Share

Γλυκό του Κουταλιού Μελιτζανάκι

Γλυκό Μελιτζανάκι

By Ευα Μονοχαρη Published: Σεπτεμβρίου 2, 2013

  • Απόδοση: 1 βάζο
  • Προετοιμασία: 3 ώρες 0 λεπτό
  • Μαγείρεμα: 15 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 3 ώρες 15 λεπτά

Η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε το αγαπημένο γλυκό είναι το τέλος του Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, όπου μπορούμε εύκολα να βρούμε μικρά μελιτζανάκια!
Φτιάχνεται πανεύκολα και η νοστιμιά του είναι αξεπέραστη!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Κόβουμε το κοτσάνι και ανάλογα με την ποικιλία καθαρίζουμε το μελιτζανάκι.
    Το ξεπλένουμε καλά και το χαράζουμε με ένα μαχαιράκι κατά μήκος.
    Βάζουμε τα μελιτζανάκια σε άφθονο νερό για μια ώρα και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην επιπλέουν τα μελιτζανάκια, στύβουμε μέσα ένα λεμόνι.
    Αλλάζουμε το νερό διαλύουμε μέσα το ξινό και ξαναβάζουμε το μελιτζανάκι για 2 ώρες, βάζουμε πάντα από επάνω το πιάτο, για να μην επιπλέουν τα μελιτζανάκια.
    Συνταγές με Μελιτζανάκι
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις βράσει ρίχνουμε τα μελιτζανάκια, βράζουμε για 3-4 λεπτά.
    Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές, σε καθαρό νερό κάθε φορά.
    Απλώνουμε μια στεγνή, καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μελιτζανάκι να στεγνώσει για 5-6 ώρες.
    Συνταγές για Γλυκό Κουταλιού Μελτζανάκι
  3. Βάζουμε σε πλατιά κατσαρόλα την ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά, ώστε να δέσουμε το σιρόπι.
    Προσθέτουμε τα μελιτζανάκια, τα αμύγδαλα και τα μοσχοκάρφια, αν δεν τα καρφώσουμε πάνω στο μελιτζανάκι.
    Τα μελιτζανάνια θα βγάλουν υγρά, συνεχίζουμε να βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου 8-10 λεπτά.
    Προσθέτουμε την βανιλλίνη και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού.
    Συνταγή για Γλυκό Κουταλιού Μελτζανάκι
  4. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και αν χρειαστεί βράζουμε πάλι ώστε να δέσουμε το σιρόπι.
    Μοιράζουμε και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
    Γλυκό Μελιτζανάκι
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας, εφτιαξα γλυκο μελιτζανάκι με διάφορες τεχνικές, αλλά ενώ στην κατσαρόλα φαίνεται να έχει δέσει (το καραμελόμετρο δεν ανεβαίνει παραπάνω από 106 – 107 βαθμούς), όταν κρυώσει στο βάζο μου φαίνεται αραιό το σιροπάκι. Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα! Το μελιτζανάκι είναι όντως λίγο ιδιότροπο!
      Συνήθως θα βγάλει επιπλέον υγρά, γι αυτό άλλωστε του κάνουμε και το στέγνωμα για να αποφύγουμε όσα περισσότερα υγρά γίνεται!
      Όταν βλέπω οτι το σιρόπι μου είναι αραιό το βράζω και δένω πάλι, αν χρειαστεί προσθέτω επιπλέον ζάχαρη και βράζω χωρίς να ανακατεύω.
      Ελπίζω να σας βοήθησα, καλή επιτυχία.. εκ” νέου!

Αφήστε ένα σχόλιο