Το θρεπτικό, μικροσκοπικό κους κους είναι από τα αγαπημένα μου!

Μπορώ να το τρώω από το πρωί ως το βράδυ με χίλιους δυό τρόπους, λιτά με λίγο ελαιόλαδο και σωταρισμένο κρεμμύδι στο μαγείρεμα ενώ άλλοτε το χρησιμοποιώ για να φτιάξω ακόμη και ένα «διαφορετικό» ρυζόγαλο.

Στην αραβική, αφρικανική και μαροκινή κουζίνα αποτελεί βασικό πιάτο ενώ στις υπόλοιπες κουζίνες συστατικό και συνοδευτικό πολλών πιάτων, επίσης το κους κους δεν είναι «ξένο» και στη Μεσογειακή διατροφή.

Στο κους κους λατρεύω την ευκολία, σε πολύ λίγο ένα χορταστικό πιάτο ετοιμάζεται με κάθε λογής υλικά που μπορεί να έχουμε στο ψυγείο. Βάση για σαλάτες, σούπες, γλυκίσματα, συνοδεύει άριστα το κρέας, τα λαχανικά, τα όσπρια και τρώγεται ευχάριστα από τα παιδιά ή τουλάχιστον το δικό μου παιδί το προτιμά πάντα.

Το κους κους το «αγκαλιάζουν» υπέροχα τα γλυκά, ζεστά μπαχαρικά ή μείγματα αυτών όπως η κανέλα, ο κόλιανδρος, το μπαχάρι, το κύμινο και ότι «μυρίζει» Ανατολή.

Όμως δεν είναι μόνο φιλικό προς τη γλυκάδα των μπαχαρικών αφού ταιριάζει με τα φρούτα, φρέσκα ή ξερά, και αρωματίζεται αρμονικά με όλα τα εσπεριδοειδή και ότιδήποτε όξινο, όπως το γιαούρτι.

Συνταγές με Cous Cous

Τον επόμενο καιρό θα σας ετοιμάζω συχνά πυκνά συνταγές με κους κους και συγκεκριμένα με το πεντανόστιμο Cous Cous Tipiak, ώστε να πάρεις πολλές ιδέες και να το εντάξεις στη διατροφή σου, αν δε το κάνεις ήδη!

Το cous cous δεν έχει καμιά δυσκολία αρκεί να το κάνεις σπυρωτό-γίνεται πανεύκολα-  στη σημερινή συνταγή θα το δεις να εμπλουτίζει την κοτοσαλάτα, που όταν την δοκιμάσεις θα καταλάβεις πόσο «δυνατό» υλικό-συστατικό είναι στις μαγειρικές σου.

Η κοτοσαλάτα αυτή έχει ακόμη ένα «δυνατό» χαρτί, τη συνοδευτική σάλτσα από ξινόγαλο όπου μπορείς να τις κάνεις αρκετές παραλλαγές και να την χρησιμοποιήσεις και σε άλλες συνταγές!


Κοτοσαλάτα με Κους Κους και Ξινόγαλο
Χρόνος Μαριναρίσματος: 2 ώρες
Χρόνος Προετοιμασίας: 10′ 
Χρόνος Μαγειρέματος: 5′ 
Μερίδες: 4-5

 Υλικά

Για τη σαλάτα με κους κους
100 g. cous cous Tipiak
100 g. κόκκινο λάχανο
1 καρότο
Μισό μήλο
1 αβοκάντο
2 κρεμμυδάκια
1 κουταλιά της σούπας μαύρες σταφίδες
1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο

Για το μαρινάρισμα του  κοτόπουλου
200 g. κοτόπουλο στήθος ή μπούτι
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα και χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
50 ml. ξινόγαλα
Θυμάρι

Για την συνοδευτική σάλτσα
80 ml. ξινόγαλα
1 ½ κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας σχινόπρασο
20 ml. ελαιόλαδο
1 μικρό  λεμόνι
Πιπέρι

Εκτέλεση

1 Το κοτόπουλο
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το ανακατεύουμε με τα υλικά της μαρινάδας.
Το καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε από  1 εως 4 ώρες στο ψυγείο.

Κατόπιν το ψήνουμε στο φούρνο ή το σωτάρουμε στο τηγάνι ωσότου να πάρει χρώμα.

2 Για το κους κους
Σ΄ένα τηγάνι ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, λίγο ξύσμα λεμονιού και το κους κους, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε 350 ml. καυτό νερό και λίγο αλάτι, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε και αφήνουμε να τραβήξει το νερό.

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και δεν ξεχνάμε ν΄ανακατεύουμε συχνά μ΄ενα πιρούνι, αφήνουμε να κρυώσει περίπου 20 λεπτά.

Κοτοσαλάτα με Κους Κους Συνταγές

3 Μέχρι να κρυώσει το κους κους  ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σάλτσα αναμειγνύοντας όλα μαζί τα υλικά.

Επίσης ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα, ως εξής:
Κόβουμε το αβοκάντο σε κυβάκια, τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, τρίβουμε το μήλο και το καρότο στον τρίφτη ενώ το λάχανο το ψιλοκόβουμε. προσθέτουμε λίγο αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το κους κους, τις σταφίδες και τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως ή αφού αφήσουμε τη σαλάτα να κρυώσει στο ψυγείο.

Κοτοσαλάτα Εύκολη

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να προσθέσουμε όσα και όποια εποχικά λαχανικά μας αρέσουν.
– Στην κοτοσαλάτα ταιριάζουν και οι ξηροί καρποί.
– Αντί για λάχανο μπορούμε να προσθέσουμε τρυφερό σπανάκι, του ταιριάζει εξίσου καλά.
– Τη μαγιονέζα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με κρεμ φρες ή γιαούρτι, σε αυτή την περίπτωση είμαστε προσεκτικοί με το λεμόνι ενώ προσθέτουμε περισσότερο ελαιόλαδο.

Κοτοσαλάτα με Κους Κους και Ξινόγαλο

Κοτοσαλάτα με Κους Κους και Dressing με Ξινόγαλο

 

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο