Παραδοσιακός Φασουλονταβάς

4.7K
Ο παραδοσιακός Φασουλονταβάς ένα φαγητό που αξίζει να θυμηθούμε και να μαγειρέψουμε!

Έχει φτάσει μια από τις πιο αγαπημένες περιόδους, η Σαρακοστή, περίπου 40 και κάτι ημέρες απέχουμε από κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρι, με τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά,  τα θαλασσινά και τα φρούτα να έχουν την τιμητική τους!

Πέρυσι λόγω της εγκυμοσύνης δεν κατάφερα να απέχω από κάθε είδους ζωικό τρόφιμο, όμως φέτος ξεκινώ τα μαγειρέματα για 40 ημέρες και κάτι εμπνευσμένη από την παράδοση της νηστείας,  που με φέρνει ακόμη πιο κοντά σε μοναδικής αξίας διατροφικά εδέσματα και τρόφιμα.

Αυτή την περίοδο επίσης ξεκινάει και μια πολύ δημιουργική συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, ένα σούπερ μάρκετ που θεωρώ ως τον «παράδεισο» του Foodie αφού πάντα βρίσκω όποιο προϊόν χρειάζομαι για τις μαγειρικές και την κουζίνα μου. Επιπλέον η υπηρεσία click2shop μου λύνει πραγματικά τα χέρια, αφού μπορώ να ψωνίζω από όπου βρίσκομαι εύκολα και γρήγορα!

Μαζί θα μαγειρέψουμε όλο τον χρόνο, προτείνοντας συνταγές με ιδιαίτερο χαρακτήρα και εντοπιότητα για όλα τα γούστα και πάντα #MadewithAB.

Παρακάτω εκτός από την συνταγή θα βρείτε και την βιντεοσυνταγή του φασουλονταβά, που ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν ρωτήθηκα με ποιο φαγητό θα ήθελα να ξεκινήσουμε.

Ο φασουλονταβάς ή φασουλοταβάς είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Μακεδονίας, με αρκετές παραλλαγές από περιοχή σε περιοχή. Παίρνει το όνομά του από το χαρακτηριστικό σκεύος «νταβά ή ταβά», που στα τούρκικα σημαίνει ταψί.

Βέβαια σήμερα ο ταβάς έχει αντικατασταθεί στην καθημερινή οικιακή χρήση με γάστρα ή ταψί, το φαγητό έχει εμπλουτιστεί με ποικιλία λαχανικών και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Βορείου Ελλάδος, όλο το χειμώνα και ιδιαίτερα κατά τη νηστεία. Μάλιστα, στην Μακεδονία θεωρείται αγαπημένος μεζές για τσίπουρο!

Νωρίτερα είχα δοκιμάσει τα υπέροχα, βραστερά φασόλια μεγαλόσπερμα Καστοριάς. Προσωπικά προτιμώ τα προϊόντα Η ΑΒ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ – εμπιστεύομαι όλα αυτά τα προϊόντα γιατί έχουν συγκεκριμένη προέλευση από καλλιέργειες παραγωγών των πιο φημισμένων περιοχών της Ελλάδος με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές που μου αρέσει να μαγειρεύω.

 

Η Μακεδονία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και φασουλομάνα, μαγειρεύει κατά τόπους τον φασουλονταβά με αρκετές παραλλαγές. Φτιάχνεται με γίγαντες αλλά και με μέτρια φασόλια, ανάλογα τί είδους φασόλια παράγει η περιοχή, γι’ αυτό υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της συνταγής.

Κατά τόπους, ο φασουλονταβάς εμπλουτίζεται από τοπικά υλικά δίνοντας και τοπικό χαρακτήρα στο φαγητό, υλικά όπως ο καβουρμάς, τα λουκάνικα ή τα μανιτάρια.

Σε κάθε περίπτωση όμως βασικό συστατικό είναι η πάπρικα, αλλά και οι κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης.

Ίσως κάτι που δεν ήξερες για τον φασουλονταβά είναι ότι δεν περιέχει σταγόνα από σάλτσα τομάτας, το χρώμα του το παίρνει από το γλυκοκαυτερό κοκκινοπίπερο, ο δε φασουλονταβάς της Βέροιας φτιάχνεται μόνο με κρεμμύδια ξερά, πάπρικα και σησαμέλαιο.

Ετοιμάσαμε το βίντεο μια πολύ κρύα ημέρα, όσο μαγείρευα ένιωθα σαν να μαγείρευα για φίλους, βέβαια οι ώρες ήταν αρκετές αλλά όταν όλα τελειώσαμε, μαζευτήκαμε όλοι γύρω από το τραπέζι με τον ζεστό φασουλονταβά, αρκετό ψωμί και ακολούθησαν πολλά-πολλά απολαυστικά σχόλια. Ελπίζω να σας μεταδώσουμε μέσα από αυτή τη συνεργασία την αγάπη μας για την μαγειρική και την αξία της!


Παραδοσιακός Φασουλονταβάς

Χρόνος Προετοιμασίας: 60’
Χρόνος Μαγειρέματος: 120′
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Μερίδες: 6-8 άτομα


Υλικά

1 πακέτο φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα
4 κρεμμύδια ξερά
2 πράσα
1 βάζο ψητές κόκκινες πιπεριές
120ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Μαϊντανός (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασόλια μαζί με 2 ολόκληρα κρεμμύδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό, για περίπου 45’.

Σουρώνουμε τα φασόλια και κρατάμε το νερό που τα βράσαμε.

Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά: τα πράσα σε ροδέλες, τις πιπεριές σε κυβάκια και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο στην κατσαρόλα σε περίπου 50 ml ελαιόλαδο, μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τη ζάχαρη και την πιπεριά, και στη συνέχεια τα φασόλια και την πάπρικα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για περίπου 3’.

Προσθέτουμε περίπου 1lt νερό από τα φασόλια – χρειαζόμαστε αρκετό νερό για να καλύπτονται μετά τα φασόλια στον ταβά και αλατίζουμε.

Μεταφέρουμε το φαγητό στον ταβά ή σε όποια γάστρα χρησιμοποιήσουμε (σκεύος 30 εκ.) και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC, στις αντιστάσεις, για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να χυλώσει η σάλτσα, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close