Πως να βάψετε τα Πασχαλινά Αυγά με Φυτικές Βαφές!

Πως να βάψετε τα Πασχαλινά Αυγά με Φυτικές Βαφές!

Share

Τα βαμμένα αυγά αποτελούν κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης!

Συνήθως επιλέγουμε την κλασική κόκκινη βαφή, που παραδοσιακά συμβολίζει το αίμα του Χριστού και θέλουμε τα αυγά να έχουν βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα!
Έχετε ποτέ όμως αναρωτηθεί, πόσο τοξικές είναι οι βαφές που υπάρχουν στο εμπόριο και άν τα αυγά τελικά είναι κατάλληλα για ασφαλή βρώση;
Φέτος θα σας προτείνω να πειραματιστείτε με δοκιμασμένες φυτικές, αγνές χρωστικές βαφές, που θα αποδώσουν φυσικά υπέροχα πάλ ανοιξιάτικα χρώματα!

Μην απαιτήσετε βέβαια το έντονο λαμπερό χρώμα που αποδίδει στα αυγά η βαφή του εμπορίου,όμως τα αυγά σας θα είναι σίγουρα ασφαλή και απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες και πανέμορφο χρώμα!

 

Φρέσκα Αυγά
Πως να διαλέξετε και να προετοιμάσετε τα αυγά

? Επιλέξτε μικρά λευκά ή καφέ αυγά, χωρίς στίγματα, τα μικρά αυγά έχουν πιο γερό τσόφλι!

? Καθαρίστε με τρεχούμενο νερό τα αυγά από τυχόν ακαθαρσίες και φτερά.

? Αφήστε τα αυγά εκτός ψυγείου για να έχουν θερμοκρασία δωματίου και αφήστε τα 30 λεπτά σε χλιαρό νερό και τρίψτε τα ελαφρά.

? Τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα βράσουμε και καλύπτουμε με νερό προσεκτικά και βράζουμε τα αυγά 12-15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.

? Μόλις βράσετε τα αυγά, βάλτε τα σε κρύο νερό και τρίψτε τα ελαφρά για να φύγει η μεμβράνη και να βαφτούν ομοιόμορφα και χωρίς να σας ξεφλουδίσουν!

? Αφού βάψετε τα αυγά και κρυώσουν και να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα γυαλίζουμε με ένα κομμάτι ύφασμα, μακό, που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο.

 

 

? Βαφή από Λαχανικά
Τα λαχανικά που σίγουρα θα δώσουν χρώμα στα αυγά είναι τα παντζάρια, το κόκκινο λάχανο και οι φλούδες των κρεμμυδιών!

Για κόκκινα αυγά θα χρησιμοποιήσετε βολβούς από παντζάρια.

Για μπλέ-μώβ αυγά θα χρησιμοποιήσετε 1 μικρό κόκκινο λάχανο

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα θα βράσετε μαζί με 1 μικρό φλυτζάνι ξίδι και 1 λίτρο νερό για 15 λεπτά, το λαχανικό που επιθυμείτε να χρωματίσετε τα αυγά και θα το έχετε κόψει σε μικρότερα κομμάτια.

Θα τοποθετήσετε κατόπιν τα αβγά και νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει.
Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα αυγά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

Για πορτοκαλί και κίτρινα αυγά θα χρησιμοποιήσετε φλούδες από ξερά κρεμμύδια.

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα θα βράσετε μαζί με 1 μικρό φλυτζάνι ξίδι και 3-4 φλυτζάνια νερό για 15 λεπτά, όσο πιο πολύ τις φλούδες τόσο πιο έντονο και σκούρο χρώμα θα αποδωσουν.

Θα τοποθετήσετε κατόπιν τα αβγά και νερό, αν χρειαστεί μέχρι να τα καλύψει.
Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τα αυγά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.

? Βαφή με Βρώσιμα Χρώματα Ζαχαροπλάστικής
Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής πραγματικά θα σας ενθουσιάσουν!
Διαλέξτε τα αγαπημένα σας χρώματα, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πουλάνε είδη ζαχαροπλαστικής.
Μ» αυτό τον τρόπο μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας με ποικιλία χρωμάτων και να σας βοηθήσουν ακόμη και τα παιδάκια σας, κάνοντας την διαδικασία παιχνίδι!
Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής θα βάψουν τέλεια και με ασφαλή αποτέλεσμα τα αυγά!πως να βάψετε τα αυγα με φυτικές βαφές

Διαδικασία
Βράστε τα αυγά για 15 λεπτά.

Διαλύστε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε ένα ποτηράκι με νερό και προσθέστε 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι.
Βυθίστε τα αυγά για όσο χρόνο χρειαστεί περίπου 10 λεπτά, ή όσο θέλετε ώστε να πάρετε το επιθυμητό χρώμα!
Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.

 

Μικρές Συμβουλές

? Μπορείτε να τυλίξετε τα αυγά, πριν τα βράσετε, με τούλι ή καλσόν και μέσα να τοποθετήσετε μικρά φύλλα από φυτά, τα οποία θα αποτυπωθούν πάνω στα αυγά σας!

? Μπορείτε να κολλήσετε στρογγυλά μικρά αυτοκόλλητα, πριν τα βάψετε και μόλις τα αφαιρέσετε τα αυγά σας θα είναι πουά!

? Αν θέλετε βάλτε τα παιδιά να χρωματίσουν τα αυγά με πινέλο και χρώματα ζαχαροπλαστικής ή και με κηρομπογιές!

? Μην ξεχνάτε ότι άλλες διαδικασίες βαψίματος όπως το γκοφρέ χαρτί ή τα νήματα δεν ενδεικνυνται γιατί και πάλι τα αυγά σας θα ποτίσουν με τοξικές ουσίες!

? Τα υπόλοιπα λαχανικά ή μπαχαρικά που προτείνονται όπως το σαφραν, η πάπρικα ή το σπανάκι δεν θα σας αποδώσουν όμορφα χρώματα ή δεν θα χρωματίσουν καθόλου τα αυγά!

Share

Σχόλια από Facebook

Το 2007 δημιούργησα το Funky Cook απλά γιατί κάπου ήθελα να συγκεντρώσω τις συνταγές μου, κάπως έτσι το blogging με κέρδισε, άρχισα να γνωρίζω τον «μικρόκοσμό» του και να τον κάνω κομμάτι της καθημερινότητάς μου όπου εμπλουτίζεται συνεχώς αφού διαβάζω, μαθαίνω, σκέφτομαι, εμπνέομαι & πειραματίζομαι στην κουζίνα μου και όλα αυτά τα μοιράζομαι μαζί σας!

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο


+ 9 = 10