Share

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό όχι μόνο κλασικό και αγαπημένο αλλά ένα φαγητό που θα συναντήσετε σε κάθε Ελληνικό τραπέζι!
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα παραδοσιακό επίσης έδεσμα στην περίοδο των Χριστουγέννων, σε κάθε γιορτινό τραπέζι υπάρχει μια πιατέλα από ένα «βουνό» με λαχανοντολμάδες!
Κατά τόπους οι λαχανοντολμάδες έχουν διάφορες ονομασίες όπως γιαπράκια αλλά και συμβολική σημασία, όπως στον Βορρά, όπου οι λαχανοντολμάδες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού!
Σερβίρονται σαν ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο!

Λαχανοντολμάδες με Αυγολέμονο Recipe

Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο

By Ευα Μονοχαρη Published: Δεκεμβρίου 23, 2012

  • Απόδοση: 1 (6 Μερίδες)

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό όχι μόνο κλασικό και αγαπημένο αλλά …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
    Προσθέτουμε στο κιμά επίσης το ξύδι, το αυγό, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
    Ζυμώνουμε καλά τον κιμά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το λάχανο.
    Συνταγη Λαχανοντολμάδες
  2. Σε μια κατσαρόλα που θα χωράει το λάχανο, βάζουμε νερό να βράσει, λίγο πιο κάτω από την μέση της κατσαρόλας.
    Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό, κάτω μέρος του λάχανου. Μόλις βράσει το νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, για να αποφύγουμε τον κοχλασμό, που θα μας δυσκολέψει στο να ανοίγουμε το λάχανο.
    Λαχανοντολμάδες Συνταγές
  3. Τοποθετούμε το λάχανο μέσα στην κατσαρόλα και περιμένουμε υπομονετικά, να ανοίξει τα φύλλα του.
    Μόλις μαλακώνυν τα φύλλα, τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε με την σειρά σε ένα ταψί.
    Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα μέχρι το κέντρο.
    Διαλέγουμε μια πλατιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
    Ξεχωρίζουμε τα χοντρά φύλλα και στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
    Συνταγές Λαχανοντολμάδες
  4. Ξεκινάμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες.
    Αν δεν έχετε φτιάξει πάλι λαχανοντολμάδες, χρησιμοποιήστε μια ξύλινη επιφάνεια για να τους τυλίγετε. Παίρνουμε το φύλλο από το λάχανο και αφαιρείτε το σκληρό μέρος, κόβωντάς το με ένα μαχαιράκι.
    Τα κομμάτια που αφαιρείτε κάθε φορά τα κρατάτε στην άκρη γιατί θα τα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.
    Συνταγες για Λαχανοντολμάδες
  5. Χωρίζετε με ένα μαχαιράκι το φύλλο, στην μέση, κάθετα αν είναι πολύ μεγάλο.
    Παίρνουμε μια ποσότητα από το κιμά και τον τυλίγουμε μέσα στο φύλλο κλείνοντάς το καλά σε ρόλο.
    Στο τέλος το πιέζουμε ελαφρά.
    Συνταγή για Λαχανοντολμάδες
  6. Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να αφήνουμε κενά.
    Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
    Προσθέτουμε από πάνω τα κομμάτια από τα φύλλα που κρατήσαμε.
    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αρκετό ελαιόλαδο.
    Συνταγες για Λαχανοντολμάδες
  7. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο, που να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και πιέζουμε. Περιχύνουμε με ζεστό ζωμό περίπου μέχρι πριν καλυφθεί από αυτόν το πιάτο.
    Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα ή δοκιμάζουμε μέχρι να δούμε ότι έβρασαν οι λαχανοντολάδες. Μόλις βγάλουμε τους λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε προσεκτικά το πιάτο και βγάζουμε από την κατσαρόλα 1 φλυτζάνι από τον ζωμό.
    Συνταγή για Λαχανοντολμάδες
  8. Χτυπάμε τα απράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε ους κρόκους, σιγά γιγά προσθέτουμε το ζεστό ζουμί χτυπώντας ασταμάτητα και τέλος τον χυμό από 1 ή 2 λεμόνια, ανάλογα πόσο ξινό θέλετε το φαγητό σας. Περιχύνουμε με το αυγολέμονο το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού!
    Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες ζεστούςή σε θερμοκρασία δωματίου!
    Συνταγες για Λαχανοντολμάδες
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Σχόλια

  1. ???
    Passei para uma visitinha.
    Blog muito organizado com receitas deliciosas. Fant?sticas!

    ???
    «Que o Natal seja mais um momento
    em que as pessoas acreditem
    que vale a pena viver um Ano Novo!!!»

    Feliz Natal!!!

    (?`?,) ???
    .`????,.o°*»~~»*°o.?
    ?,.o°*»~~»*°o.??
    .o°*»~~»*°o.??? MERRY CHRISTMAS!

Αφήστε ένα σχόλιο