Share

Γλυκό Κουταλιού Περγαμόντο

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

By Ευα Μονοχαρη Published: Αυγούστου 30, 2013

  • Απόδοση: 1500 gr. (1 Μερίδες)
  • Προετοιμασία: 5 ώρες 0 λεπτό
  • Μαγείρεμα: 26 ώρες 40 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 31 ώρες 40 λεπτά

Το περγαμόντο δεν έχει σαφή καταγωγή και οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μετάλλαξη άλλων εσπεριδοειδών όσο για τη χώρα προέλευσής του υπάρχουν διάφορες θεωρίες, επικρατέστερες των οποίων είναι οι ακόλουθες:Κίνα, Ελλάδα, Ισπανία, Κανάριοι Νήσοι, Μπαρμπάντος.
Οσον αφορά την ονοματολογία, λέγεται ότι το περγαμόντο προέρχεται από το τουρκικό μπεγκ - άρμοντι (το αχλάδι του κυρίου).
Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιεία χάρη στο πλούσιο και εξαιρετικό αρωμά του, επίσης στην κοσμετική και την φαρμακευτική καθώς οι θεραπευτικές του εφαρμογές με ιδιότητες αναλγητικές, αντικαταθλιπτικές, αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και κατευναστικές!
Και φυσικά γίνεται το τέλειο γλυκό κουταλιού!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Τα πλένουμε τα περγαμόντα και τα σκουπίζουμε, τρίβουμε με ψιλό τρίφτη ελαφρά την φλούδα τους, με προσοχή γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε στην άσπρη σάρκα .
    Το κόβουμε στα 4 (ή στα 6 άν είναι πολύ μεγάλα και αφαιρούμε την σάρκα τους).
  2. Παίρνουμε μία καινούρια σακοράφα και περνάμε σπάγκο,κάνουμε τις φλούδες σε ρολό και τις περνάμε στην κλωστή βάζοντας 5 φλούδες μαζί και δένουμε τις άκρες σε μία οδοντογλυφίδα.
  3. Γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό και βάζουμε τις φλούδες από πάνω βάζουμε ένα πιάτο γιατί επιπλέουν τα φήνουμε 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό (περίπου ανά 3-4 ώρες).
  4. Την επόμενη μέρα βάζουμε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις φλούδες να βράσουν για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά γιατί θα σφίξουν.
    Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μία πετσέτα για να στεγνώσουν.
  5. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 5 φλυτζάνια νερό να βράσουν.
    Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε τα περγαμόντα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 15 λεπτά.
    Άν μας είναι πολύ αραιό προσθέτουμε ζάχαρη.
    Αποσύρουμε το γλυκό και το αφήνουμε 24 ώρες
  6. Την επόμενη ημέρα συνεχίζουμε το δέσιμο του σιροπιού,βράζουμε για 10′ λεπτά περίπου,κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε μερικές σταγόνες λεμόνι.
    Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο