Share

Η ξύλινη επιφάνεια κοπής, είναι ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία στην κουζίνα!

Πάνω στο ξύλο κοπής μπορείτε εύκολα να τεμαχίζετε, να ψιλοκόβετε και να κάνετε οποιαδήποτε
εργασία χρειάζεται μαχαίρι, ακόμη και αν είστε αρχάριοι!
Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής βοηθούν, να μαχαίρια να διατηρούνται κοφτερά και να μην χαλάνε οι λεπίδες τους!

Το ξύλο κοπής όμως, εκτός από απαραίτητη επιφάνεια εργασίας μπορεί εύκολα να γίνει και εστία μκροβίων,
ειδικά όταν κόβουμε επάνω της νωπά κρέατα και την επαναχρησιμποιούμε!

Γι» αυτό ο καθαρισμός και η σωστή συντήρηση της είναι πολύ βασική, ας δούμε όμως πόσο εύκολο,
απλό και απαραίτητο είναι να την καθαρίζουμε τακτικά, παρόλο που οι πόροι του ξύλου έχουν αντικροβιακές ιδιότητες!

Αν για παράδειγμα κόψατε νωπό κοτόπουλο, θα πρέπει άμεσα να την καθαρίσετε πριν ξαναχρησιμοποιήσετε
την επιφάνεια, ακόμη και αν πρόκειται για την προετοιμασία του ίδιου φαγητού!

Όταν το νωπό κοτόπουλο που κόψατε και τα υγρά του έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα ή υλικά που
θα κόψετε πάνω στην επιφάνεια κοπής είναι πολύ εύκολο αυτά να μολυνθούν από βακτήρια,
ιδίως με ήδη μαγειρεμένες τροφές ή με υλικά που τρώγονται ωμά, όπως τα λαχανικά ή τα φρούτα.


Πως θα καθαρίσετε και να συντηρήσετε το ξύλο κοπής

Ο καθαρισμός είναι μια διαδικασία, που θα πρέπει να την ακολουθείτε άμεσα σε περίπτωση νωπών ή
ψητών κρεάτων-ψαριών και σε τακτά χρονικά διαστήματα σε περίπτωση που κόβετε μόνο λαχανικά και φρούτα.

–  Καθαρίστε αρχικά το ξύλο με αλάτι και ξύδι ή τρίβοντάς το με μια λεμονόκουπα και από τις 2 πλευρές.

Αφήστε το ξύλο 8-10 λεπτά, ώστε να απομακρυνθούν οι δυσάρεστες μυρωδιές!

Πλύντε το με νερό και απορρυπαντικό, αλλά χωρίς σφουγγάρι, μπορείτε βέβαια να
χρησιμοποιήσετε μια καθαρή πετσέτα ή ένα καθαρό βαμβακερό πανί, απομακρύνοντας τυχόν υπολλείματα.

Σκουπίστε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί ή πανί.

–  Αφήστε το να στεγνώσει φυσικά όρθιο!

Μπορείτε μια φορά το μήνα να το σκουπίζετε με πανί που έχετε ποτίσει με λίγο ελαιόλαδο για καλή συντήρηση!

Τέλος κρατήστε το ξύλο αποθηκευμένο μακριά από υγρασίες!

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο