Share

Πάστα Φλώρα, PastaFrola

Πάστα Φλώρα, Pasta Frola

By Ευα Μονοχαρη Published: Οκτωβρίου 25, 2013

  • Απόδοση: 1 τάρτα (8-10 Μερίδες)
  • Προετοιμασία: 1 ώρα 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 40 λεπτά
  • Έτοιμο σε: 2 ώρες 10 λεπτά

Πάστα φλώρα... πάστα φλόρα ή τελικά πάστα φρόλα? Πολλές ονομασίες ένα γλύκισμα! Ας διαλευκάνουμε το "μυστήριο"!
Η πάστα φρόλα είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Αργεντινής! Η αργεντίνικη πάστα φρόλα συνήθως έχει ως γέμιση μαρμελάδα κυδώνι, μαρμελάδα γάλακτος ή γλυκοπατάτα.
Ερχόμενη στην Ελλάδα, όπως λοιπόν διαπιστώνουμε, εκτός από την αλλαγή του ονόματος της, γεμίζεται πάντα με μαρμελάδα φρούτου και έγινε αγαπημένο κομμάτι της Ελληνικής Ζαχαροπλαστικής.
Η γνωστή σε όλους πάστα φλώρα, ας κρατήσω λοιπόν αυτό το όνομα, μιας και έτσι την έχουμε μάθει όλοι αλλά και έτσι θα την αναζητήσουμε στα Ελληνικά βιβλία μαγειρικής!

Υλικά

Οδηγίες

  1. Η ζύμη
    Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
    Προσθέτουμε την ζάχαρη και το βούτυρο.
    Τρίβουμε τα υλικά με το χέρι μας μέχρι να αρχίσουν τα γίνονται τρίμματα και να ενωθούν.
  2. Χτυπάμε ελαφρά τον έναν κρόκο και το ολόκληρο αυγό.
    Προσθέτουμε στην ζύμη το κονιάκ, την βανίλια, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά.
  3. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη.
    Τυλίγουμε την ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
    Από την ζύμη μας κρατάμε την ποσότητα των 100 gr. για να διακοσμήσουμε την τάρτα μας.
  4. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο και το στρώνουμε την ταρτιέρα, καλύπτωντας την βάση και τα πλαϊνά της.
    Προσθέτουμε την μαρμελάδα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Η διακόσμηση της τάρτας
    Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες.
    Τοποθετούμε τις λωρίδες σταυρωτά.
    Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο του αυγού με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια της τάρτας.
  6. Καλύπτουμε την πάστα φλώρα με λαδόκολλα.
    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC.
    Ψήνουμε για 40′ λεπτά
  7. Στα πρώτα 10′ λεπτά ψησίματος αφαιρούμε την λαδόκολα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
    Αφήνουμε να κρυώσει η πάστα φλώρα και κόβουμε σε κομμάτια.
Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο