Share
Περίπου 1 μήνας από την τελευταία μου ανάρτηση,πρέπει να είναι από τις λίγες φορές που πάει τόσος καιρός!

Δεν μπορώ να πω οτι μου έλειψαν τα μαγειρέματα γιατί καθημερινά λόγω δουλειάς μπορεί να φτάσω να μαγειρέψω ακόμη και δέκα συνταγές.

Μια από αυτές θα μοιραστώ σήμερα για το ξίδι ΤΟΠ και πρόκειται για το επικό πιάτο της Αρκαδίας, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με λαγό μάλλον γι΄αυτό ονομάζεται και λαγωτό, φτιάχνεται όμως και με κουνέλι επειδή όμως το κουνέλι δεν είναι του γούστου μου χρησιμοποίησα το λεγόμενο ποντίκι από το μοσχάρι για να φτιάξω το κοκκινιστό μοσχαράκι, πλούσιο σε κολλαγόνο κάτι που λατρεύω να απολαμβάνω σαν υφή και γεύση στα κοκκινιστά μου.

Μα πως γίνεται να ταιριάζει η σκορδαλιά με το κοκκινιστό μοσχαράκι;

η απάντηση βρίσκεται στη μεγαλειώδη, πηχτή σάλτσα που προκύπτει όταν ενωθούν στην κατσαρόλα αυτά τα δύο σε συνδυασμό με τα μπαχαρικά, αχ μου έρχεται αυτή η γεύση στο νου και ξετρελαίνομαι!
Υπάρχουν δύο τρόποι να μαγειρευτεί το λαγωτό,  ένας είναι σε πλατιά κατσαρόλα-νταβάς και ο άλλος σε σκεπαστό σκεύος στον φούρνο, είτε στην μια είτε στην άλλη περίπτωση το αργό μαγείρεμα είναι απαραίτητο.

Δεν ξέρω πως εμπνεύστηκαν οι Αρκάδες αυτή την συνταγή, ίσως ήταν ένας τρόπος συντήρησης του κυνηγιού τις εποχές που τα ψυγεία ήταν ανύπαρκτα, κατι σαν το σαβόρο από τα νησιά του Ιονίου.

Από τα μπαχαρικά στο οκκινιστό μοσχαράκι μην παραλείψεις τίποτα και για την σκορδαλιά, αν έχεις χρόνος χρησιμοποιήσε γουδί, το γουδί θα είναι πάντα το καλύτερο «μέσο» για την τέλεια σκορδαλιά, αν με την λεγόμενη σκορδίλα δεν τα πας και πολύ καλά, μπορείς να βράσεις πρώτα το σκορδάκι.

Enjoy!



Λαγωτό Αρκαδίας (Κοκκινιστό Μοσχαράκι με Σκορδαλιά)

•Προετοιμασία: 20′ •Έτοιμο σε: 180′ •Ποσότητα: 4-6 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

1200 gr. μοσχάρι για κατσαρόλα
2 κρεμμύδια
250 ml. ζωμό κρέατος
1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
2 ντομάτες ώριμες ή 150 gr. ντοματάκια κονκασέ
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Φρέσκο πιπέρι
Ελαιόλαδο

 

για την σκορδαλιά
200 gr. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
8-10 σκελίδες σκόρδο
50 gr. καρυδόψιχα
70 ml. ελαιόλαδο
5 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο λευκό ΤΟΠ

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

για το κοκκινιστό
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και σκουπίζουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο να κάψει, σωτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει και μεταφέρουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και αφού αφαιρέσουμε από τις ντομάτες τους σπόρους, τις ψιλοκόβουμε.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σωτάρουμε για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, την ζάχαρη και τέλος τον ζωμό.

Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να κάνει μείνει με σάλτσα, στο τέλος διορθώνουμε με αλατοπίπερο.

Συνταγές Σκορδαλιά - Λαγωτό

Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά
Για την ετοιμάσουμε την σκορδαλιά χρησιμοποιούμε γουδί ή επεξαργαστή τροφίμων.

Βάζουμε το ψωμί να μουλιάσει σε νερό και το στίβουμε καλά,
Στο γουδί πολτοποιούμε τα σκόρδα με ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μέχρι να γίνει πολτός.
Ξεκινάμε ρίχνοντας το ψωμί, την καρυδόψιχα, το σκόρδο, το ξίδι και σταδιακά το ελαιόλαδο.

Όταν η σκορδαλιά είναι έτοιμη περιχύνουμε το μοσχαράκι με την σκορδαλιά και κουνάμε την κατσαρόλα να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και σερβίρουμε με επιπλέον καρύδι.

Το λαγωτό ταιριάζει με πατάτες φούρνου, βραστές ή και ζυμαρικά.

Συνταγή για Σκορδαλιά με Ψωμί και Καρύδι

Σηειώσεις για την συνταγή:

– Το λαγωτό μπορεί να φτιαχτεί με χοιρινό, λαγό, κουνέλι ή κοτόπουλο.
– Επίσης μπορείτε να προσθέσετε κρεμμυδάκια για στιφάδο, όπως ακριβώς θα κάνατε με το στιφάδο.
– Το σκόρδο μπορεί να μειωθεί κατά βούληση, αν και διάβασα οτι για το φαγητό αυτό  χρησιμοποιείται μέχρι και ένα κεφάλι σκόρδο!

Λαγωτό Αρκαδίας
*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας για το ΞΥΔΙ ΤΟΠ,  καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή)

 

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο