Κατακόκκινα ζουμερά τοματίνια ή ντομάτες και λίγο χοντρό Κασιώτικο αλάτι, αυτό είναι μια από τις ωραιότερες γεύσεις! Ετσι και οι τοματοσαλάτες είναι η πιο χαρακτηριστική καλοκαιρινή γεύση! Οι τοματοσαλάτες είναι ευφάνταστες και μια από αυτές η μεσογειακή σαλάτα με τοματίνια, βασιλικό και ρόκα!

Συνταγή βασισμένη στην Ιταλική παντσανέλα –εδώ η συνταγή– (panzanella salad) με μια μικρή προσθήκη από πικάντικη ρόκα και συγκεκριμένα από μικρά τρυφερά φύλλα από ρόκα γίνεται το τέλειο συνοδευτικό για κρεατικά αλλά φυσικά τρώγεται το ίδιο απολαυστικά και «από μόνη της».

Η παντσανέλα είναι από τις πιο διάσημες μεσογειακές,συγκεκριμένα τις ιταλικές, σαλάτες, η ονομασία της προέρχεται από την προσθήκη του μπαγιάτικου ψωμιού συνύθως τσιαπάτας, το οποίο λέγεται πως τηγανίζεται αλλά και ένα πολύ καλό φρυγάνισμα είναι ιδανικό.

Και ως γνωστό αυτήν η μεσογειακή σαλάτα, υπάρχει σε αρκετές παραλλαγές από πόλη σε πόλη, υλικά όπως τουρσιά, μοτσαρέλα, φασόλια, αυγά ή τόνος είναι ευπρόσδεκτα γιατί όχι λοιπόν και η ρόκα.

Από μυρωδικά χρειαζόμαστε μόνο φύλλα από βασιλικό, όπου ο ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ τα έχει διαλέξει σχολαστικά και τα έχει συσκευάσει ώστε να είναι ολόφρεσκα όταν τα χρειαστούμε, η μοναδική γεύση του βασιλικού που συνδυάζεται με αντζούγιες, και το ελληνικό ελαιόλαδο μας «ταξιδεύει» με την πρώτη μπουκιά στη Μεσόγειο!

Καλοκαίρι λοιπόν στο τραπέζι μας και ας μη μας κάνει τη χάρη ο καιρός εμείς θα τον «ξορκίζουμε» με τις απόλυτες καλοκαιρινές γεύσεις!


Μεσογειακή Σαλάτα με Τοματίνια, Βασιλικό και Ρόκα


Μεσογειακή Σαλάτα με Τοματίνια, Βασιλικό και Ρόκα

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 άτομα

Υλικά

2 συσκευασίες τοματίνια ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ
1 συσκευασία βασιλικό ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ
½ συσκευασία φύλλα ρόκα ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ
3 φέτες τσιαπάτα ή μπαγιάτικο ψωμί
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 πιπεριά τουρσί Φλωρίνης
1 μικρή πράσινη πιπεριά
1 μικρό κρεμμύδι
2 φιλέτα αντζούγιας
10 ελιές Καλαμών
1 σκελίδα σκόρδο
50 ml. ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
Ρίγανη αποξηραμένη
6-8 κόκκους πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1
Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια και αφού το ραντίσουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και το πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη το φρυγανίζουμε.

2
Ετοιμάζουμε το dressing: Στο γουδί πολτοποιούμε το σκόρδο, τις αντζούγιες, 4-5 φύλλα βασιλικό, πιπέρι και αλάτι, κατόπιν ενσωματώνουμε στο μείγμα το ελαιόλαδο και το ξύδι.

3
Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και τα τοποθετούμε σε μπωλ, προσθέτουμε την κάπαρη και τη μισή ποσότητα του dressing. Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες.

4
Πλένουμε τη ρόκα και τη στεγνώνουμε, την τοποθετούμε σε μεγάλη σαλατιέρα, προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το φρυγανισμένο ψωμί, αναμειγνύουμε και περιχύνουμε το υπόλοιπο dressing, τέλος βάζουμε τις ελιές και φύλλα από βασιλικό. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Μπορούμε ωα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδος ψωμιού
– Μπορούμε να προσθέσουμε αγγουράκι σε κύβους
– Στη σαλάτα ταιριάζουν ιδανικά λευκά, φρέσκα ανάλατα τυριά

Σαλάτες Φρεσκούλης Συνταγές

Σαλάτες με Τοματίνια Συνταγές

Ψωμί Τσιαπάτα Συνταγές

Ιταλική Σαλάτα Συνταγή

Ντοματίνια Μαριναρισμένα Συνταγή

Συστατικά για Μεσογειακή Σαλάτα

Σαλάτα με Τοματίνια και Ρόκα

Panzanella Recipe

Παντσανέλα Συνταγή

Σαλάτα με Τοματίνια και Dressing Αντζούγια Συνταγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.