Share

Η λέξη πιπέρι χρησιμοποιούνταν από πολύ παλιά για να δηλώσει το πνεύμα και την ενέργεια!

Το φυτό πέπερι piper negrum ανήκει στην οικογένεια πιπεροειδών που αριθμεί τουλάχιστον 1500 είδη δέδρων και θάμνων.

Αγγειόσπερμο και δικότυλο, με πλατιά φύλλα, λευκά άνθη και μικρούς στρογγυλούς σαρκώδη καρπούς,
φτάνει τα 4-8 μέτρα και είναι αναρριχητικό.
Παράγει καρπούς για 30-40 χρόνια και καρποφορεί 2 χρόνια μετά την φύτευσή του!

Το πιπέρι καλλιεργήθηκε από τους Ινδούς για πρώτη φορά!
Στην Ελλάδα ήρθε περίπου τον 4ο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε εκτός από μπαχαρικό στην κουζίνα και
ως θεραπευτικό αλλά και σαν ιερή προσφορά σε θεούς!

Το οξύ και πιπεράτο άρωμά του προέρχεται από την ουσία τερπένη.

Σετσουάν από την Κίνα-Ιαπωνία, πιπέρι Τασμανίας, μακροπίπερο Αφρικής, Ινδίας, Κίνας, το νέγκρο πέπερ από την Γκάνα, το μεθυστικό πέπερι από την Πολυνησία!
Η διαφορά στα είδη του πιπεριού έγκειται στο χρόνο συγκομιδής, την μέθοδο και την αποξήρανση του καρπού!

 

Πέντε από τα είδη πιπεριού που θα αναφερθούν παρακάτω: είναι το μαύρο, το πράσινο, το λευκό, το κόκκινο και το ρόζ.


? Το κλασικό μαύρο πιπέρι

Το καλύτερο μαύρο πιπέρι στην αγορά είναι το Malabar και το Tellicherry.
Βασικό συστατικό σε κάθε έδεσμα, ο «μαύρος χρυσός» όπως ονομάστηκε, το πιπέρι αποτελεί το πιο εμπορεύσιμο μπαχαρικό σε όλο τον κόσμο!
Συλλέγεται όταν ο καρπός έχει ωριμάσει και οι κόκκοι του αποξηραίνονται στον ήλιο που χάρη στα ένζυμά τους αποκτά και το μαύρο του χρώμα.
Το μαύρο πιπέρι ταιριάζει σχεδόν παντού!

 

? Το  ώριμο κόκκινο πιπέρι
Ο επίλογος της συγκομιδής συλλέγεται μαζί με τα κλαδιά και το φύλλωμα και διατηρείται σε άλμη.
Ταιριάζει με σαλάτες, είναι ιδανικό για μαρινάδες!

 

? Tο πράσινο ανώριμο πιπέρι
Συλλέγεται όσο ο κόκκος είναι ανώριμος και δεν αποξηραίνεται.
Διατηρείται και αυτό σε άλμη για να διατηρήσει την μαλακή υφή του και το χρώμα.
Ταιριάζει με σάλτσες, λαχανικά, θαλασσινά και μουστάρδες με ήπια γεύση!

 

? Το λευκό μεστό πιπέρι
Συλλέγεται όταν ο καρπός έχει μεστώσει και πρίν αλλάξει χρώμα,διατηρείται στο νερό για να αποβάλλει το εξωτερικό
του περίβλημα και κατόπιν στον ήλιο να στεγωγνώσει.
Ταιριάζει με ψάρια, λευκές σούπες, κοτόπουλο και σε λευκές σάλτσες!

 

? Το αψή ρόζ πιπέρι
Συλλέγεται από έναν θάμνο που καλλιεργείται στην Μαδαγασκάρη, το Μεξικό, την Αυστραλία.
Με ελαφρώς γλυκιά γεύση οι κόκκοι του διατηρούνται σε νερό ή ξύδι.
Ταιριάζει με κρέας, σάλτσες, ψάρι.

 

Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε κόκκους πιπεριού και να τα τρίβετε απευθείας …
το φρεσκοτριμμένο πιπέρι «χαρίζει» υπέροχο άρωμα και ξεχωριστή γεύση!

Share

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο