Από τις 15 Φεβρουαρίου ξεκίνησε  για τους Κινέζους ο εορτασμός για την  Κινέζικη Πρωτοχρονιά, μια γιορτή με ιδιαίτερη σημασία για τον κινέζικο λαό και τους υπόλοιπους Ασιάτες. Γι’ αυτό και σκέφτηκα να γιορτάσουμε την χρονιά του Καφέ Γήινου Σκύλου, με τί άλλο; Μα με noodles!

Πέντε πανεύκολες, υπέροχες συνταγές που θα σε βάλουν στην κουζίνα μαγειρεύοντας στα γρήγορα τ’ απολαυστικό noodles.

Τα noodles για τους Κινέζους συμβολίζουν τη μακροζωία γι΄αυτό άλλωστε όταν τα μαγειρεύουν δεν τα φροντίζουν να μη τα σπάσουν ποτέ, τα νουντλς εμφανίζονται στην κινέζικη γαστρονομία την περίοδο του Χαν το 206 Π.Χ.

Τα νουντλς τα σερβίρουν και σε σημαντικές στιγμές όπως τα γενέθλια και η υποδοχή του νέου  κύκλου ζωής ενός έτους, ο οποίος συμβολίζεται από ένα ζώο κάθε φορά.

Τα ζώα που απαρτίζουν σύμβολα και ονοματίζουν τα έτη είναι: το κουνέλι,ο δράκος, ο αρουραίος, το βόδι, η τίγρης, το φίδι, το άλογο, το πρόβατο, η μαϊμού, ο κόκκορας, ο σκύλος και ο χοίρος.

Όλα αυτά συνδέονται άμεσα και με την Κινέζικη αστρολογία, τα 12 ζώδια αναπαρίστανται από 12 ζώα και τα γνωρίσματα του ζώου της κάθε χρονιάς  συσχετίζονται με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων που γεννιούνται στο έτος κάθε ζώου του κινεζικού ζωδιακού κύκλου.

Στη  φετινή χρονιά λέγεται πως ο σκύλος δίνει χαρακτηριστικά όπως αυτά: του ανθρωπισμού, της εξυπνάδας, της δυκαιοσύνης, της αισιοδοξίας, της πρακτικότητας αλλά και του κυνισμού.

Εκτός από τα νουντλς, το κόκκινο χρώμα,τα μανταρίνια, τα πυροτεχνήματα, οι νέες φορεσιές, οι παραδοσιακοί χοροί, η φιέστα  και ένα γλύκισμα σα κέικ που προσφέρεται σαν δώρο είναι απαραίτητα στοιχεία για τον εορτασμό, όπως άλλωστε γίνεται σε κάθε σπουδαία γιορτή!

Οι συνταγές για noodles που ακολουθούν παρακάτω δημιουργήθηκαν με τα εξειδικευμένα ασιατικά προϊόντα Oriental Express και Blue Dragon, όπως θα δεις έχω προτάσεις για κάθε γούστο και περίσταση, από την αγαπημένη γεύση Teriyaki που μπορεί ν΄απολαύσει όλη η οικογένεια μέχρι την ξεχωριστή hoisin που θα ικανοποιήσει και τους  πιο «απαιτητικούς» ουρανίσκους.

Θα χρειαστείς μόνο ένα γουόκ, το καλό σου μαχαίρι και καλή παρέα, καλή χρονιά 美好的一年!


Noodles με σάλτσα Teriyaki και Κοτόπουλο

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
3 συσκευασίες teriyaki sauce ή 1 βάζο σάλτσα teriyaki cooking sauce
1 συσκευασία ανάμεικτα ασιατικά λαχανικά
1 συσκευασία family noodles
3 κουταλιές της σούπας σουσαμέλαιο
1 μεγάλο καρότο
100 γρ. μπρόκολο
4-5 μανιτάρια λευκά
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. ρίζα τζίντζερ
150 ml. ζωμό κοτόπουλο
Σουσάμι
Σχοινόπρασο
Κόλιανδρο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες , τα μανιτάρια σε φέτες, το καρότο σε στικς και το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια. Τρίβουμε το τζίντζερ και το σκόρδο.

Στο γουόκ σωτάρουμε με το σουσαμέλαιο, σε δυνατή φωτιά, το κοτόπουλο, το τζίντζερ και το σκόρδο.

Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα φρέσκα λαχανικά και συνεχίζουμε να σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, μόλις σωθούν τα υγρά προσθέτουμε τη teriyaki sauce, τ΄ανάμεικτα ασιατικά λαχανικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, βράζουμε για μερικά λεπτά και αποσύρουμε.

Ετοιμάζουμε τα family noodles σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τα προσθέτουμε στο κοτότόπουλο.

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με σουσάμι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σχοινόπρασο.

 


Χορτοφαγικό Green Thai Curry

Υλικά για 4 άτομα

Για το χορτοφαγικό Thai green curry
1 συσκευασία rice noodles
1 βάζο Thai green cooking sauce
2 κουταλιές της σούπας σουσαμέλαιο
150 γρ. κολοκυθάκια
100 γρ. μπρόκολο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. ρίζα τζίντζερ
100 ml. ζωμό λαχανικών

 

Εκτέλεση

Για το χορτοφαγικό Thai green curry
Ψιλοκόβουμε σε στικς το καρότο και τα κολοκυθάκια ενώ τρίβουμε το σκόρδο, το τζίντερ και κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια.

