Κριθαράκι με Σπανάκι, Γιαούρτι και Γραβιέρα

3.2K

Το κριθαράκι είναι ένα ζυμαρικό που για τους περισσότερους είναι συνυφασμένο με το γιουβέτσι αλλά σήμερα έχω την τέλεια, διαφορετική συνταγή για Κριθαράκι με Σπανάκι, Γιαούρτι και Γραβιέρα!

Το κριθαράκι ή αλλιώς η μανέστρα, όπως την έλεγε η γιαγιά μου, με πάει πολύ πίσω στην παιδική μου ηλικία σε κρύες, χειμωνιάτικες ημέρες αλλά και ζεστά Αυγουστιάτικα βράδια.

Δεν έλειπε ποτέ από το ντουλάπι γιατί ήταν η πιο εύκολη και γρήγορη λύση.

Στο άψε σβήσε από ένα νόστιμο «ορφανό» γιουβέτσι ή συχνά να εμπλουτιστούν οι επικοί κεφτέδες στη γάστρα, που ο παππούς τους ζητούσε με κριθαράκι.

Αν όμως με ρωτήσεις ποιό φαγητό έχω συνδέσει σαν εικόνα και γεύση με το κριθαράκι θα του απαντούσα τη μανέστρα μπλούμ.

Δηλαδή το κριθαράκι σούπα με ντομάτα, όπου η μαμά για να μας ξεγελάσει και να το φάμε έτριβε μέσα μια γενναία ποσότητα κασέρι και αυτό ερχόταν και χύλωνε, έδενε, γινόταν ένα θαύμα!

Λέγεται οτι η λέξη μανέστρα στ΄αραβικά σημαίνει «η γλώσσα του πουλιού που κελαϊδά» ενώ το ελληνικό κριθαράκι έχει πάρει το όνομά του από τον καρπό του κριθαριού που τόσο μοιάζουν.

Από τότε μέχρι και σήμερα το χυλωμένο και ταυτόχρονα al dente αποτέλεσμα είναι που ζητάω από ένα φαγητό με κριθαράκι.

Όπως και να είναι μαγειρεμένο, να «βγάζει» αυτή τη «γλύκα» που το κάνει ακαταμάχητο και όλα αυτά τα έχω βρει μόνο στο κριθαράκι MISKO ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΡΑ που κρύβει έναν άσσο στο μανίκι του!

Χυλώνει και να μελώνει τα φαγητά στα οποία χρησιμοποιείται με τον πιο φυσικό τρόπο.

Η συνταγή που σου προτείνω παρακάτω μπορώ να υποσχεθώ μετά βεβαιότητας πως θα σε συναρπάσει, μία τεχνική μαγειρέματος, δύο εκδοχές σερβιρίσματος και αυτή η ατελείωτη απόλαυση!

 

Κριθαράκι με Σπανάκι, Γιαούρτι και Γραβιέρα

 


Κριθαράκι με Σπανάκι, Γιαούρτι και Γραβιέρα

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 μερίδες

Υλικά

250 γρ. κριθαράκι ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΡΑ MISKO
150 γρ.σπανάκι
100 γρ. σέσκουλα
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
1 μικρό ματσάκι μυρώνια
2-3 κουταλιές της σούπας άνηθο
1100 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γρ. γραβιέρα Κρήτης
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1. Πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια  και το πράσο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με 30 ml. ελαιόλαδο, σε βαθύ και ευρύχωρο τηγάνι, για περίπου 1 λεπτό.

2. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε για λίγο ακόμη και προσθέτουμε το ζωμό ¼ από το ζεστό ζωμό, αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά.

3. Προσθέτουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρωδικά, πιπέρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε συχνά, προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό μέχρι να βράσει το κριθαράκι, θα πρέπει να είναι σπυρωτό αλλά όχι στεγνό.

4. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, τη γραβιέρα τριμμένη και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με επιπλέον γιαούρτι και γραβιέρα.

5. Αν θέλουμε μπορούμε να γκρατινάρουμε το φαγητό μεταφέροντάς το σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε επιπλέον γραβιέρα και λίγη φρυγανιά, ψήνουμε στους 180ο C για 10 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως!

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους μυρωδικά  ή και χόρτα σύμφωνα με την εποχή.
– Μπορούμε να προσθέσουμε πρόβειο γιαούρτι ή γαλοτύρι.
– Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι το προσθέτουμε λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό, επειδή όμως θα βγάλει επιπλέον υγρά φροντίζουμε να κρατήσουμε πιο al dente το κριθαράκι.

Ζυμαρικά με Σπανάκι χωρίς κρέμα γάλακτος Συνταγή

Κριθαράκι Χρυσή Σειρά Misko

Κριθαράκι Χρυσή Σειρά Misko

Συνταγές με Σπανάκι

Εύκολες Συνταγές με Κριθαράκι

Εύκολες Συνταγές με Σπανάκι

Συνταγές με Σπανάκι για παιδιά

Συνταγές για παιδιά με λαχανικά, με ζυμαρικά

Γρήγορες Συνταγές με Ζυμαρικά MISKO

Κριθαράκι στο φούρνο Συνταγές

Ζυμαρικά Χωρίς Κρέμα Γάλακτος Συνταγές

 

Join the Conversation

  1. Το έφτιαξα και το δοκίμασα σήμερα το βράδυ. Υπέροχο. Απορώ πως δεν είχα σκεφτεί αυτόν το συνδυασμό από μόνος μου. Μου άρεσε ιδιαίτερα η προσθήκη του γιαουρτιού. Σίγουρα θα δοκιμάσω στο μέλλον με αντικατάσταση της γραβιέρας με φέτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close