Share

Το σαβόρο ή σαβόρι είναι ένας πανεύκολος και απλός τρόπος μαγειρέματος!
Κουτσομούρες Σαβόρο ή Σαβόρι,  η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τα Επτάνησα αλλά την έφτιαχναν σε όλα σχεδόν τα νησιά, με κατά τόπους παραλλαγές όχι στον τρόπο μαγειρέματος αλλά στα υλικά!
Οι ρίζες της συνταγής αυτής είναι πολύ παλιές και δεν τον εφάρμοζαν τόσο για να το απολαύσουν σαν έδεσμα
αλλά εξαιτίας του οτι τα παλιά χρόνια δεν υπήρχε η πολυτέλεια του ψυγείου!
Ετσι λοιπόν μαγείρευαν το σαβόρο, τα «πάστωναν» στην ουσία με το ξύδι, το ελαιόλαδο, έβαζαν και τα ωραία τους μυρωδικά, συστατικά είναι είναι εξαιρετικά συντηρητικά
και διατηρούσαν τα ψαράκια σαν να λέμε σήμερα σε μία κονσέρβα χωρίς τα γνωστά και απαραίτητα για συντήρηση «Ε» και τα διατηρούσαν σε ειδικό πήλινο σκεύος!
Η νοστιμιά των ψαριών απερίγραπτη!

Κουτσομούρες Σαβόρο ή Σαβόρι Recipe

Κουτσομούρες Σαβόρο

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιουλίου 21, 2013

  • Απόδοση: 1 (1 Μερίδες)
  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 20 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 50 λεπτά

Το σαβόρο ή σαβόρι είναι ένας πανεύκολος και απλός τρόπος …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Καθαρίζουμε τα ψάρια προσεκτικά από τα εντόσθια.
    Αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν για τουλάχιστον 30′ λεπτά από τα υγρά τους.
  2. Αλευρώνουμε πολύ καλά τα ψάρια.
    Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο (όσο χρειάζεται για να τηγανιστούν τα ψάρια) να κάψει και τα τηγανίζουμε τις κουτσομούρες, χωρίς να τις τινάξουμε από το περίσσιο αλέυρι, μέχρι να χρυσοροδίσουν.
    Κρατάμε τις κουτσομούρες ζεστές.
  3. Στο ελαιόλαδο που έχει μείνει στο τηγάνι προσθέτουμε ½ φλυτζάνι ζεστό νερό. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
    Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το φύλλο δάφνης.

  4. Σιγοβράζουμε να δέσει η σάλτσα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
    Προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 2 λεπτά.
  5. 1ος τρόπος

    Σε ένα ταψάκι ή πυρέξ βάζουμε την σάλτσα εναλλάξ με τις κουτσομούρες.
    Αφήνουμε 1-2 ώρες ή και περισσότερο για να τραβήξουν οι κουτσομούρες από την σάλτσα. Σερβίρονται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.
  6. 2ος τρόπος

    Σε πήλινο ή γυάλινο σκεύος που κλείνει πάρα πολύ καλά, τοποθετούμε πάλι στρώσεις σάλτσας – κουτσομούρας εναλλάξ.
    Με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος τα ψάρια διατηρούνται ως και 1 εβδομάδα εκτός ψυγείου και 1-2 μήνες,εντός ψυγείου ή σε πολύ δροσερή θερμοκρασία, αρκεί να τους προσθέτουμε συχνά λίγο ωμό ελαιόλαδο!
    Σερβίρονται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου.
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο