Τα Pierozki ή Pierogi είναι παραδοσιακά χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά της Πολωνικής Κουζίνας.

Για όσους γνωρίζουν, μοιάζουν με τα βαρένικα της Ποντιακής Κουζίνας!
Τα Pierogi γεμίζονται συνήθως με πατάτα και λάχανο, σερβίρονται δε με λάχανο τουρσί και sour cream!
Δοκιμάστε τα, είναι πεντανόστιμα και όχι ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους!

Πολωνικά Γεμιστά Ζυμαρικά (Pierozki)

By Ευα Μονοχαρη Published: Ιανουαρίου 18, 2014

  • Yield: 35 (6-8 Servings)
  • Prep: 45 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 60 mins

Τα Pierozki ή Pierogi είναι παραδοσιακά χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά της …

Ingredients

Instructions

  1. Για τα Χειροποίητα Ζυμαρικά.
    Σε ένα ευρύχωρο μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
    Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια κολλώδη ζύμη.
    Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε την ζύμη, προσθέτωντας όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
    Σκεπάζουμε την ζύμη με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τις γεμίσεις.
  2. Για την γέμιση με Πατάτα.
    Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
    Μόλις βράσουν, με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι τις λιώνουμε.
  3. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει.
    Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
  4. Για την γέμιση με Λάχανο.
    Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι.
    Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα προσθέτουμε το λάχανο, το ξύδι, τα κεδροκούκουτσα σπασμένα, αλάτι και πιπέρι.
    Μαγειρεύουμε το λάχανο, ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά.
  5. Παίρνουμε την ζύμη, την κόβουμε σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε 2 φύλλα όχι πολύ λεπτά, επάνω σε αλευρωμένο πάγκο.
  6. Με ένα κουπ πάτ, στρογγυλό κόβουμε σε δίσκους την ζύμη.
    Μισά με πατάτα και μισά με λάχανο.
  7. Κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα, πιέζοντας καλά τις άκρες, τις οποίες βρέχουμε ελαφρά.
    Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και πιέζουμε καλά για να κλείσουν τα ζυμαρικά.
  8. Βαζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτουμε αλάτι.
    Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε 4-5 κομμάτια από τα ζυμαρικά και βράζουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Μόλις βράσουν τα pierogi, τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν.
  9. Σε ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο να κάψει και τηγανίζουμε ελαφρά τα pierogi και από τις 2 πλευρές.
    Μόλις αποκτήσουν ελαφρύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμα.
    Σερβίρουμε τα pierogi ζεστά με λάχανο τουρσί και γιαούρτι ή sour cream!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο