Πίτσα Χορτοφαγική με Σπανάκι
Πίτσα Χορτοφαγική με Σπανάκι

By Οκτωβρίου 25, 2013
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 8-10 Servings
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 60 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 25 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 25 mins
Τέλεια, εύκολη και πολύ ελαφρια πίτσα, για χορτοφάγους, για την περίδο της νηστείας ή για όσους αγαπάνε τις ελαφριές γεύσεις!
Η ντοματένια βάση είναι συνταγή της εξαιρετικής chef Ντίνας Νικολάου, δοκιμάστε την σε όλες τις πίτσες είναι φανταστική, πολύ γευστική
και δένει άψογα με τα υπόλοιπα υλικά!
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml. χλιαρό νερό
- 3 κουταλάκια του γλυκού τοματοπελτέ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Θυμάρι
- > Για την Σάλτσα
- 250 gr. ντοματάκια κονκασέ
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
- Θυμάρι
- Αλάτι
- > Για την Γέμιση
- 400 gr. σπανάκι
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 6 μανιτάρια λευκά
- 1 ντομάτα
- 1 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ξερό βασιλικό ή θυμάρι
- Φρέσκια ρόκα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
Οδηγίες
- Η ζύμη
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, διαλύουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας και το βράζουμε τόσο, ώστε να έχει χλιαρή θερμοκρασία.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την χλιαρή σάλτσα, το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. - Ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε στο μείγμα λίγο ξερό βασιλικό ή θυμάρι, το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά. - Η σάλτσα ντομάτας
Βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα να βράσουν μέχρι να μείνει μια παχύρευστη σάλτσα. - Η γέμιση
Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και ζεματάμε τα φύλλα του σε καυτό, αλατισμένο νερό για 5 λεπτά.
Το βάζουμε σε τρυπητό να φύγουν όλα τα υγρά του. - Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις εξατμιστούν τα υγρά του, προσθέτουμε την σόγια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει, κόβουμε σε φέτες την ντομάτα και τα μανιτάρια. - Η πίτσα
Σε αλεύρωμένο πάγκο, δουλεύουμε ελαφρά το ζυμάρι και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο, γυρνάμε την άκρη του ζυμαριού περίπου ένα δάχτυλο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα "στεφάνι". - Σε ένα δίσκο ψησίματος, στρώνουμε μια λαδόκολλα και ακουμπάμε την βάση της πίτσας.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού την σάλτσα. - Απλώνουμε το σπανάκι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις ντομάτες και το κουκουνάρι.
Πασπαλίζουμε με ξερό βασιλικό ή θυμάρι.
Ψήνουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C Κελσίου, περίπου για 20-25 λεπτά. - Αφήνουμε την πίτσα να κρυώσει και τοποθετούμε διάσπαρτα φύλλα φρέσκια ρόκας!
Τρώγεται ζεστή και κρύα!