Η κρεμμυδόπιτα είναι μια πίτα που αν δεν έχεις «μάθει» να την τρως ή δεν σου την έχουν σερβίρει σε κάποιο μικρό, παραδοσιακό ταβερνάκι σε κάποιο Κυκλαδονήσι δεν μπορείς να την εκτιμήσεις.

Το ίδιο συναίβει και σ΄εμένα, η πίτα αυτή μου ήταν παντελώς άγνωστη μέχρι που στη Σίφνο, στον Αρτεμώνα όπου και τη δοκίμασα το 2012, τη λάτρεψα!

Η κρεμμυδένια, όπως έμαθα, είναι η αγαπημένη τοπική πίτα στην Φολέγανδρο δηλαδή μια καλασούνα με κρεμμύδι (όπου καλασούνα βλέπε τοπική διάλεκτος για την ονομασία της πίτας).

Επίσης ακόμη μια φοβερή κρεμμυδόπιτα είναι και αυτή της Μυκόνου, που φτιάχνεται παραδοσιακά το Πάσχα αλλά εκτός από τα κρεμμύδια εμπλουτίζεται με φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά ενώ η τυροβολιά είναι απαραίτητη.

Η παρακάτω πίτα, την κρεμμυδόπιτα είναι βασισμένη στην κρεμμυδένια αλλά εμπλουτισμένη με κατσικίσιο τυρί, βουτυράτο μανούρι και το πιο ιδανικό χωριάτικο φύλλo, ισάξιο με ένα σπιτικό φύλλο ανοιγμένο από τα χέρια σου, το Χωριάτικο φύλλο Κοζάνης «κιχί» της alfa φτιαγμένο με τα πιο αγνά υλικά και τον πιο παραδοσιακό τρόπο!

Αν βρίσκεσαι στη Φολέγανδρο ίσως να έχει δοκιμάσει αυτή τη γευστική πίτα, την κρεμμυδένια, αν βρίσκεσαι στη Σίφνο να πας να τη φας στο «Χρυσό» και αν ψάχνεις μια πρωτότυπη-ξεχωριστή και πεντανόστιμη πίτα ιδού, σημείωσε τη συνταγή για μια ακόμη ελληνική, παραδοσιακή πίτα που όλοι θα πουν «γεια στα χέρια σου»!


Κρεμμυδόπιτα με ξινομυζήθρα, μανούρι και κατσικίσιο τυρί


Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 9-12 κομμάτια

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλo Κοζάνης «κιχί» της alfa
1000 γρ. κρεμμύδια γλυκά
200 γρ. ξινομυζήθρα
200 γρ. κατσικίσιο τυρί σε άλμη
150 γρ. μανούρι
2 αυγά
80 ml. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Σουσάμι

Εκτέλεση Συνταγής

1
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την κρεμμυδόπιτα.

2
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μέτριες φέτες και τα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το θυμάρι για 8-10 λεπτά, σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να καραμελώσουν. Τ΄αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε μπωλ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση και προθερμαίνουμε τον φούρνο.

3
Κλείνουμε την κρεμμυδόπιτα με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε μεταξύ τους, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και στις αντιστάσεις για 1 ώρα στους 180ο C και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην πίτα τ΄αγαπημένα μας τυριά ή και φέτα.
– Όταν σωτάρουμε τα κρεμμύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο για περισσότερο άρωμα και γεύση
– Στην πίτα ταιριάζουν μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο ή ελάχιστη κανέλα, επίσης το φασκόμηλο και το θρούμπι

Φύλλο ΚΙΧΙ Alfa Πίτες

Κρεμμυδόπιτα Πίτα Συνταγή

Πίτες με Κατσικίσιο Τυρί Συνταγή

Συνταγή για Τυρόπιτα

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.