Το κριθαράκι είναι ένα ζυμαρικό που για τους περισσότερους είναι συνυφασμένο με το γιουβέτσι.

Όμως το κριθαράκι ή αλλιώς η μανέστρα, όπως την έλεγε η γιαγιά μου, με πάει πολύ πίσω στην παιδική μου ηλικία σε κρύες, χειμωνιάτικες ημέρες αλλά και ζεστά Αυγουστιάτικα βράδυα.

Δεν έλειπε ποτέ από το ντουλάπι γιατί, όπως καταλαβαίνω πλέον κι εγώ, ήταν η πιο εύκολη και γρήγορη λύση για να ετοιμαστεί στο άψε σβήσε από ένα νόστιμο, «ορφανό» γιουβέτσι ή συχνά να εμπλουτιστούν οι επικοί κεφτέδες στη γάστρα, που ο παππούς τους ζητούσε με κριθαράκι.

Αν όμως με ρωτήσεις ποιό φαγητό έχω συνδέσει σαν εικόνα και γεύση με το κριθαράκι θα του απαντούσα τη μανέστρα μπλούμ δηλαδή το κριθαράκι σούπα με ντομάτα, όπου η μαμά για να μας ξεγελάσει και να το φάμε έτριβε μέσα μια γενναία ποσότητα κασέρι και αυτό ερχόταν και χύλωνε, έδενε, γινόταν ένα θαύμα!

Λέγεται οτι η λέξη μανέστρα στ΄αραβικά σημαίνει «η γλώσσα του πουλιού που κελαϊδά» ενώ το ελληνικό κριθαράκι έχει πάρει το όνομά του από τον καρπό του κριθαριού που τόσο μοιάζουν.

Από τότε μέχρι και σήμερα το χυλωμένο και ταυτόχρονα al dente αποτέλεσμα είναι που ζητάω από ένα φαγητό με κριθαράκι, όπως και να είναι μαγειρεμένο, να «βγάζει» αυτή τη «γλύκα» που το κάνει ακαταμάχητο και όλα αυτά τα έχω βρει μόνο στο κριθαράκι MISKO ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΡΑ που κρύβει έναν άσσο στο μανίκι του,  χυλώνει και να μελώνει τα φαγητά στα οποία χρησιμοποιείται με τον πιο φυσικό τρόπο.

 

Ποιο όμως είναι το μυστικό της επιτυχίας για όλα τα παραπάνω εκτός από μια καλή συνταγή;

Το μοναδικό ελληνικό ζυμαρικό με μονοποικιλιακό σιτάρι της εκλεκτής ποικιλάς Σβέβο που καλλιεργείται από Έλληνες παραγωγούς και μεγαλώνει με μεράκι και φροντίδα.

Η τεχνογνωσία της MISKO και η ειδική διαδικασία παραγωγής στο Μύλο παράγει ένα ζυμαρικό υψηλής ποιότητας, με ξεχωριστή γεύση και υφή με χρώμα κατακίτρινό σαν και τον λαμπερό, καλοκαιρινό ήλιο της Ελλάδας και αυτό «βγαίνει» στο πιάτο μας!

Κριθαράκι Χρυσή Σειρά Misko

Τα ζυμαρικά ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΡΑ MISKO και ειδικά το κριθαράκι είναι η επιλογή μου όταν θέλω να μαγειρέψω για την κόρη μου κάτι γρήγορο και θρεπτικό, το μικροσκοπικό κριθαράκι είναι το αγαπημένο της.

Η συνταγή που σου προτείνω παρακάτω μπορώ να υποσχεθώ μετά βεβαιότητας πως θα σε συναρπάσει, μία τεχνική μαγειρέματος, δύο εκδοχές σερβιρίσματος και αυτή η ατελείωτη απόλαυση!

Το σπανάκι, το γιαούρτι  και το κριθαράκι «δένουν» μια γνώριμη γεύση σαν της σπανακόπιτας, δοκιμάζεις και αυτή η υπέροχη, κρεμώδης υφή αλλά με πολύ ελαφρύ αποτέλεσμα ξετρελαίνει μικρούς – μεγάλους, αυτό το κριθαράκι θα το μαγειρεύεις ξανά και ξανά!


Κριθαράκι με Σπανάκι, Γιαούρτι και Γραβιέρα
Χρόνος Προετοιμασίας: 10′
Χρόνος Μαγειρέματος: 35′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος 
Μερίδες: 4-5

Υλικά

250 g. κριθαράκι ΧΡΥΣΗ ΣΕΙΡΑ MISKO
150 g. σπανάκι
100 g. σέσκουλα
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
1 μικρό ματσάκι μυρώνια
2-3 κουταλιές της σούπας άνηθο
1100 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών
150 g. γιαούρτι στραγγιστό
250 g. γραβιέρα Κρήτης
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση

1 Πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια  και το πράσο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με 30 ml. ελαιόλαδο, σε βαθύ και ευρύχωρο τηγάνι, για περίπου 1 λεπτό.

2 Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε για λίγο ακόμη και προσθέτουμε το ζωμό ¼ από το ζεστό ζωμό, αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά.

3 Προσθέτουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα μυρωδικα,  πιπέρι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε συχνά, προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό μέχρι να βράσει το κριθαράκι, θα πρέπει να είναι σπυρωτό αλλά όχι στεγνό.

4 Αποσύρουμε, προσθέτουμε το γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, τη γραβιέρα τριμμένη και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με επιπλέον γιαούρτι και γραβιέρα.

Αν θέλουμε μπορούμε να γκρατινάρουμε το φαγητό μεταφέροντάς το σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε επιπλέον γραβιέρα και λίγη φρυγανιά, ψήνουμε στους 180ο C για 10 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως!

Ζυμαρικά με Σπανάκι χωρίς κρέμα γάλακτος Συνταγή

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους μυρωδικά  ή και χόρτα σύμφωνα με την εποχή.
– Μπορούμε να προσθέσουμε πρόβειο γιαούρτι ή γαλοτύρι.
– Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο σπανάκι το προσθέτουμε λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό, επειδή όμως θα βγάλει επιπλέον υγρά φροντίζουμε να κρατήσουμε πιο al dente το κριθαράκι.

Κριθαράκι Χρυσή Σειρά Misko

Συνταγές με Σπανάκι

Εύκολες Συνταγές με Κριθαράκι

Εύκολες Συνταγές με Σπανάκι

Συνταγές με Σπανάκι για παιδιά

 

Συνταγές για παιδιά με λαχανικά, με ζυμαρικά

Γρήγορες Συνταγές με Ζυμαρικά MISKO

Κριθαράκι στο φούρνο Συνταγές

Ζυμαρικά Χωρίς Κρέμα Γάλακτος Συνταγές

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο