Οι κουραμπιέδες για τα Ελληνικά Χριστούγεννα αποτελούν ανασπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής κουλτούρας μας.

Το γλυκό της παράδοσης, της απόλαυσης, της χαράς, οι περισσότερες νοικοκυρές με περηφάνια σερβίρουν έναν κουραμπιέ σε όποιον επισκεφθεί το ζεστό σπιτικό της, περιμένοντας να ακούσουν την μαγική φράση «θέλω την συνταγή»!

Μπορεί βέβαια τους κουραμπιέδες να τους έχεις συνδέσει με την γιορτή των Χριστουγέννων αλλά αν εξετάσουμε καλύτερα το πράγμα, οι κουραμπιέδες στην παράδοση και την λαογραφία μας είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα και όχι μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή.

Για παράδειγμα ο γαμήλιος κουραμπιές ή της βάφτισης αλλά και ο Πασχαλινός κουραμπιές, ειδικά στα νησιά οι κουραμπιέδες αποτελούν ένα γλύκισμα, με αρκετές παραλλαγές, παντώς καιρού μαζί με τις αγαπημένες δίπλες!

Ο κουραμπιές σαν λέξη προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής, kurabiye.

Διαβάζουμε συχνά για μυστικά σε μια συνταγή, πόσο μάλλον για την συνταγή για κουραμπιέδες!

Οι κουραμπιέδες χρειάζονται καλό βούτυρο χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόβειο ή αγελαδινό ή ακόμη και μια μίξη των δύο, παλαιότερα η γλίνα ήταν το βασικό συστατικό τους, χτύπημα καλό με την ζάχαρη, απαραίτητο!

Το πρόβειο βούτυρο δίνει μια τραγανή υφή και αφράτη ενώ το αγελαδινό τύπου Κερκύρας πιο «μαλακή» σαν μπισκότο.

Χρειάζονται ένα σωστά καβουρντισμένο αμύγδαλο, που το καλύτερο είναι να μπει ολόκληρο αλλιώς πολύ χοντροκομμένο.

Το μπράντυ ή το Μεταξά, προσωπικά, το θεωρώ βασικό συστατικό μαζί με το μοσχοκάρυδο και το μαλακό αλεύρι. Η δική μου συνταγή  ελάχιστο ξύσμα λεμονιού.

Κατά την γνώμη μου επίσης ωραίοι κουραμπιέδες που έχω φάει είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης, μάλλον θα τους φτιάξω για την Πρωτοχρονιά από την Στέλλα Σπανού και το βιβλίο της Καβάλας Γεύσεις .

Ετσι για να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια, αφού στο παντοπωλείο της γειτονιάς ήταν best seller, το 1988 δίναμε 20 δραχμές και παίρναμε έναν κουραμπιέ.

Πάντως αν θέλεις να φτιάξεις κουραμπιέδες για πρώτη φορά μην διστάσεις και ακολούθησε μια συνταγή από κάποιον που εμπιστεύεσαι, πειραματίσου και στα επόμενα χρόνια θα φτιάχνεις τους αγαπημένους σου κουραμπιέδες, όπως ακριβώς τους θες!

Κουραμπιέδες vs Μελομακάρονα
Αλήθεια εσύ προτιμάς τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες;

Στο δικό μας σπιτικό μέχρι την ημέρα των Χριστούγεννων τρώμε και τρώγαμε μόνο μελομακάρονα, ενώ οι κουραμπιέδες ήταν της Πρωτοχρονιάς.

Αυτό ήταν μια συνήθεια που δεν είχε κάποιο ουσιαστικό λόγο να «υπάρχει», απλά μια εσωτερική οικογενειακή παράδοση που ήθελε το μελομακάρονο να είναι το γλυκό της νηστείας πριν τα Χριστούγεννα.

Φυσικά στο «γνωστό» ντουλάπι φυλάγονταν και το τεράστιο κουτί με τους κουραμπιέδες για τους ξένους, και ενώ οι μελομακαρονάδες του σπιτιού απολάμβαναν «ελεύθερα» το αγαπημένο τους γλυκό.

