Ζακυνθινές Πολπέτες με Μπροκολίνες

2.2K
– Αλήθεια Βιβιάννα, εσείς εκεί στην Κεφαλονιά τι τρώτε τα Χριστούγεννα;

– Το Χριστουγεννιάτικο φαγητό μας είναι η παραδοσιακή κρεατόπιτα, όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον να ψάξεις είναι πως τα Χριστούγεννα στην Ζάκυνθο, όπου έζησα μερικά χρόνια, την παραμονή των Χριστουγέννων τρώνε πολπέτες με μπροκολίνες και κόβουν την κουλούρα.

Πολπέτες και μπροκολίνες, δηλαδή κεφτέδες με μπρόκολα! Να μια πληροφορία που δεν ήξερα για την Ελληνική γαστρονομική παράδοση και την λαογραφία της Ζακύνθου.

Ξεκινώντας την αναζήτηση για τα Ζακυνθινά Χριστούγεννα τα πράγματα είναι απλά, ιδιαίτερα τα περασμένα, παλιότερα χρόνια τα Χριστούγεννα είναι η μεγάλη τους γιορτή ενώ η Πρωτοχρονιά είναι μια “ακόμη” ημέρα.

Η μεγάλη γιορτή ξεκινούσε από την παραμονή των Χριστουγέννων, η νυχτερινή λειτουργία καλούσε τους Ζακυνθινούς να “λάβουν” την θεία Κοινωνία έτσι νωρίτερα στα σπίτια έβραζαν μπρόκολα τα οποία έτρωγαν αλάδωτα και στην επιστροφή “έκοβαν” την κουλούρα και ο τυχερός θα έβρισκε στο κομμάτι του το φλουρί.

Και εφόσον νωρίτερα έτρωγαν το αλάδωτο μπρόκολο στην συνέχεια έτρωγαν και τις πολπέτες με τις περισσευάμενες μπροκολίνες για να γιορτάσουν την “ημέρα”.

Πίσω πριν πολλά χρόνια και στις αρχές του blogging, είχα λάβει από έναν ευγενέστατο Ζακυνθινό τον κο Ντένη Κονταρίνη την πληροφορία για μια συνταγή που λεγόταν οι Πολπέτες τση Σιόρας Αντζολίνας, όπου μου έλεγε οτι είναι από τα πιο αγαπητά παραδοσιακά Ζακυνθινά φαγητά.

Συνεχίζοντας την έρευνα στο διαδίκτυο και ρωτώντας σχετικά με τις Ζακυνθινές πολπέτες, προκύπτει οτι πρόκειται για μια συνταγή με ιταλικές επιρροές και μερικές παραλλαγές για παράδειγμα πολπέτες με κιμά, με τυρί με πατάτα, λαχανικών ή γεμιστές.

Δεν ξέρω αν ποτέ θα σέρβιρα στο γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι πολπέτες με μπροκολίνες, όμως πάντα θυμάμαι σε όλα τα οικογενειακά γιορτινά τραπέζια να υπάρχει μια μεγάλη πιατέλα με κεφτέδες, όπου όλοι έπεφταν “με τα μούτρα”, επιπλέον όλη αυτή η Χριστουγεννιάτικη παράδοση της Ζακύνθου με εντυπωσίασε, σαφώς και αυτή η συνταγή δεν καταγράφεται τόσο για πρόταση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι όσο για την ξεχωριστό της παραδοσιακό χαρακτήρα.

Οι πολπέτες πάντως είναι παντώς καιρού και τρώγονται όλο τον χρόνο, θα μπορούσα να πω οτι είναι από τους καλύτερους αφράτους κεφτέδες που έχω δοκιμάσει.

Ευχαριστώ την Βιβιάννα Βαρδή δημοσιογράφο στον ΑΘΗΝΑ 984 για την “έμπνευση” και την πληροφορία.

Enjoy!


 Ζακυνθινές Πολπέτες με Μπροκολίνες – Κεφτέδες με Μπρόκολο
•Προετοιμασία: 60′ •Έτοιμο σε: 80′ •Ποσότητα: 6 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

 

Υλικά

για τις πολπέτες
500 gr. μοσχαρίσιο κιμά
150 gr. πατάτες
150 gr. λαδοτύρι Ζακύνθου
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
80 ml. κόκκινο κρασί
1 αυγό
Δυόσμο, 2-3 κλωναράκια
Μαϊντανό, ένα μικρό ματσάκι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοκομμένο

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Μπρόκολα βρασμένα για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση Συνταγής

Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, τις πολτοποιούμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, και τον δυόσμο.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ανάλογο αλάτι. Ζυμώνουμε τον κιμά όσο περισσότερο μπορούμε, δοκιμάστε για 15+ λεπτά και θα δείτε το μείγμα να “μεταμορφώνεται” και να αφρατεύει!

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μερικές ώρες, αν έχουμε χρόνο.

Πλάθουμε μεγάλους ή μικρούς κεφτέδες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε με καταπράσινα μπρόκολα εποχής!

Παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες Συνταγές

Σημειώσεις για την Συνταγή:

– Αν δεν βρείτε λαδοτύρι Ζακύνθου χρησιμοποιήστε μια πικάντικη γραβιέρα.
– Ο κιμάς όσο περισσότερη ώρα ζυμώνεται τόσο καλύτερη υφή αποκτά.
– Αν έχετε φρέσκια ρίγανη προτιμήστε την, διαφορετικά χρησιμοποιήστε αποξηραμένη όπως και δυόσμο.

Ζακυνθινές Συνταγές Πολπέτες

Πολπέτες Συνταγές Ζακύνθου

Μπρόκολο Συνταγές

Πολπέτες Παραδοσιακές Συνταγές Ζακύνθου

 

Join the Conversation

  1. θα την φιαξω σημερα ατοφια οπως την παρουσιαζετε με εξαιρεση το τυρι που θα βαλω ενα canestrato pugliese . παω να ζυμωσω!!! καλη σας ημερα

  2. John Sideris says:

    Εξαιρετική δουλειά αναδεικνύοντας την Ελληνική τοπική γαστρονομία και όχι μόνο.

    1. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τα καλά σας λόγια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close