Σίγουρα αν δεν είσαι από τον Έβρο, αν δεν έχεις Σαρακατσάνικες ρίζες ή αν δεν έχεις διαβάσει ξανά και ξανά τα βιβλία της Εύης Βουτσινά αυτή η συνταγή για πίτα με λάχανο και φέτα σου είναι παντελώς άγνωστη!

Η αείμνηστη κυρία ή θεία Θεοδώρα, όπως την αποκαλούσαμε, ήταν μια γυναίκα με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και προφορά, με σαρακατσάνικη ρίζα, με καταγωγή από τον Έβρο και χρόνια «ξενιτεμένη» στην Ελβετία.

Aυτή η γυναίκα λοιπόν ήταν η πεθερά της θείας μου και την έβλεπα κάθε καλοκαίρι ή χειμώνα που ερχόταν στην Ελλάδα για διακοπές.

Είχε μεγάλη αγάπη για τον τόπο της και πάντα πιστή στα ήθη και έθιμα του τόπου της, παρόλο που έλειπε πάνω από 50 χρόνια δεν υπήρχε στιγμή που να μην αναφερόταν στον Έβρο, να μη σιγοτραγουδά έναν εβρίτικο σκοπό.

Η μαγειρική της ήταν ξεχωριστή, όταν πάντρεψε το γιο της με τη θεία μου, περίπου τέτοια εποχή, θυμάμαι δύο πράγματα.

Το ένα μαγειρευτό με κυδώνια που έφτιαξε για το μετά-γαμήλιο τραπέζι και μια τοπική-παραδοσιακή πίτα που πέρασαν πάρα πολλά χρόνια για να μάθω τι ακριβώς ήταν, όμως θυμάμαι τη «γλύκα» της και πόσο όμορφα μύριζε.

Αυτή η μυρωδιά και η πρωτόγνωρη γεύση μου έμεινε και κάθε φορά που έτρωγα spring rolls αμέσως μου ερχόταν στο μυαλό ο λόγος ξεκάθαρος, το λάχανο!

Όμως αυτή την πίτα δεν την είχα συναντήσει ποτέ και πουθενά ενώ η κυρία Θεοδώρα έφυγε από τη ζωή δεν κατάφερα ποτέ να μάθω ποτέ τη συνταγή, όμως έμελλε να τη συναντήσω σ΄ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία μαγειρικής από την μοναδικότατη Εύη Βουτσινά.

Ήταν τόσο απλά τα υλικά γι΄αυτή την συνταγή για παραδοσιακή πίτα, δυο –τρια υλικά και καλό φύλλο για πίτες.

Ετσι κι έγινε, φυσικά η καλύτερη επιλογή για τέτοιου είδους πίτες είναι το Χωριάτικο Φύλλo Κοζάνης «κιχί» της alfa για παραδοσιακές πίτες, ένα χωριάτικο φύλλο σα να το έχει ζυμώσει και ανοίξει η πιο πεπειραμένη νοικοκυρά!

Όταν φτάνει η εποχή που το λάχανo είναι γλυκό, τρυφερό και αφράτο πάντα φτιάχνω αυτή την πίτα, η μόνη μου προσθήκη είναι λίγο ξερό κρεμμύδι.

Αυτή είναι η «αλήθεια» της ελληνικής πίτας από τόπο σε τόπο μοναδική όσο τίποτα άλλο, γεια στα χέρια σου «Ελλάδα» με τις πίτες σου!


Σαρακατσάνικη Πίτα με Λάχανο και Φέτα


Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά
Ποσότητα: 12 μερίδες

Υλικά

1 συσκευασία Χωριάτικο Φύλλo Κοζάνης «κιχί» της alfa
1000 γρ. λάχανο
300 γρ. φέτα
1 μεγάλο κρεμμύδι
100 γρ. βούτυρο
50 γρ. ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση Συνταγής

1
Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε την πίτα με το λάχανο και φέτα.

2
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι. Βάζουμε το λάχανο σε μπωλ, το πασπαλίζουμε με αλάτι και το πιέζουμε με τα χέρια μας να «μαραθεί».

3
Σε ευρύχωρo τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, αποσύρουμε και προσθέτουμε αμέσως το λάχανο, τα πιπέρια, τη μισή ποσότητα από τη φέτα και ανακατεύουμε.

4
Σε ένα ταψί στρώνουμε 3 από τα φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη γέμιση και επάνω το τυρί θρυμματισμένο.

5
Κλείνουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, που δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε κάθε φορά και λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου 200ο C για 50 λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε παστό χοιρινό ή καβουρμά
– Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση σέλινο και καρότο ψιλοκομμένα

Παραδοσιακές Πίτες ΚΙΧΙ

Συνταγή για Λαχανόπιτα

Συνταγές με φύλλο alfa KIXI

Συνταγές με Λάχανο

Λάχανο Συνταγή για Πίτα

Πίτα με ΚΙΧΙ Συνταγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.