρτημα του φτερού.

Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το νερό παγωμένο. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Καλύπτουμε την ζύμη σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις γλυκοπατάτες. Κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε τα φρούτα και τα μουσκεύουμε στο Metaxa.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ένα κουταλάκι βούτυρο μαζί με μερικά φύλλα φασκόμηλο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κουρκουμά τριμμένο και σωτάρουμε για 1 λεπτό τις γλυκοπατάτες.

Τις αποσύρουμε και τις κρατάμε ζεστές.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε ένα κουταλάκι βούτυρο ακόμη και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε λίγο αλάτι, μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη, τα φρούτα με το Metaxa.

Σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά και μόλις καραμελώσουν τα υγρά αποσύρουμε, έχουμε στο νου μας οτι δεν θέλουμε τα κρεμμύδια πολύ μαγειρεμένα και να έχουν ελάχιστα υγρά.

Πασπαλίζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών με το κόρν φλάουρ, την πάπρικά και επιπλέον αλάτι, στην ισορροπία που μας αρέσει.

Ανοίγουμε την ζύμη με την βοήθεια ενός πλάστη, επάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό φύλλο 2 εκατοστών και περίπου διαμέτρου 24 εκατοστών.

Στρώνουμε ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης τις γλυκοπατάτες και αφήνουμε κενό περίπου 5-6 εκατοστά εώς τις άκρες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο.

Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια και κλείνουμε την τάρτα και αλείφουμε με το ασπράδι.

Ψήνουμε την galette σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και κατόπιν άλλα 30 περίπου λεπτά στους 175°C.

Σερβίρουμε με κατσικίσια τυριά και αλλαντικά ή την απολαμβάνουμε σκέτη!

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Στην galette ταιριάζει πολύ ένα κάπνιστο αλλαντικό αλλά και το μπρι, τα οποία μπορείτε να τα βάλετε επάνω από τις γλυκοπατάτες.
~ Αν δεν έχετε γλυκοπατάτες χρησιμοποιήστε μήλα.
~ Το φασκόμηλο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με δενδρολίβανο και να παραλείψετε τον κουρκουμά.
~ Για την τέλεια galette είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα καλό βούτυρο πλήρες, όχι μαργαρίνη, όχι light προϊόντα.
~ Αν δεν έχετε ξερά φρούτα χρησιμοποιήστε σταφίδες ή αν έχετε τζίντζερ ζαχαρωμένο.
~ Τις πατάτες και τα κρεμμύδια μπορείτε να τα σωτάρετε σε ελαιόλαδο.

Συνταγές για Τάρτα Βουτύρου

Τάρτα Βουτύρου Συνταγές

Συνταγές με Γλυκοπατάτες

Ρίζα Κουρκουμά Συνταγές

Συνταγές με Σύκα

Συνταγές για Τάρτα με Κρεμμύδι

Συνταγή για Γλυκοπατάτες

Συνταγή για Αλμυρή Τάρτα

 

Τάρτα με Γλυκοπατάτες και Καραμελωμένο Κρεμμύδι


Τάρτα με Γλυκοπατάτες, Φασκόμηλο και Καραμελωμένο Κρεμμύδι

 

Τάρτα με Γλυκοπατάτες Καραμελωμένο Κρεμμύδι και Μεταξά

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close