Μπορεί ν΄αφιερώνω άπειρο χρόνο στην κουζίνα αλλά υπάρχουν φορές που θέλω να μαγειρέψω κάτι πολύ νόστιμο σε λίγο χρόνο, συνήθως μια σαλάτα και ο σολομός στο φούρνο είναι συχνά η επιλογή μου.

Και αν αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν μέσα σε 30 λεπτά να σερβίρεις ένα υπέροχο και ελαφρύ γεύμα η παρακάτω συνταγή θα σου λύσει όλες τις απορίες!

Ο σολομός είναι ένα χορταστικό ψάρι που μαγειρεύεται πανεύκολα ακόμη και από αρχάριους στην κουζίνα, συνήθως οι περισσότερες συνταγές για σολομό περιέχουν μέλι κάτι το οποίο είναι πολύ νόστιμο αλλά και «βαρετό».

Η δική μου εκδοχή δίνει μια πικάντικη και αρωματική νότα χωρίς να αλλοιώνει τη «γλυκιά» γεύση του σολομού και ταιριάζει με τα πάντα.

Μέχρι να ψηθεί ο σολομός ετοιμάζω το ωραιότερο συνοδευτικό και νέο μου κόλλημα, τη σαλάτα ταμπουλέ με λεμόνι και δυόσμο της Tipiak, έτοιμη χωρίς κόπο μόλις σε 5 λεπτά!

Εύκολες Συνταγές με Σολομό

Αυτή η σαλάτα ταμπουλέ εκτός του ότι είναι πεντανόστιμη από μόνη της, αρκεί λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι, είναι και χωρισμένη σε μερίδες ώστε να χρησιμοποιείς κάθε φορά όσο ακριβώς χρειάζεσαι.

Εκτός λοιπόν από την κλασική εκδοχή της σαλάτας  ταμπουλέ πρέπει να τη δοκιμάσεις σα συνοδευτικό σε κρεατικά, ψαριά αλλά και σαν απλή σαλάτα που θα βάλεις τις δικές σου πινελιές! Το χειμώνα την εμπλουτίζεις με λαχανικά εποχής. Μια ακόμη αγαπημένη μου εκδοχή είναι με φιλέτα πορτοκαλιού, ξερό κρεμμύδι και κύμινο.

Σερβίρω το πιάτο και σκέφτομαι πως χρειάστηκαν μόνο 30 λεπτά για να φάμε υγιεινά και νόστιμα, χωρίς κόπο και πολύ χρόνο στην κουζίνα, αυτόν,  τον υπέροχο συνδυασμό με ψάρι και σαλάτα ταμπουλέ, πάρε την ιδέα μου και κάνε την δική σου!


Χρόνος Προετοιμασίας: 25′
Χρόνος Ψησίματος: 15′ 
΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος 
Μερίδες: 4

Υλικά

Για τον σολομό
600 γρ. φρέσκο σολομό
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκό κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο αποξηραμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 λάιμ
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σαλάτα ταμπουλέ με μανιτάρια
250 γρ. σαλάτα ταμπουλέ (κους κους με δυόσμο) Tipiak
300 ml. νερό
5 μικρά λευκά μανιτάρια
2 ραπανάκια
1 λεμόνι
2 λάιμ
50 γρ. τζίντζερ
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σως σόγιας σκούρη Blue Dragon
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο
Σχινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση

1 Ο σολομός
Σ’ένα μπωλ αναμειγνύουμε τα μπαχαρικά. Πολτοποιούμε το σκόρδο και το αναμειγνύουμε με το χυμό του λάιμ  και το ελαιόλαδο.

Αλείφουμε το σολομό και τοποθετούμε σε αλουμινόχαρτο, καλύπτουμε το σολομό με το μείγμα μπαχαρικών και ψήνουμε για 12-15 λεπτά στους 180ο C.

1 Για τη σαλάτα ταμπουλέ
Σ΄ένα μπωλ ανακατεύουμε τη σόγια, το ελαιόλαδο, το χυμό του λάιμ και του λεμονιού, προσθέτουμε το τζίντζερ τριμμένο.
Κόβουμε τα μανιτάρια και το ραπανάκι  σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μπωλ, περιχύνουμε με τη σάλτσα και τα μαρινάρουμε.

Βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα το ταμπουλέ και περιχύνουμε με το νερό, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.

Κατόπιν τελειώνουμε το ταμπουλέ προσθέτοντας ψιλοκομμένα τον κόλιανδρο, το μαϊντανό, το σχινόπρασο ή τα πράσινα μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαριναρισμένα μανιτάρια και περιχύνουμε με τη μαρινάδα, ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε το ταμπουλέ με τον σολομό και λάιμ.

Σολομός Συνταγές για Φούρνο

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Αν θέλουμε πιο καυτερό αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε μπούκοβο.
– Στη σαλάτα ταμπουλέ αντί για μανιτάρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπρόκολο ή καρότο.
– Το σολομό τον ψήνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας αλλά φροντίζουμε να τον κρατήσουμε ζουμερό.

Σολομός στο Φούρνο Συνταγή

Σαλάτα Ταμπουλέ Συνταγές

Συνταγές για σολομό

Μανιτάρια Συνταγές

Ταμπουλέ Συνταγή

Ταμπουλέ Κους Κους Συνταγές

Ταμπουλέ Συνταγές

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο