Αυτό το post έχει μια γλυκόπικρη «γεύση» όπως ακριβώς είναι το περγαμόντο στην επίγευση του, η παρακάτω συνταγή ανήκει στη γιαγιά Ευτυχία που πρόσφατα χάσαμε και δίπλα της έμαθα το πιο ευωδιαστό και ιδαίτερο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο.

Ακόμη θυμάμαι τη μικροσκοπική φιγούρα της να φέρνει τον καλό τον δίσκο, τον στρωμένο με το σεμεδάκι και επάνω του το λαμπερό γλυκό περγαμόντο.

Όσο εγώ το έτρωγα αυτή μου μιλούσε με καμάρι για το πως «δένει» το υπέροχο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο που έφτιαχνε για πάνω από 50 χρόνια.

Πάντα με καμάρι μας μιλούσε για τα σεμεδάκια και τα κεντητά της, τη μαγειρική της και μας γάζωνε, στην αντίκα πια, μηχανή Singer τα πάντα!

Το χειμώνα μας γέμιζε γυάλες με γλυκό περγαμόντο και το καλοκαίρι με γλυκό βύσσινο, πραγματικά δύο αυτές συνταγές για γλυκό του κουταλιού ήταν αριστουργήματα.

Τόσο σωστά δεμένα αλλά και τραγανά, που ενώ έμεναν μήνες και μήνες εκτός ψυγείου, τόσο πιο νόστιμα γίνονταν, ευτυχώς μου έμαθε αυτές τις δύο συνταγές για γλυκό περγαμόντο και παρότι δεν είναι πια μαζί μας έχουμε τις συνταγές της.

Πριν λίγες ημέρες στη λαϊκή βρήκα βιολογικά περγαμόντα και φυσικά αμέσως αποφάσισα να φτιάξω το αγαπημένο μας γλυκό περγαμόντο.

Όσο έξυνα με υπομονή το περγαμόντο τόσο πιο πολύ μου έρχονταν στη θύμηση μου αναμνήσεις συνυφασμένες με το άρωμα και τη γεύση του.

Αυτό το ισχυρό, παραμυθένιο του άρωμα με πάει πίσω στα παιδικά μου χρόνια που η μαμά μου φορούσε ένα άρωμα με νότες περγαμόντου και θα ορκιζόμουν πως το χάδι της μοσχοβολούσε περγαμόντο και cremedas.

Θυμάμαι που όταν με κερνούσαν λουκούμια πάντα έψαχνα, με το μάτι, μέσα στις άχνες να βρω το κίτρινο λουκούμι με αυτή την τέλεια γεύση και στο μυαλό μου έρχεται η άλλη μου γιαγιά που δίπλα στο φλυτζανάκι με το ελληνικό είχε πάντα ένα λουκουμάκι περγαμόντο.

Κάνω τις φλούδες αρμαθιές και τις ξεπικρίζω, τόσο όσο χρειάζεται μέχρι το βράδυ αν το «δέσιμο» καλά το περγαμόντο θα είναι πανέτοιμο!

Τα χέρια μου μυρίζουν ώρες αυτό το ντελικάτο άρωμά του, άλλωστε τα πλούσια έλαια του έχουν δώσει διαχρονικό χαρακτήρα σε κορυφαία αρώματα!

Κάπου διάβασα πως το περγαμόντο δεν έχει σαφή καταγωγή και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών.

Όσο για τη χώρα προέλευσής του υπάρχουν διάφορες θεωρίες, επικρατέστερες των οποίων είναι οι ακόλουθες:Κίνα, Ελλάδα, Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι, Μπαρμπάντος.

Το γλυκό «έδεσε» τέλεια και αμέσως δοκιμάζουμε, επιβεβαιώνεται γι΄ακόμη μια φορά πως η γεύση και το άρωμα είναι ικανά να δημιουργήσουν τις πιο δυνατές, συναισθηματικές αναμνήσεις κι εγώ «από μέσα μου» μακαρίζω την τύχη μου και στέλνω την αγάπη μου στην αγαπημένη μας γιαγιά.


Γλυκό Κουταλιού Περγαμόντο


Χρόνος Προετοιμασίας: 8 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 2 βάζα

Υλικά

10 περγαμόντα
1500 gr. ζάχαρη
800 ml. νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση Συνταγής

1 Πλένουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τρίβουμε τη φλούδα με ψιλό τρίφτη ελαφρά και με προσοχή γιατί δεν πρέπει να αφαιρέσουμε εντελώς το ξύσμα.

Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε βαθιά το κάθε περγαμόντο, χωρίζουμε τη φλούδα σε 6 ή 8 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος του φρούτου και τις αφαιρούμε.

2 Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε χοντρή κλωστή, τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολό και τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 6-7 φλούδες μαζί και δένουμε τις άκρες σε μία οδοντογλυφίδα.

Γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό και βάζουμε μέσα τις φλούδες για 8 ώρες αλλάζοντας το νερό ανά 2-3 ώρες

3Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες.
Βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα.

Τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν για 1-2 ώρες και αφαιρούμε τις κλωστές και τις οδοντογλυφίδες.

4Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό, δεν ανακατεύουμε, αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το σιρόπι 1-2 καλές βράσεις.

Προσθέτουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας συνεχώς και για όσο χρειαστεί. Αποσύρουμε το γλυκό και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, σκεπασμένο με καθαρή στεγνή πετσέτα.

5 Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, με ένα κουταλάκι βλέπουμε το δέσιμο ως εξής: Βουτάμε το καθαρό κουτάλι στο σιρόπι και αυτό ρέει σε παχύρευστες σταγόνες είναι έτοιμο.

Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Για τον τρόπο που θ΄αποστειρώσετε σωστά τα βάζα μπορείτε να διαβάσετε εδώ
– Το περγαμόντο μπορούμε να το κόψουμε και σε λεπτές λωρίδες αντί να το κάνουμε ρολό.

Συνταγές για Γλυκό Περγαμόντο

Περγαμόντο-Bergamot

Συνταγή για Γλυκό του Κουταλιού Περγαμόντο

Περγαμόντο Γλυκό Συνταγές

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.