Έγώ με τον μπαμπά τρώγαμε από ένα κουραμπιέ κάθε μέρα στα κρυφά και κάθε χρόνο το μικρό μας μυστικό προδίδονταν από τις «αχνισμένες» μας μπλούζες και πρόσωπα.


Κουραμπιέδες


Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 50 κουραμπιέδες

Υλικά

500 gr. βούτυρο γάλακτος πρόβειο ή αγελαδινό
350 gr. αμύγδαλα
800 gr. αλεύρι μαλακό
110 gr. ζάχαρη άχνη
20 ml. κονιάκ
50 ml. νερό παγωμένο ή 50 ml. αλισίβα
1 ολόκληρο αυγό
2 κρόκους αυγών
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 κάψουλες βανίλιας ή λοβό βανίλιας

για το πασπάλισμα
Άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας νισεστέ ή κόρν φλάουρ
½ κάψουλα βανιλλίνης

Εκτέλεση Συνταγής

1
Καβουρδίζουμε το αμύγδαλο,στον φούρνο στους 160°C για 8 λεπτά ή αλλιώς σε ένα τηγάνι για μερικά λεπτά.
Μπορούμε το αμύγδαλο να το αφήσουμε ολόκληρο ή να το σπάσουμε σε χοντρά κομμάτια.

2
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο, την βανίλια και τα 110 gr. άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά, περίπου 15-20 λεπτά.
Προσθέτουμε το αμύγδαλο, τ” αυγά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι.
Προσθέτουμε την σόδα στο κονιάκ ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την αλυσίβα, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού.

3
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να ενσωματώσουμε στην ζύμη όλο το αλεύρι, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία αφράτη βουτυράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα χέρια μας!

4Πώς θα πλάσουμε τους τέλειους κουραμπιέδες
Πλάθουμε κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα ή με κουπ πάτ κόβουμε τον κουραμπιέ στο σχήμα που θέλουμε, αφού ανοίξουμε την ζύμη με πλάστη πάχους 1-1,5 εκατοστό περίπου.

5Για τους κουραμπιέδες η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος:
Mικρά κουραμπιεδάκια-μπουκίτσες 10 gr.
Μεσαίου μεγέθους 15-18 gr.
Μεγάλου μεγέθους 20-25 gr.

6Tο ψήσιμο
Τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί και τους ψήνουμε για 30-35′ λεπτά στους 165°C τους μεγάλους, μέτριους 25 λεπτά και τους μικρούς 20-22 λεπτά.

7Το άχνισμα
Μόλις βγάλουμε τους κουραμπιέδες τους ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν για 1-2 ώρες. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την άχνη, το νισεστέ και ½ από την κάψουλα της βανιλλίνης.

Κατόπιν σε ένα ταψί στρώνουμε ένα παχύ στρώμα κοσκινισμένης άχνης, βάζουμε τους κουραμπιέδες σε αραιή σειρά και πασπαλίζουμε άχνη με μία σίτα.

Τέλος σε ένα μπώλ βάζουμε άχνη τους βουτάμε πάλι,τους τινάζουμε και τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα!

Συνταγές για Κουραμπιέδες

Σημειώσεις για τη συνταγή
1. Μην παραλείψεις ν΄αφρατέψεις το βούτυρο με την άχνη για τουλάχιστον 15 λεπτά
2. Φρόντισε να έχεις προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο
3. Μπορείς να ραντίσεις με ανθόνερο ή ροδόνερο
4. Άσε τους κουραμπιέδες να στεγνώσουν-κρυώσουν πολύ καλά πριν τους αχνίσεις για να μην «κρυσταλλώσει» η ζάχαρη και κάνει την υγρή κρούστα
5. Το βούτυρο είναι βασικό συστατικό, εκτός αν σκοπεύεις να φτιάξεις κουραμπιέδες λαδιού

Οι Καλύτεροι Κουραμπιέδες Συνταγές

Κουραμπιέδες Συνταγή

Κουραμπιέδες Συνταγές

Συνταγή για Κουραμπιέδες Τραγανούς

Συνταγές για Τραγανούς Κουραμπιέδες

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.