Share
Μεγαλωμένη στην επαρχία σημαίνει να ζεις κάθε γιορτή της εποχής με όλες τις λεπτομέρειες, ιδιαίτερα αν μητέρα και γιαγιά ακολουθούν κατά γράμμα τα ήθη και τα έθιμα.

Μπαίνοντας στην εβδομάδα της Τυρινής ξεκινούσε η τυροφαγία, η γιαγιά είχε σαν «αρχή» της να ανοίγει ένα μικρό τενεκέ φέτα, που τον προμηθεύονταν από τον τυροκόμο.
Αυτό λοιπόν το εμοίραζε στις 3 οικογένειες από το Σάββατο μαζί με την «πίτα» που ετοίμαζε για το συγχώριο των ψυχών και αυτό συνήθως ήταν τα τα στριφτάρια γεμιστά με ό,τι είχε στο σπίτι άλλοτε σκέτο τυρί, άλλοτε με σπανάκι, τραχανόπιτα και αν είχε κολοκύθι έκανε κολοκυθόπιτα αρμυρή, όπως την έλεγε.

Βέβαια εμείς συνεχίζαμε να τρώμε τα πάντα, όμως θυμάμαι μάνα και κόρη να τρώνε όλη την εβδομάδα τυρί και πίτα, γι΄αυτές η κατανάλωση του κρέατος ήταν πια παρελθόν και θα ξανάτρωγαν μόνο ψάρι μέχρι το τέλος την μεγάλης νηστείας.

Ετσι βασισμένη σε αυτό το οικογενειακό έθιμο κι «εδώ» θα τρώμε όλη την εβδομάδα πίτες και τυρί!


 Κολοκυθόπιτα Αλμυρή

 

° Έτοιμο σε: 80′
° Ποσότητα: 20-25 κομμάτια

Υλικά

για την ζύμη
500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
380 ml. νερό χλιαρό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Αλάτι

για την γέμιση
1000 gr. κολοκύθα κίτρινη
300 gr. λαδοτύρι Μυτιλήνης
3 ξερά κρεμμύδια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Κανέλα
Φρεσκοκομμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι ή νερό, ώστε να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ισόποσα κομμάτια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια νωπή πετσέτα, αφήνοντας την ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.

Συνταγές για Κολοκυθόπιτα

Τρίβουμε το κολοκύθι και το βάζουμε να βράσει με 150 ml. νερό μέχρι να μαλακώσει, μεταφέρουμε σε τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίσουν τα υγρά.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κολοκύθι και σωτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε αρκετό φρεσκοκομμένο πιπέρι, την ζάχαρη, το τυρί τριμμένο και όση κανέλα μας αρέσει.
Αφληνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Συνταγή για Κολοκυθόπιτα Αλμυρή

Ξεκινάμε να ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας σε λεπτά φύλλα επάνω σε αλευρωμένο πάγκο.
Το φύλλο δεν πρέπει να είναι πολύ λεπτό.
Με μια ροδέλα χαράζουμε το φύλλο στην μέση.

Αλμυρή Κολοκυθόπιτα

Γεμίζουμε, κλείνουμε σε ρολάκια και στρίβουμε δίνοντας τους στριφτό σχήμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
Τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο ταψί.

Στριφτάρια με Κολοκύθι Συνταγές

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν τα στριφτάρια.

Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου!

Νηστίσιμες Συνταγές για Πίτες

 

 

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήθηκε κίτρινη κολοκύθα και όχι πορτοκαλί, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια κολοκύθα βρείτε.
~ Η πίτα μπορεί αν γίνει και σαν μια μεγάλη πίτα με φύλλα εμπορίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο χωριάτικο.
~ Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην κολοκυθόπιτα το τυρί της αρεσκείας σας!

Κολοκυθόπιτα Στριφτή Αλμυρή

 

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο