Κάποτε τα γιουβαρλάκια δεν ήταν ένα φαγητό που έτρωγα μ΄ευχαρίστηση και ειδικά σαν παιδί, ούτε να τα δω! Αργότερα εκτίμησα τη νοστιμιά αυτού του φαγητού που με λίγες πινελιές μπορώ να μη το βαριέμαι ποτέ, όπως η συνταγή για γιουβαρλάκια και τη λατρεμένη μου σελινόριζα!

Γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω θυμάμαι τ΄αχνιστά, μεγάλα γιουβαρλάκια της γιαγιάς μου στο λευκό βαθύ πιάτο, η δική της συνταγή για γιουβαρλάκια ήταν περισσότερο μια πηχτή σούπα με ρύζι καλοβρασμένο και κεφτέδες, ο παππούς μου συνήθως έστυβε στο πιάτο ένα ολόκληρο λεμόνι και πρόσθετε αρκετό μαύρο πιπέρι.

Η αλήθεια είναι πως τότε δεν τα πλησίαζα ενώ τώρα και τί δεν θα «έδινα» για να φάω από τα χεράκια της!

Από την άλλη, η μαμά έφτιαχνε γιουβαρλάκια με σούπα ρύζι και πλούσιο αυγολέμονο, χτυπημένο στο χέρι με πιρούνι.

Τα κεφτεδάκια της ήταν όλα πανομοιότυπα δεν θα έβλεπες ποτέ κάποιο μεγαλύτερο ή μικρότερο, στον κιμά έβαζε μπόλικο μαϊντανό και δύο-τρία σκορδάκια.

Όσο και να διαφωνώ μαζί της πάντα για τα σκόρδα δε μπορώ να μην της «αναγνωρίσω» οτι φτιάχνει πάντα τα πιο αφράτα γιουβαρλάκια που έχω φάει ποτέ!

Τα γιουβαρλάκια ήταν μια από τις πρώτες φωτογραφημένες συνταγές που είχα ανεβάσει στο μπλογκ, ναι λοιπόν, υπήρξε εποχή που οι συνταγές δεν είχαν φωτογραφία… μη σου πω ούτε «συνταγή»!

Τα πρώτα γιουβαρλάκια ήταν η μια συνταγή με πλούσιο κατακίτρινο αυγολέμονο και η δεύτερη μια συνταγή για γιουβαρλάκια πρασόσουπα και οι δύο συνταγές είναι από τις αγαπημένες μου.

Στο τελευταίο Olive Magazine ετοίμασα μια φανταστική πραγματικά συνταγή για γιουβαρλάκια με μπακαλιάρο που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Αυτή τη φορά είχα μερικές σελινόριζες στο ψυγείο και μια όλοι «βασανιζόμασταν» από μια ελαφριά ίωση ήθελα λοιπόν μια θρεπτική σούπα γιουβαρλάκια αλλά χωρίς αυγολέμονο.

Όταν είδα τις σελινόριζες στο ψυγείο σκέφτηκα να «εμπλουτίσω» για τα καλά τα γιουβαρλάκια και αμέσως σκέφτηκα αντί για αυγολέμονο να φτιάξω μια κρέμα από σελινόριζα.

Μα βρε παιδί μου αυτή η σελινόριζα πόσο μοναδική είναι! Η γεύση της δεν συγκρίνεται με κανένα λαχανικό, σε κάθε μαγειρική εκδοχή είναι θεά, ειδικά αυτός ο πουρές σελινόριζας; Mη σου πω δηλώνω «εθισμένη»!

Η σελινόριζα εκτός από εκπληκτική γεύση, ταιριάζει σε αμέτρητα φαγητά και είναι πολύ θρεπτική και με λίγες θερμίδες.

Μη τα πολυλογώ, τα γιουβαρλάκια με σελινόριζα έγιναν ένα θαύμα, ελαφριά μεν αλλά όχι στερημένα από γεύση!

Δοκίμασέ τα με πιο πηχτή ή αραιή σούπα σύμφωνα δηλαδή με τα γούστα σου και για να σου πω την αλήθεια, θα τους ταίριαζε και το αυγολέμονο της μαμάς μου!

E.


Γιουβαρλάκια με Σελινόριζα


Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης: 40 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

Για τα γιουβαρλάκια
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
40 γρ. ρύζι νυχάκι
1 κρεμμύδι
1 αυγό
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Για τη σούπα
1 μέτρια σελινόριζα
1 πατάτα
2 καρότα
2 πράσα
1200 ml. ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Για την κρέμα σελινόριζας
150 γρ. σελινόριζα
250 ml. ζωμό λαχανικών
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1 Σ΄ένα μπωλ τοποθετούμε τον κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό ψιλοκομμένα, το αυγό, αλα΄τι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ρύζι.
Ζυμώνουμε για 3 λεπτά, τον πλάθουμε σε κεφτεδάκια και αφήνουμε τον κιμά σκεπασμένο στο ψυγείο.

2 Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κυβάκια και το πράσο σε ροδέλες.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, σωτάρουμε για 2-3 λεπτά τα λαχανικά, προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό λαχανικών και μόλις η σούπα πάρει μια-δύο βράσεις προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά.

3 Ετοιμάζουμε την κρέμα σελινόριζας.
Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη σελινόριζα κομμένη να βράσει με το ζωμό, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Μόλις μαλακώσει την πολτοποιούμε με λίγο ζωμό από τη σούπα μέχρι να γίνει κρέμα.

4 Όταν τα γιουβαλάκια είναι έτοιμα προσθέτουμε την κρέμα σελινόριζας, κουνάμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε, αν θέλουμε με λεμόνι.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στη σούπα προσθέτουμε στην κρέμα σελινόριζα γάλα αντί για ζωμό
– Μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα 3-4 κουταλιές της σούπας ρύζι
– Προσθέτουμε τ΄αγαπημένα μας λαχανικά εποχής
– Προσθέτουμε όσο ζωμό θέλουμε ώστε να πάρουμε μια σούπα σύμφωνα με τα γούστα μας
Εδώ μπορείς να δεις μερικές ακόμη συνταγές για γιουβαρλάκια

Συνταγή για Γιουβαρλάκια με Ρύζι

Greek Recipes Yiouvarlakia

Συνταγές για Γιουβαρλάκια

Γιουβαρλάκια Συνταγές

Συνταγή για Γιουβαρλάκια με Σελινόριζα

Συνταγή για Γιουβαρλάκια

Γιουβαρλάκια_Yiouvarlaia_ Greek Soup

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.