Στο γουόκ, σε δυνατή φωτιά, σωτάρουμε με το σουσαμέλαιο τα λαχανικά  μαζί με το σκόρδο και το τζίντζερ για μερικά λεπτά, προσθέτουμε τη σάλτσα και το ζωμό λαχανικών, σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά.

Ετοιμάζουμε τα noodles ρυζιού σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τα σερβίρουμε με το κάρυ και τα toppings της επιλογής μας


Για το χορτοφαγικό Red Thai Curry

Υλικά για 4 άτομα
1 συσκευασία rice noodles
1 βάζο Thai red cooking sauce
2 κουταλιές της σούπας σουσαμέλαιο
200 γρ. κόκκινες γλυκοπατάτες
1 καρότο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. ρίζα τζίντζερ
100 ml. ζωμό λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα sambal oelek

Toppings για το σερβίρισμα
Κόκκινο λάχανο, τσίλι πιπεριές, κόλιανδρο, σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τις γλυκοπατάτες και το καρότο ενώ τρίβουμε το σκόρδο, το τζίντερ και κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμυδάκια.

Στο γουόκ, σε δυνατή φωτιά,  σωτάρουμε με το σουσαμέλαιο τα λαχανικά  μαζί με το σκόρδο και το τζίντζερ για μερικά λεπτά, προοθέτουμε τη σάλτσα curry, την σάλτσα sambal oelek και το ζωμό λαχανικών, σιγοβράζουμε για μερικά λεπτά.

Ετοιμάζουμε τα noodles ρυζιού σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και τα σερβίρουμε με το κάρυ και τα toppings της επιλογής μας.


Μοσχάρι Stir Fry με Hoisin Sauce και Noodles Αυγού

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. φιλέτο μοσχάρι
3 συσκευασίες hoisin sauce
1 συσκευασία egg noodles
1 κονσέρβα ανάμεικτα λαχανικά
100 γρ. πολύχρωμες πιπεριές
100 γρ. κινέζικο λάχανο
150 γρ. μανιτάρια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. ρίζα τζίντζερ
2 κουταλιές της σούπας σουσαμέλαιο
Σουσάμι
Κόλιανδρο
Σχοινόπρασο

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το μοσχάρι και τα λαχανικά σε λεπτές λωρίδες.

Στο γουόκ, σε δυνατή φωτιά, σωτάρουμε με 1 κουταλιά σουσαμέλαιο, το μοσχάρι, το τζίντζερ και το σκόρδο για 2 λεπτά.

Τραβάμε στην άκρη το μοσχάρι,  στο κέντρο του γουόκ προσθέτουμε  ξανά 1 κουταλιά σουσαμέλαιο και προσθέτουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε για το σωτάρισμα για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τη hoisin sauce, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Ετοιμάζουμε τα noodles αυγού σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο τα προσθέτουμε στο γουόκ, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με λάιμ, σχοινόπρασο και κόλιανδρο.


Σαλάτα με γαρίδες, κοτόπουλο, καρύδα και Noodles

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. φιλέτο κοτόπουλο
200 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
2 συσκευασίες sweet chilli sauce
1 συσκευασία baby corn
1 συσκευασία rice noodles medium
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο καρότο
1 κολοκυθάκι
50 γρ. μπρόκολο
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. ρίζα τζίντζερ
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας σουσαμέλαιο
2 κουταλιές της σούπας rice vinegar
2 κουταλιές της σούπας κρέμα καρύδας
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα sambal oelek
2 κουταλιές της σούπας φυστίκι τριμμένο
1 πιπεριά chilli
Κόλιανδρο
Λάιμ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια.

Σ΄ένα τηγάνι ρίχνουμε 1 κουταλιά σουσαμέλαιο προσθέτουμε το μπρόκολο και τα κρεμμυδάκια σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, τα τραβάμε στην άκρη του τηγανιού και σπάμε μέσα το αυγό, ανακατεύοντας το να γίνει ομελέτα.

Στο γουόκ, σε δυνατή φωτιά, σωτάρουμε με 1 κουταλιά σουσαμέλαιο, το κοτόπουλο, το τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο αλλά να παραμείνει ζουμερό.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2 λεπτά, σβήνουμε με το ρύζι ξυδιού, προσθέτουμε την κρέμα καρύδας και τη σάλτσα sambal oelek.

Ετοιμάζουμε τα noodles αυγού σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο τα προσθέτουμε στο γουόκ μαζί με τη sweet chilli sauce, τα λαχανικά και την ομελέτα.

Κόβουμε το κολοκυθάκι και το καρότο σε πολύ λεπτές φέτες.

Σερβίρουμε τη σαλάτα με τα φρέσκα λαχανικά με τα baby corn, φυστίκι, την πιπεριά τσίλι λεπτοκομμένη, λάιμ και κόλιανδρο.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.