Αυτές τις γιορτινές ημέρες τα παστουρμαδοπιτάκια με την καυτερή σάλτσα ντομάτας είναι ο πιο ωραίος μεζές για τις μαζώξεις γύρω από το τζάκι!

Στο σπίτι μου, το πατρικό, ο παστουρμάς ήταν μια άγνωστη λέξη μόνο κάπου κάπου άκουγα τον θείο Δημητράκη να μιλάει με θαυμασμό και νοσταλγία για το μερακλίδικο παστουρμαλί της κυρίας Πελαγίας.

Όλες αυτές οι λέξεις αλλά και οι ιστορίες που άκουγα για τον παστουρμά με έκαναν να θέλω να τον δοκιμάσω απεγνωσμένα και έτσι έγινε, αν και πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να συμβεί αυτό.

Όποτε βρω παστουρμά καλό φτιάχνω στα γρήγορα αυτό τον αγαπημένο μου μεζέ, η αλήθεια είναι πως δεν είναι για χόρταση, που έλεγε και ο θείος,  όμως η νοστιμιά του ασύγκριτη! Αυτό που έχω καταλάβει με τη παστουρμαδόπιτα είναι πως πρέπει να είναι τραγανή,  λεπτή και ανάλαφρη.

Κάποια στιγμή σε μία μου έξοδο δοκίμασα παστουρμαδοπιτάκια με φύλλο καταΐφι, αυτό ήταν!

Τραγανό φύλλο, χωρίς πολλά λάδια και αυτή η θεική γέμιση με κασέρι και παστουρμά απλά υπέροχο … σαν το εξαιρετικό φύλλο καταΐφι “το δικό μας” της alfa που είναι απίστευτα εύχρηστο και ελαστικό.

Παστουρμαδοπιτάκια Ζύμη Alfa

Βλέπεις τα παστουρμαδοπιτάκια μπορεί να φτιάχνονται πανεύκολα αλλά χρειάζονται ποιοτικά υλικά για να γίνουν ανάρπαστα γιατί η alfa ξέρει πολύ καλά να ζυμώνει το καλύτερο φύλλο που χρειάζεσαι για όλες τις αλμυρές και γλυκές σου δημιουργίες!

Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες στην παστουρμαδόπιτα εννοείται πως δεν παραλείπω την ντομάτα όμως το χειμώνα «που το σηκώνει» ο καιρός, φτιάχνω μαζί και μια κυμινάτη γλυκοκαυτερή σάλτσα που ταιριάζει τέλεια με τα μερακλίδικα παστουρμαδοπιτάκια.

Φέτος λοιπόν που θα πάρεις το φύλλο καταΐφι «το δικό μας» της alfa για να φτιάξεις τα καταΐφάκια σου κράτα λίγο και φτιάξε αυτά τα παστουρμαδοπιτάκια, συνόδευσέ τα με την γλυκοπικάντικη απλή σάλτσα και όλοι θα αναφωνήσουν το «γεια στα χέρια σου»!


Παστουρμαδοπιτάκια σε Καταΐφι
Χρόνος Προετοιμασίας: 25′
Χρόνος Ψησίματος: 20′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος 
Μερίδες: 4-5

 Υλικά

250 γρ. φύλλο καταΐφι «το δικό μας» της alfa
10 φέτες παστουρμά
300 γρ. κασέρι Ξάνθης
Ελαιόλαδο

Για τη γλυκοκαυτερή σάλτσα
400 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 ¼ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Μπούκοβο ή μια τσίλι πιπεριά
Κύμινο

Εκτέλεση

1  Σ’ένα τηγανάκι βάζουμε τα υλικά της σάλτσας (η ποσότητα για το κύμινο και το μπούκοβο είναι σύμφωνα με τα γούστα μας) και τα βράζουμε μέχρι να μείνει το ¼ της αρχικής ποσότητας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.

2  Αφρατεύουμε με τα χέρια μας το φύλλο καταΐφι και το χωρίζουμε σε 20 ίσες ποσότητες. Κόβουμε τις φέτες του παστουρμά στη μέση, τις τοποθετούμε επάνω στο καταΐφι, προσθέτουμε το κασέρι τριμμένο ή σε κομμάτι και τυλίγουμε σε σφικτό ρολό.

3  Αραδιάζουμε τα παστουρμαδοπιτάκια σε ταψί, ζεσταίνουμε 50 ml. ελαιόλαδο, μόλις κάψει ραντίζουμε τα παστουρμαδοπιτάκια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να πάρει υπέροχο χρυσό χρώμα το καταΐφι.

Σερβίρουμε αμέσως με την πικάντικη σάλτσα.

Συνταγές για Μπουφε

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Τα παστουρμαδοπιτάκια μπορούμε να τα έχουμε έτοιμα και αποθηκευμένα στην κατάψυξη ώστε να τα έχουμε πάντα διαθέσιμα.
– Το φύλλο καταΐφι είναι πάρα πολύ εύχρηστο και δεν στεγνώνει εύκολα σε σχέση με άλλα φύλλα αν όμως δυσκολευόμαστε, μόλις το αφρατέψουμε,  το διατηρούμε μέσα στη σακούλα του.
– Μπορούμε να προσθέσουμε και 1 μικρό κομμάτι ντομάτας στη γέμιση αλλά χωρίς σποράκια και ζουμιά.
– Αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει και παστουρμαδόπιτα, μέσα στην οποία μπορούμε να απλώσουμε και τη σάλτσα!

Παστουρμαδοπιτάκια Συνταγές

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο