Η Πορτογαλία με «κέρδισε» ως χώρα και γαστρονομικά, αυτή είναι η πρώτη συνταγή από την Πορτογαλική Κουζίνα που μοιράζομαι μαζί σου και είναι η πορτογαλική κρέμα φλαν με βανίλια (Portuguese Pudim de Baunilha).

Δεν έχει υπάρξει ημέρα να μη σκεφτώ το ταξίδι μου στην Πορτογαλία, 24 ημέρες στο πιο παραδεισένιο μέρος του κόσμου, το καλύτερο απ΄όσα έχω επισκεφθεί μέχρι τώρα!

Η Πορτογαλία είναι ένα κράμα από λαούς, κουλτούρες και πολιτισμούς, που έφεραν μαζί τους οι θαλασσοπόροι, μια πολυπληθυσμική χώρα με κουλτούρα αποδοχής και συναίνεσης όλων αυτών που οδήγησε στην απόλυτη αρμονία σε κάθε επίπεδο!

Η Λισαβόνα είναι μια υποδειγματική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα γεμάτη «ιστορία» και πανέμορφα αξιοθέατα.

Mικρά μαγαζιά που σερβίρουν κάθε είδους φαγητό από Αφρικάνικο μέχρι γκουρμέ πορτογαλικό και όσο και να με ενθουσίασε, την ξεψάχνισα ολόκληρη για περισσότερο από 10 ημέρες αλλά την «γνήσια» Πορτογαλία τη γνώρισα εκτός Λισαβόνας!

Όσο για το φαγητό, όπως μου είπε ο Ιγκόρ και η Ινέζ, δύσκολα στη μέσα Λισαβόνα θα έβρισκα την γνήσια παραδοσιακή πορτογαλική κουζίνα και μ΄εστειλαν στο Μπελέμ.

Εκεί έφαγα εξαιρετικά πορτογαλικά φαγητά στο Os Jeronimos!

Όπως μας είπαν στο τέλος, όταν είδαν τα πιάτα που είχαμε παραγγείλει στοιχημάτιζαν οτι δεν θα τα φάμε, αξιαγάπητοι άνρθωποι!
Ειδικά όταν ζητήσαμε το μαύρο λουκάνικο και την πουτίγκα με ψωμί και γαρίδες.

Επίσης μου είπαν να πάω στη Σεσίμπρα, στον Ησαΐα «Taberna Isaias» για ψάρια και θαλασσινά.

Αυτή η ταβέρνα ήταν μια «αποκάλυψη» όχι μόνο για το θεϊκό φαγητό της αλλά για τους ανθρώπους και την αίσθηση του χώρου, όπου νόμιζες πως από στιγμή σε στιγμή θα ξεπροβάλει ο μακαρίτης, ο Anthony Bourdain, ορκίζομαι!

Εκεί, πίσω από το μικρό πάσο η μαμά και η γιαγιά του Ησαΐα έκαναν «μαγικά» και την ωραιότερη κρέμα φλαν με βανίλια, που φυσικά δοκίμασα και ζήτησα τη συνταγή για την πορτογαλική κρέμα φλαν με βανίλια (Portuguese Pudim de Baunilha).

Στη Σεσίμπρα και τα μικρά ψαράδικα ταβερνάκια που ήταν χωμένα στα στενά έφαγα τέλεια αλλά θα σου πω κάτι σημαντικό σα τα Ελληνικά ψάρια δεν έχει!

Την πορτογαλική κρέμα φλαν την έτρωγα συχνά, όπως κατάλαβες μοιάζει με κρέμα καραμέλέ όμως αυτό που την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες είναι η φυσική βανίλια, αρκετή ώστε να τη γεύεσαι και να τη «βλέπεις»!

Και η Πορτογαλία να ξέρεις είναι «γλυκατζού» ή αλλιώς «golosa», όπως τη χαρακτήριζαν οι φίλοι μας, τα γλυκά της είναι λαχταριστά με πολλά αυγά, αφράτες ζύμες και πολύ «γλυκά»!

Δοκίμασε αυτή την κρέμα φλαν με βανίλια είναι μια πανεύκολη συνταγή και 100% επιτυχημένη, το «ταξίδι» στην Πορτογαλία συνεχίζεται!

Bom Apetite!


Πορτογαλική Κρέμα Φλαν_Portuguese Pudim Flan


Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 6-8 άτομα

Υλικά

Για την κρέμα με βανίλια
6 αυγά
140 γρ. ζάχαρη
500 ml. γάλα πλήρες
1 στικ φυσική βανίλια
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την καραμέλα
170 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας νερό

Εκτέλεση Συνταγής

1 Σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό, τοποθετούμε σε μέτρια θερμοκρασία και αφήνουμε τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα, με προσοχή ώστε να μη μας καεί.

2 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Ρίχνουμε αμέσως την καραμέλα σε πυρίμαχο σκεύος, με χωριτηκότητα περίπου 1,2 lt, και τ΄αφήνουμε στην άκρη. Το σκεύος θα πρέπει να χωράει σε ένα ταψί που θα μετατρέψουμε σε μπεν μαρί.

3 Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να πάρει μια γρήγορη βράση.
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τ΄αυγά και χτυπάμε με τον αυγογδάρτη για 1 λεπτό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι ν΄αφρατέψει το μείγμα.

4 Προσθέτουμε το αλάτι, τους σπόρους από τη βανίλια και τέλος το γάλα τμηματικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο πυρίμαχο σκεύος μαζί με τον αφρό που θα σχηματιστεί, τοποθετούμε το πυρίμαχο σκεύος μέσα στο ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση ώστε να δημιουργήσουμε ένα μπεν μαρί.

5 Ψήνουμε την κρέμα για 60 λεπτά στους 170° C.
Την αφήνουμε να κρυώσεις εντελώς και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Για να ξεφορμάρουμε εύκολα τη φλαν βουτάμε το σκεύος για μερικά λεπτά σε ζεστό νερό
– Αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυσική βανίλια χρησιμοποιούμε εκχύλισμα
– Μπορούμε ν΄αρωματίσουμε με ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες φλαν

Εύκολη Κρέμα Καραμελέ

Κρέμ Καραμελέ Συνταγή

Συνταγή για Κρέμα Καραμελέ με Αυγά

Συνταγή για Κρέμα Βανίλια

Κρέμα Καραμελέ Συνταγές

Συνταγή για Κρέμα Φούρνου

Πορτογαλικές Συνταγές για Κρέμα Φλαν

Portuguese Recipes

2 Σχόλια

  1. Είναι εκπληκτικό γλυκό -τουλάχιστον για εμάς που αγαπάμε την καραμέλα! Το πυρίμαχο σκεύος μου λείπει αλλά θα το βρω για να κάνω και τις δικές μου απόπειρες!

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.