Πανεύκολα πεϊνιρλί με τυρί και αυγό ή κιμά

5.1K

Είναι πανεύκολα, λαχταριστά, τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Ακολούθησε τη συνταγή πεϊνιρλί που δεν αποτυγχάνει ποτέ, γέμισε με τα αγαπημένα σου υλικά και θα με θυμηθείς!

Όταν «γνώρισα» την σπουδαία Εύη Βουτσινά μέσα από τα βιβλία της, η γραφή της για την γαστρονομία αλλά και ο τρόπος που «ξετύλιγε» το κουβάρι για την ελληνική γαστρονομία και την ιστορία της με κέρδισε αμέσως.

Και συνεχίζει να με επηρεάζει κάθε φορά που επιστρέφω στα βιβλία της.

Όπως και η ίδια λέει με ένα ζυμάρι και δυο υλικά είχες φαγητό.

Η ζύμη του πεϊνιρλί είναι φτιαγμένη με μια από τις συνταγές της για ένα γιορτινό ψωμί.

Μια ζύμη πασπαρτού κατάλληλη όχι μόνο για πεϊνρλί  ήταν από τις πρώτες ζύμες που καταπιάστηκα και η πιο αγαπημένη μου.

Έχω δοκιμάσει πολλές ζύμες, άλλες ψωμένιες άλλα πιο βουτυράτες, όλες νόστιμες και η κάθε μια δίνει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη ζύμη μου αρέσει γιατί όπως προανέφερα δεν αποτυγχάνει.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Η ζύμη του πεϊνιρλί

Αυτή η ζύμη δεν θα σε παιδέψει με πολλαπλά ζυμώματα, φουσκώματα, γυρίσματα κτλ.

Ούτε στο άνοιγα θα σε ζορίσει αφού ανοίγει ακόμη και μόνο με τα χέρια.

Τρυφερή και βουτυράτη εντός μου θυμίζει πάντα το πεϊνιρλί των παιδικών μου χρόνων αλλά όχι μαλακή σαν αυτή των cinnamon rolls (το αναφέρω γιατί ίσως τα συστατικά σου τη θυμίσουν).

Χρησιμοποίησε οπωσδήποτε και τα δύο άλευρα.

Νωπή ή ξηρή μαγιά, θα έχεις το ίδιο καλό αποτέλεσμα, προτείνω την ξηρή γιατί είναι πιο εύκολη στην ενεργοποίησή της ειδικό από εδώ και στο εξής με τα κρύα.

Ένα φούσκωμα είναι αρκετό και λίγα λεπτά λίγο πριν το φούρνισμα.

Η γέμιση

Σίγουρα όταν ακούμε τη λέξη πεϊνρλί το μυαλό μας πάει στο κασέρι και αυτό είναι ΔΙΚΑΙΟ!

Όμως το πεϊνρλί είναι σαν την πίτσα, εκτός από την κλασική υπάρχουν αμέτρητοι άλλοι συνδυασμοί.

Προσωπικά η γραβιέρα, το κρεμώδες τσαλαφούτι και το αυγό είναι αυτά που λατρεύω, αλλά και ο κιμάς ή το μπέικον είναι εξίσου αγαπημένα.

Επίσης στη γέμιση δεν βάζω σκέτο τυρί, προσθέτω λίγο γάλα επειδή όταν κρυώνουν δεν θέλω να “κοκκαλώνει” το τυρί.

Τέλος, διάβασε πως και πότε ακριβώς θα προσθέσεις το αυγό για να βγει σούπερ ζουμερό.

Το κλαριφιέ βούτυρο

Όχι οτι δεν γίνεται το πεϊνιρλί χωρίς βούτυρο κλαριφιέ αλλά κάνε τον κόπο και δοκίμασέ το είναι το highlight της νοστιμιάς του!

Την ακριβή διαδικασία θα την δεις εδώ.

Τα πρώτα κρύα πάνε “γάντι” με τα πεϊνιρλί, αυτό το ξέρουμε όλοι, δες το πόσο ΤΕΛΕΙΟ είναι!


Εύα

Αφράτα πεϊνιρλί με γραβιέρα _ αυγό

 

Ποσότητα / Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour
Χρόνος Μαγειρέματος25 minutes
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά

Πανεύκολα Πεϊνιρλί με κιμά ή τυρί

Εκτυπώση Συνταγής
Είναι πανεύκολα, λαχταριστά, τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Ακολούθησε τη συνταγή πεϊνιρλί που δεν αποτυγχάνει ποτέ, γέμισε με τα αγαπημένα σου υλικά και θα με θυμηθείς!

Υλικά

Για τη ζύμη
  • 300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ. κίτρινο αλεύρι
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 100 ml χλιαρό γάλα
  • 230 ml χλιαρό νερό
  • 45 γρ. γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κ.γ. κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση με τυρί και αυγό
  • 500 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. τσαλαφούτι
  • 100 ml γάλα
  • 4 μικρά αυγά
Για τη γέμιση με κιμά
  • 200 γρ. σάλτσα κιμά
  • 250 γρ. κασέρι
  • 100-120 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
Επιπλέον θα χρειαστούμε

    Διαδικασία

    Η ζύμη
    • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
    • Κάνουμε μια λακκούβα προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το γάλα.
    • Αφήνουμε 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
    • Κατόπιν ζυμώνουμε προσθέτοντας το νερό και το βούτυρο.
    • Ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα
    • Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη 60’ να φουσκώσει, σε ζεστό σημείο.
    • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια, ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη κάθε ζυμαράκι σε αλευρωμένο πάγκο, σε οβάλ σχήμα με πάχος περίπου 0,5 εκ.
    • Μεταφέρουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει σε αντικολλητικό χαρτί.
    • Απλώνουμε στις άκρες τριμμένη γραβιέρα, ανασηκώνουμε, γυρίζουμε και κλείνουμε, δηλαδή δημιουργούμε ένα κόθρο γεμιστό.
    • Τραβάμε τις 2 άκρες και τις στρίβουμε, ώστε να μοιάζει το σχήμα με «βαρκούλα».
    Η γέμιση
    • Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το γάλα και γεμίζουμε τα πεϊνιρλί.
      Προσθέτουμε όση γραβιέρα μας έχει περισσέψει (περίπου η μισή) σε κάθε πεϊνιρλί.
      Το ίδιο κάνουμε αν επιλέξουμε να γεμίσουμε με κιμά.
    • Αλείφουμε καλά τα πεϊνιρλί με βούτυρο.
    Το ψήσιμο
    • Ψήνουμε για 20’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.
    • Βγάζουμε τα πεϊνιρλί από τον φούρνο, με ένα κουταλάκι κάνουμε ένα άνοιγμα και τοποθετούμε το αυγό.
    • Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει το αυγό.

    Σημειώσεις για τη συνταγή

    - Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πεϊνιρλί και να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη όταν θέλουμε να τα ψήσουμε τα γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας
    -Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για ζύμες

     

    Join the Conversation

    1. Μαρία says:

      Καλησπέρα!
      Συγχρητήρια για την καλή δουλειά.Έχω ακολουθήσει πολλές συνταγές με αγαπημένη το Chili con Carne.
      Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν μπορεώ να δω τα υλικά σε κάποιες συνταγές όπως αυτή (πλεόν δεν βλέπω ούτε του Chili).
      Έχουν αλλάξει οι όροι κοινοποίησης;Βρήκα και άλλες συνταγές που σχολιάζανε τα υλικά τα οποία εγώ δεν έβλεπα.
      Φιλικά και με πολύ ενδιαφέρον.

      1. funkycook Author says:

        Αγαπημένη Μαρία, δυστυχώς κατά την μεταφορά των αρχείων μερικά από τα υλικά δεν πέρασαν είμαστε σε διαδικασία διόρθωσης!
        Συντομα θα είναι όλα πανέτοιμα! Ευχαριστώ για την κατανόηση!
        Καλό βράδυ!

    2. Τα δοκίμασα και ήταν εξαιρετικά. Αφράτη ζύμη και πεντανόστιμη.

      1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!

        Καλή συνέχεια,
        Ε.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Ψήφοι Συνταγής




    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Like
    Close
    Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
    Close