Share
Τα λουκάνικα αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες μου γιορτινές γεύσεις και από τα βασικά του γιορτινού τραπεζιού σε κάμποσες εκδοχές.

Κάθε Χριστούγεννα ήμασταν εκεί όλοι μαζί, πλέον οι μικροί μεγάλωσαν και οι μεγάλοι μας «αποχωρήστηκαν», όμως όλες οι ωραίες στιγμές έχουν καταφέρει να ριζώσουν βαθιά με συνήθειες που μάθαμε να τις κρατάμε ζωντανές γιατί αυτή είναι η μικρή κληρονομιά της δικής μου οικογένειας.

Μια από αυτές είναι τα χειροποίητα λουκάνικα και φυσικά θα ακουστεί γραφικό οτι τα λουκάνικα που έφτιαχνε ο παππούς μου ήταν τα καλύτερα και ακόμη πιο γραφικό οτι σπάνια έχει βρεθεί γεύση να ξεπερνά την δική τους.

Όλα τα υλικά ήταν του σπιτιού μας, από το ζώο μέχρι το πράσο, οι παππούδες μου ήξεραν καλά την τέχνη της «χασαπικής» άλλωστε αυτά τα λουκάνικα προορίζονταν και για το δικό μας μαγειρειό, ξακουστό σε όλα τα διπλανά χωριά.

Τα λουκάνικα καρυκεύονταν και τα κρεμούσαμε, σ’ όλο το κελάρι μύριζε αυτή η χαρακτηριστική μυρωδιά.

Αυτές τις μέρες, από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά τρώγαμε κάθε βράδυ λουκάνικα τηγανισμένα ή ψημένα και οι μεγάλοι πηχτή, λουκάνικα με αυγά, με πατάτες, με σάλτσα, με μακαρόνια κάθε χρόνο τα ίδια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Φέτος αποφάσισα να παντρέψω τις γευστικές μου αναμνήσεις και την παράδοση με μια κλασική αξία και όλα αυτά με λίγη τόλμη.

Διάλεξα τα αγαπημένα μου λουκάνικα, πορτοκάλια από την Πρέβεζα, μήλα από το Πήλιο και το εξαιρετικά αρωματικό λευκό μπαλσάμικο ξύδι ΤΟΠ από λευκό κρασί.

Όλα μελώσανε στο τηγάνι και πολύ θα ήθελα να το σερβίρω στο μαγειρειό του παππού μου, ας είναι θα το απολαύσουμε στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!


Λουκάνικα με Φυρίκια, Πορτοκάλι και Βαλσάμικο Λευκό
•Προετοιμασία: 15′ •Έτοιμο σε: 30′ •Ποσότητα: 4 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

300 gr. λουκάνικο χωριάτικο
1 πορτοκάλι
2 φυρίκια
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι βαλσάμικο ΤΟΠ
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 φύλλο δάφνης
Κύμινο
Φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
Πιπέρι φρεσκοκομμένο
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση Συνταγής Βήμα Βήμα

Κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια και το κρεμμύδι, το μισό ψιλοκομμένο και το υπόλοιπο σε φέτες.
Κόβουμε το μισό πορτοκάλι σε τέσσερα κομμάτια (το υπόλοιπο το κρατάμε στην άκρη για αργότερα) και το μήλο σε φέτες κυδωνάτες.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λουκάνικο, τα μήλα και το πορτοκάλι.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το μέλι, την μουστάρδα και 1 φλυτζάνι ζεστό νερό.

Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και λίγο πριν αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το βαλσάμικο και το χυμό από το μισό πορτοκάλι.

Αφαιρούμε το πορτοκάλι και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.

Λουκάνικα Εύκολες Συνταγές

 

Σημειώσεις για την συνταγή:

– Αντί για φιρίκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κυδώνια, μήλα ή ξινόμηλα.
– Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος λουκάνικου σας αρέσει ή να δοκιμάσετε με κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές.
– Αν έχετε χρησιμοποιήστε κρεμμυδάκια εσαλότ.

 

Ξύδι ΤΟΠ Συνταγές με Λουκάνικο

Συνταγές για Λουκάνικα

Λουκάνικα Συνταγές

*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας για το ΞΥΔΙ ΤΟΠ,  καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή)

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο