Share
Οι λατρεμένες μελιτζάνες,

Όταν ήμουν παιδί την μελιτζάνα την λάτρευα γιατί μου άρεσε το χρώμα της αλλά δεν την έτρωγα ή μάλλον σχεδόν δεν την έτρωγα, αφού οι τηγανητές μελιτζάνες ήταν μαζί με τα κεφτεδάκια και το τζατζίκι τα αγαπημένα μου, μαζί και τα γκαβόψαρα, ῷ τι μεζές!

Θυμάμαι οτι στο μποστάνι μας είχαμε μόνο τις τσακώνικες μελιτζάνες, που καμιά φορά όταν τις μάζευα μου τρυπούσαν τα μικρά αγκαθάκια τα χέρια μου, μεταξύ μας ο πόνος αυτός είναι λίγο περίεργος γιατί αν «τσιμπηθείς» καλά μπορεί να πονάς για το υπόλοιπο τις ημέρας.

Κι ενώ μεγάλωσα ο «μελιτζανόπονος» έγινε τα καλοκαίρια πιο συχνός γιατί οι μελιτζάνες έγινε η αγαπημένη μου!

Την έχω μαγειρέψει με τους πιο απίθανους τρόπους, νομίζω οτι ξέρω πια γύρω στις 35 διαφορετικές συνταγές συν βέβαια το μελιτζανάκι, να το φτιάξεις τώρα είναι η εποχή του, να το φτιάξεις με μικρά τρυφερά μελιτζανάκια είναι τόσο υπέροχο, να το φροντίσεις, να μην το βιαστείς, να το γεμίσεις με αμύγδαλο και να μην το παρακάνεις με το γαρύφαλο, επίσης να θυμάσαι σε περίπτωση που δεις συνταγές με γλυκόζη οτι είναι περιττή καλύτερα να μάθεις με τον καιρό να δένεις γλυκά του κουταλιού.

Για το μελιτζανάκι η συνταγή εδώ: Γλυκό του Κουταλιού Μελιτζανάκι

Άλλη μια από τις 35 συνταγές είναι και τούτα εδώ τα μελιτζανοκιμαδοπιτάκια, έφαγα κάτι τόσο νόστιμο, που σίγουρα θα μου λείπει τον χειμώνα.

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί, μα τι λέει επιτέλους; Υπάρχουν και τον χειμώνα μελιτζάνες!
Μάλλον δεν είσαι φίλος ή φίλη μου, καθώς έχω δηλώσει απόλυτα #seasonlover, θα ορκιζόμουν οτι ποτέ μα ποτέ δεν έχω φάει φρούτο ή λαχανικό εκτός εποχής αλλά κάποτε έφαγα σε ένα εστιατόριο τον Ιούνιο κουνουπίδι.

Τρώτε εποχιακά κάνει καλό, μόνο αυτό!

Όμως μιλώντας προχθές με την μάνα μου, μου είπε οτι ετοίμαζε γκαβόψαρα, ξέρεις τα γκαβόψαρα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Νάουσας, τσιπουρομεζές.

Υποχέθηκε να μου φέρει μελιτζάνες να φτιάξουμε για το blog, την αγαπώ, και ένα βάζο για να το χαίρομαι τον χειμώνα!

Γκαβόψαρα τα λένε γιατί μοιάζουν με ψάρια τηγανητά! Αν βρεις μελιτζάνες μην περιμένεις εμένα δες μια συνταγή από την λατρεμένένη σειρά Μπουκιά και Συγχώριο με τον γλυκύτατο Ηλια Μαμαλάκη,  γνωρίζεις φαντάζομαι οτι το Μπουκιά και Συγχώριο έχει την δική του αληθινή κουζίνα στην Κηφισίας και στο Νέο Ψυχικό check it!

Παιδιά, μην ξεχνιόμαστε #seasonlover, δοκιμάστε τις μελιτζανοκιμαδόπιτες!

 


 

Πίτες με Κιμά και Μελιτζάνες

•Προετοιμασία: 60′  •Έτοιμο σε: 120′  •Ποσότητα:  12 άτομα   •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

για την ζύμη
450 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 gr. μαγιά
220 ml. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Ελάχιστο αλάτι

για την γέμιση
200 gr. μελιτζάνες
250 gr. κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
100 ml. κρασί λευκό
200 gr. γραβιέρα γλυκιά
1 αυγό
1 παξιμάδι
1¼ κουταλιά της σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
Σουσάμι, προαιρετικά

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε την ζύμη για τις πίτες.
Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε την μαγιά, την ζάχαρη και 50 ml. ζεστό νερό.
Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, χλιαρό, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.
Τοποθετούμε την ζύμη  σε ελαφρά λαδωμένο μπωλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου για 30-40 λεπτά.

Συνταγή για Σπιτικό Φύλλο

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτριους κύβους και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι ενώ ταυτόχρονα
σωτάρουμε ελαφρά τον κιμά στο βούτυρο μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.

Προσθέτουμε στον κιμά τις μελιτζάνες,το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά, σωτάρουμε για 4-5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την φωτιά και αλατοπιπερώνουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να «σωθούν» τα υγρά.

Προσθέτουμε την γραβιέρα τριμμένη, το αυγό και το παξιμάδι το οποίο έχουμε τρίψει σαν γαλέτα.

Μελιτζάνες Συνταγες

Ετοιμάζουμε τον πάγκο μας για να ανοίξουμε το φύλλο για τις πίτες και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη και χωρίζουμε σε 12 ισόποσες μπαλίτσες, τις οποίες ανοίγουμε σε φύλλο, περίπου 1 εκατοστό πάχος.

Τοποθετούμε αρκετή γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο, με μια ροδέλα κόβουμε την περιττή ζύμη και πατάμε την ζύμη να κλείσει με την άκρη ενός πιρουνιού.

Αραδιάζουμε τις πίτες σε ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

Ανακατεύουμε καλά 2 κουταλιές νερό με 2 κουταλιές λάδι και αλείφουμε τις πίτες, τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, στους 180°C.

Σπιτικές Πίτες Συνταγές


Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Αν η μελιτζάνα δεν είναι στην εποχή της μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά όπως ψιλοκομμένο λάχανο, πατάτες, πιπεριές, κουνουπίδι ή μπρόκολο.
~ Μπορείτε να ακολουθήσετε την συνταγή και για να γτιάξετε κιμαδόπιτα.
~ Αν θέλετε μπορείτε να την φτιάξετε σαν μια μεγάλη πίτα ή να χρησιμοποιήσετε φύλλο σφολιάτας, αν δεν θέλετε να φτιάξετε δικό σας.

Συνταγές για Σπιτικό Φύλλο

Συνταγές με Μελιτζάνες

Χαρουποπαξίμαδο

Μελιτζανόπιτα Συνταγή

Συνταγές για Εύκολες Πίτες

Κιμαδόπιτα Συνταγές

Μείτζανόπιτα Συνταγή

Εύκολες Συνταγές

Σπιτική Πίτα Συνταγή

Συνταγή για Σπιτική Πίτα

Share

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 Σχόλια

  1. Σούπερ!!!
    Αυτό με τα εποχιακά με πονάει πλέον, μέρλιν λέει η άλλη προχτές και φράουλες τα Χριστούγεννα λέω κι εγώ!!!
    Καλή εβδομάδα.

    • Καλημέρα Ξανθή μου, η εποχικότητα είναι το Α και το Ω, τουλάχιστον για εμένα.
      Όσο για την χειμωνιάτικη φράουλα, δεν έχω λόγια!
      Φιλιά πολλά!

Αφήστε ένα σχόλιο