Γεμιστά Κατσαρόλας με Κους Κους

2.8K

Τα γεμιστά με ρύζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό και είμαι βέβαιη πως δεν υπάρχει έστω ένας να το αρνηθεί, εκτός από εμένα, όμως υπάρχουν “κάποια” που τα τρώω κι εγώ και συγκεκριμένα τα γεμιστά κατσαρόλας με κους κους!

Ο λόγος που δεν μου αρέσουν τα κλασικά γεμιστά, από καταβολής της ύπαρξής μου άγνωστος αφού δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ! Βέβαια τα μαγειρεύω –αναγκαστικά- και μάλιστα με επιτυχία όπως λένε όσοι τα έχουν δοκιμάσει.

Κι ενώ όπως είπα δεν τρώω τα γεμιστά με ρύζι ή κιμά μπορώ ν΄απολαύσω με ευκολία τα γεμιστά με κους κους στην κατσαρόλα, παλιότερα αν θυμάσαι είχα ξαναφτιάξει ντομάτες γεμιστές με κους κους αλλά στο φούρνο με βασιλικό και κατίκι.

Επίσης λατρεύω τα άλλα γεμιστά όπως τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο,τις γεμιστές μελιτζάνες με κιμά και τις γεμιστές ντομάτες με τόνο.

Αν και για να πω την αλήθεια τα έχω ζηλέψει πολλές Αυγουστιάτικες ζεστές ημέρες μετά την παραλία, σερβιρισμένα δροσερά με μια παγωμένη μπύρα και μπόλικη φέτα, θυμάμαι σα χθες τα γεμιστά της γιαγιάς μου ψημένα στην παραδοσιακή γάστρα με χοντροκομμένες πατάτες και με πόση μανία τα καταβρόχθιζαν τ΄αδέρφια μου.

Η γιαγιά μου έλεγε πως τα καλύτερα γεμιστά φτιάχνονται στην ωρίμανση των λαχανικών κάτι που πια δεν έχει μεγάλη σημασία όμως σε καμία περίπτωση δεν αντέχω να τα βλέπω μέσα στο καταχείμωνο!

Μπορεί «όλη η Ελλάδα» να τα προτιμά με ρύζι δηλαδή «ορφανά», όμως τα πολίτικα γεμιστά με σταφίδα και κουκουνάρι καλά κρατούν και απ΄ότι έχω καταλάβει αυτά με τον κιμά έχουν τους λιγότερους «θαυμαστές», στην Κρήτη λέγεται πως τα γεμιστά τα φτιάχνουν με πλιγούρι ενώ εγώ τα προτιμώ με κους κους και μια «ιδέα» από τα πολίτικα.

Πάντως στην κατσαρόλα γίνονται ωραιότατα ειδικά τώρα που τα λαχανικά είναι ολόφρεσκα στην εποχής τους, με αυτή τη μέθοδο δεν χρειάζονται ώρες ψήσιμο και με το σπυρωτό κους κους της Tipiak γίνονται θαυμάσια, βάλε δίπλα μποόλικο ψωμί και μια πικάντικη φέτα, εκεί θα γίνει ο μεγάλος χαμός!


Γεμιστά Κατσαρόλας με Κους Κους


Γεμιστά Κατσαρόλας με Κους Κους

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

Για τη γέμιση
250 γρ. κους κους TIPIAK
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας μαύρες σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
40 ml. ελαιόλαδο
150 ml. τοματοχυμό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον χρειαζόμαστε
4 σφιχτές ντομάτες
4 κολοκύθια στρογγυλά
4 πιπεριές πράσινες
60 ml. ελαιόλαδο
100 ml. τοματοχυμό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Αφαιρούμε τα καπάκια από ταλαχανικά και αδειάζουμε το εσωτερικό τους.

Σε ευρύχωρο μπωλ ψιλοκόβουμε την ψίχα από τις ντομάτες, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Προσθέτουμε τον τοματοχυμό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αλάτι, πιπέρι και 40 ml. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε προσθέτουμε το κους κους και 50 ml. νερό.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Γεμίζουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα πλατιά, το ένα δίπλα στο άλλο. Σ’ ένα μπωλ ανακατεύουμε 60 ml. ελαιόλαδο, 100 ml. τοματοχυμό, 150 ml. νερό, αλάτι-πιπέρι και περιχύνουμε τα γεμιστά.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Τοποθετούμε την κατσαρόλα για 3-4 λεπτά σεκανονική φωτιά και κατοπιν σιγοβράζουμε περίπου για 35 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά ή να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε, τρώγονται και κρύα

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στην κατσαρόλα και μια-δυο πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
– Μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε τα γεμιστά και στο φούρνο
– Το κουκουνάρι και τη σταφίδα μπορούμε να τα παραλείψουμε

Συνταγή για Γεμιστά με Κους Κους

Γεμιστά συνταγή Ελληνική Κουζίνα

Συνταγή για Γεμιστά

Gemista Sintagi

Γεμιστά στην Κατσαρόλα Συνταγές

Γεμιστά Κολοκυθάκια Συνταγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close