Επιτέλους ήρθαν τα πρώτα κολοκυθάκια, μικρά και τρυφερά, ό,τι πρέπει για να βάλουμε τηγάνι και να απολαύσουμε τους πρώτους κολοκυθοκεφτέδες. Αλλά μιας και διανύουμε και τη Σαρακοστή θα τους δώσω και μια άλλη νότα, με μια ιδιαίτερη σάλτσα από ταχίνι και λιαστή ντομάτα!

Οι κολοκυθοκεφτέδες μου αρέσουν πολύ, μου θυμίζουν λίγο καλοκαίρι, θάλασσα και ένα αγαπημένο μικρό ταβερνάκι στο Ναύπλιο! Μια από τις καλύτερες συνταγές που ακολουθώ συνήθως είναι αυτή του μπαμπά μου, ο οποίος έχει «μάστερ» στο τηγάνι και στους κολοκυθοκεφτέδες. Με τυρί ή χωρίς, τους φτιάχνει χάρμα!

Η παρακάτω συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες προέκυψε με μια απλή αλλαγή στην αναλογία των υλικών και πολλά φρέσκα μυρωδικά. Ξερό κρεμμύδι δεν πρόσθεσα γιατί δεν ήθελα να τους «βαρύνω» οπότε προτίμησα τα φρέσκα, τρυφερά και όντως ήταν καλύτερη επιλογή.

Επίσης, αυτή τη φορά διάλεξα τη λιαστή ντομάτα να είναι συμπρωταγωνίστρια, που με τη χαρακτηριστική της γεύση έδεσε υπέροχα στη συνταγή.

Κι επειδή όλα αυτά τα μικρά κεφτεδάκια με λαχανικά θέλουν τη συνοδευτική τους σάλτσα για να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικά, εδώ μπαίνει το Μακεδονικό Ταχίνι γι΄ ακόμη μια φορά να κάνει τα «μαγικά» του!

Σερβίρουμε τους ζεστούς κολοκυθοκεφτέδες με τη σάλτσα ταχινιού, κόβουμε μια ωραιότατη ντοματοσαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι και αν έχει ηλιόλουστη ημέρα, στρώνουμε έξω και απολαμβάνουμε τη γεύση της Σαρακοστής!


Κολοκυθοκεφτέδες με Σάλτσα από Ταχίνι και Λιαστή Ντομάτα


Κολοκυθοκεφτέδες με Σάλτσα από Ταχίνι και Λιαστή Ντομάτα

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

Για τους κολοκυθοκεφτέδες
300 γρ. κολοκυθάκια
150 γρ. ντομάτες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
3 κουταλιές της σούπας μυρωδικά (ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό)
¼ κουταλάκι του γλυκού ματζουράνα ή θρούμπι
50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ταχίνι με μυρωδικά
40 γρ. Μακεδονικό Ταχίνι
1 λιαστή ντομάτα
4-5 κλωναράκια μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο
20 ml. ελαιόλαδο
50 ml. χλιαρό νερό
2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
¼ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα πιέζουμε με τα χέρια ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και τρίβουμε τις ντομάτες.Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια.

2 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κολοκυθοκεφτέδες και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά. Πολτοποιούμε τη λιαστή ντομάτα στο μπλέντερ με όλα τα υλικά εκτός από το ταχίνι, το οποίο και προσθέτουμε στο τέλος.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι.

3
Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες ρίχνοντας κουταλιές από το μείγμα σε ζεστό λάδι (θα πρέπει να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα και να ψηθούν μέχρι το εσωτερικό τους). Κατόπιν τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με τη σάλτσα από ταχίνι.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να παραλείψουμε την ντομάτα στο μείγμα
– Μπορούμε να προσθέσουμε τ΄αγαπημένα μας αρωματικά και μυρωδικά
– Στο μείγμα ταιριάζει και το κύμινο

Νηστίσιμες Συνταγές με Ταχίνι

Συνταγές για Κολοκυθοκεφτέδες Χωρίς Τυρί

Κολοκυθοκεφτέδες Νηστίσιμοι με Ντομάτα

Συνταγές για τη Νηστεία Κολοκυθοκεφτέδες

Νηστίσιμοι Κολοκυθοκεφτέδες Συνταγές

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο