Μπύρα, η Απόλαυση… να την πιείς στο ποτήρι!

969

Είναι δροσερή, ξανθιά, μελαχρινή ή κόκκινη, γεμάτη αρώματα και αναπάντεχες γεύσεις, μπύρα αποτελεί μια αναντικατάστατη συνήθεια, για τους περισσότερους, η νούμερο 1 επιλογή αλκοολούχου και μάλιστα του πιο αγαπημένου ποτού παγκοσμίως!

 

Η ιστορία της μπύραςΜπύρα
Η μπύρα πήρε το όνομά της από το λατινικό «bibere» που σημαίνει πίνω!
Τα πρώτα και μάλιστα ευρήματα μπύρας χρονολογούνται πριν 6000 περίπου χρόνια, όπου πιθανότατα ένα κομμάτι ψωμιού βράχηκε, ξεχάστηκε και δημιουργήθηκε η αλκοολούχος πούλπα, όπως επίσης και οι Σουμέριοι αναφέρεται ότι παρήγαγαν μια μορφή μπύρας ως προσφορά προς τους Θεούς!

Μέσα από τα χρόνια η παραγωγή μπύρας σιγά σιγά αναπτύσσεται και παράγεται από τους Βαβυλώνιους, τους Αιγύπτιους αλλά και από τους Έλληνες με τον γνωστό από τον Όμηρο ως «κρίθινος οίνος».

Φυσικά το αποκορύφωμα τελειοποίησης έρχεται τον Μεσαίωνα και στο τέλος της 1ης χιλιετίας, η αναζήτηση των μοναχών για αναζητώντας ένα θρεπτικό ποτό, κατάφεραν να παράγουν υψηλής ποιότητας μπύρα, την γνωστή μοναστηριακή, όπου και άρχισαν να εμπορεύονται!

Πάραυτα το 1516 η μπύρα καθιερώνεται σε Γερμανικό έδαφος, από τον Δούκα της Βαυαρίας, που καθιέρωσε και έθεσε τις προδιαγραφές περί καθαρότητας της μπύρας, η οποίες αποτελούν μέχρι και σήμερα πρότυπο παραγωγής!

Τα στάδια της παραγωγής είναι 3: η βυνοποίηση, η ζυθοποίηση και η ζύμωση!

 

Τι είναι η μπύρα
Ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που προέρχεται από την ζύμωση δημητριακών και επιπλέον περιέχει μαγιά, λυκίσκο και νερό!
Η βύνη είναι το κύριο δημητριακό που χρησιμοποιείται, χωρίς όμως να είναι και το μοναδικό… σίκαλη, ρύζι, σιτάρι χρησιμοποιούνται ανάλογα με την έμπνευση του δημιουργού και την χώρα προέλευσης!

Οι τύποι της μπύρας είναι τουλάχιστον 40.000 και διαφοροποιούνται ανάλογα με την πρώτη ύλη, τα αρώματα και τον βαθμό αλκοόλης.

Λέγεται ότι η πρώτες μπύρες εμπλουτίστηκαν και αρωματίστηκαν με χουρμάδες και τελικά μπορούμε να ανακαλύψουμε χιλιάδες αρωματισμένες μπύρες με φυσικό τρόπο και με απίθανες επιγεύσεις!

 

Τα είδη της μπίρας
Το χρώμα της μπίρας προκύπτει από τον τύπο βύνης έτσι παράγονται και τα 3 είδη της μπύρας, η ξανθιά, η μαύρη και η κόκκινη!

Η πιο γνωστή και καταξιωμένη, στις προτιμήσεις μπύρα, είναι η ξανθιά, δηλαδή η lager που προκύπτει από τις βύνες του ανοιχτόχρωμου κριθαριού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους!

Οι μαύρες μπίρες  ή dark, ale, stout, lager οφείλουν το σκούρο τους χρώμα στις βύνες του υψηλά καβουρδισμένου, σκούρου κριθαριού κατά την βυνοποίηση.

Οι κόκκινες μπύρες ή red ale προέρχονται από ένα μείγμα μαύρης και ξανθιάς βύνης!

Τέλος οι λευκές μπύρες ή weiss τύπου Βελγίου, ζυθοποιούνται με βύνη που είναι μείγμα 50% βύνης κριθαριού και 50% σιταριού, γιΆ αυτό και είναι και πιο χλωμές!

 

Πιείτε μια μπύρα στην υγειά σας!Μπύρες
Η μπύρα ως φυσικό προϊόν και με το γνωμικό «Παν μέτρον άριστον»… είναι ένα ποτό που μόνο καλά μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα αυτό το θεϊκό, δροσιστικό και αναζωογονητικό ποτό πριν το συγκαταλέξουμε στον κατάλογο των «απαγορευτικών» και το ενοχοποιήσουμε!

? Η μπύρα αποτελείται από 93% νερό!
Η παρουσία του νερού στην μπίρα είναι ένα ποσοστό εκπληκτικό, που την καθιστά ιδιαίτερα ενυδατική και τονωτική, οπότε είναι η καλύτερη επιλογή σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αλκοολούχο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες!

? Η μπύρα δεν παχαίνει!
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η μπύρα προσδίδει στον οργανισμό το χαμηλότερο ποσοστό θερμίδων σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά!
Η κατανάλωση 100 ml.  μπύρας σας επιβαρύνει με μόλις 42 kcal, σε αντίθεση η ίδια ποσότητα κρασιού με 84 kcal, διάφορα οινοπνευματώδη ποτά με 295 kcal και το λικέρ με 308 kcal. Όπως φαίνεται η μπίρα μπορεί να είναι η πιο «αθώα» αμαρτία στο διαιτολόγιό σας!

? Ο μύθος της μπυροκοιλιάς!
Ένα απολύτως λανθασμένο σενάριο είναι η δημιουργία της μπιροκοιλιάς, διαπιστώστε το αποφεύγοντας την ασταμάτητη κατανάλωση αλμυρών και λιπαρών σνακ σε υπερκατανάλωση!

Αφού λοιπόν καταρρίψαμε τους μύθους περί αρνητικών της μπύρας  ας αναφερθούμε στα θετικά της για να επιβεβαιώσουμε τις «καλές της προθέσεις» απέναντι στον οργανισμό!
Σύμφωνα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής η ενδεικτική ποσότητα ημερησίας κατανάλωσης είναι  1 ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άντρες.

Η ποσότητα αυτή είναι ιδανική για επωφεληθείτε τα ευεργετικά στοιχεία της μπίρας, που μεταξύ άλλων βοηθούν στην καρδιαγγειακή λειτουργία, την υγεία των οστών, αυξάνει την καλή χοληστερόλη, βοηθά στην μείωση κίνδυνου της  άνοιας, βοηθά στην ζωντάνια των μαλλιών και του δέρματος, στην ενυδάτωση, τόνωση και ενέργεια του οργανισμού και τέλος περιέχουν σελήνιο, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.

Μην ξεχνάτε ότι η μπύρα είναι αλκοολούχο ποτό, πάντα πρέπει να είστε προσεκτικοί τόσο στην κατανάλωση όσο και στα θετικά που γίνονται αρνητικά όταν υπάρχει υπερκατανάλωση αυτής!

 

Η μπύρα χαρίζει θετική διάθεση και είναι απολύτως συνυφασμένη ιδέα της καλής παρέας!

Ευχαριστούμε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την μπύρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close