Σπιτικό Πετιμέζι

2.4K
Πετιμέζι αγάπη μου,

Θα μπορούσε να είναι χρώμα σε χρωματολόγιο, χαρακτηρισμός για μυρωδιά και γεύση ή να στέκεται στο ράφι παραμερίζοντας κάθε γλυκαντική ουσία, το πετιμέζι είναι ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας και αξίζει την προσοχή όλων μας, όλο το χρόνο!

Μούστος, ζυμώσεις και συμπύκνωση αυτό είναι η “μυστική” συνταγή του φανταστικού αυτού παχύρευστου και σκουρόχρωμου σιροπιού που κλείνει μέσα του όλη την δύναμη σταφυλιού.

Το πετιμέζι αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους, από τους προγόνους μας ως θερμαντικό μέσο, ως υποκατάστατο της ζάχαρης, όταν αυτή ήταν ένα είδος πολυτελείας αλλά και σαν συντηρητικό.

Κατά τόπους στην Ελληνική Κουζίνα αναδεικνύεται σε περίφημα πεντανόστιμα παραδοσιακά και τοπικά εδέσματα.
Στην σύγχρονη κουζίνα, το αρχαίο αυτό γλυκαντικό πήρε νέα πνοή, οι χρήσεις του επεκτείνονται πλέον πέρα από τη ζαχαροπλαστική, γιατί “παντρεύται” άριστα με τις περισσότερες γεύσεις.

Σπιτικό Πετιμέζι πως φτιάχνεται

Πως θα φτιάξεις πετιμέζι στο σπίτι

Στο τελευταίο μου post σου παρουσίασα όλη την διαδικασία για το πως μπορείς να φτιάξεις σπιτικό μούστο, όπως διαπίστωσες φτιάχνεται πανεύκολα, με απλές διαδικασίες και στην ουσία θα χρειαστείς μόνο σταφύλια, το βλέπεις ΕΔΩ.

Κι αφού γίνει η ζύμωση και ο χυμός μεταμορφωθεί σε μούστο ξεκινάς να φτιάχνεις το πετιμέζι, δεν υπάρχει κανένα “μυστικό” που θα πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, η σιγανή φωτιά κάνει όλη την δουλειά, προκύπτει η συμπύκνωση και άρα το πετιμέζι.

Η διαδικασία

Το μόνο που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι οτι από 2 λίτρα έτοιμου – κομμένου μούστου που χρησιμοποίησα πήρα περίπου 450-500 ml. πετιμέζι.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, ρίχνουμε τον μούστο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Αφήνουμε να πάρει 3-4 καλές βράσεις και χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο.

Σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό με πυκνότητα περίπου ανάμεσα σε αυτή του λαδιού και του μελιού, όταν το πετιμέζι κρυώσει θα πάρει την τελική του πυκνότητα, γι΄αυτό δεν το παρακάνουμε με τον βρασμό.

Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει ερμητικά, διατηρούμε το πετιμέζι σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Όπως διαπίστωσες η διαδικασία είναι τουλάχιστον απλή, χρειάζεται μόνο υπομονή και τον χρόνο του.

Γιατί αξίζει να φτιάξεις πετιμέζι; Πάρε μερικές ιδέες

Καθημερινά στο πρωινό σου, δοκίμασέ το με ταχίνι, αν σου έτρεξε λίγο σαλάκι με τις τηγανίτες συνταγή εδώ!

Εννοείται για να φτιάξεις παραδοσιακά γλυκίσματα μουσταλευριά, μουστοκούλουρα ή λουκούμια.

Ταιριάζει σε πάρα πολλά γλυκά και με κάποιες “προσθήκες-αλλαγές” το χρησιμοποιείς αντί για ζάχαρη, επίσης για να δώσεις ωραίο χρώμα και καραμελένια γεύση σε κάποια από αυτά.

Φυσικά σαν σιρόπι σε τηγανίτες, λουκουμάδες, γιαούρτι, σε φέτες ψωμιού, φρούτα, τυριά, παγωτά ή όπου θα βάζατε σιρόπι ή μέλι!

Χρησιμοποίησέ το σαν άρτυμα σάλτσες, ντρέσινγκ για σαλάτες ή αλείψτε το κρέας που θα ψήσετε για να αποκτήσει τραγανή πέτσα!

Στον καφέ ή στο αφέψημά σας αντί για κάποια άλλη γλυκαντική ουσία!

Μπορείς να φτιάξεις λικέρ, χρησιμοποίησε 3 μέρη πετιμέζι και 1 μέρος οινοπνέυματος.

Δοκίμασε να φτιάξεις γρανίτα με 1 μέρος πετιμεζιού 4 μέρη τριμμένου πάγου ή να το απολαύσεις σαν αφέψημα αραιωμένο με παγωμένο ή ζεστό νερού, του πάει και η κανέλα!

 

#cookingwithme ✌️
Eva

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close