Η ψαρόσουπα είναι από εκείνα τα φαγητά που μπορεί ν΄αλλάξει» τη διάθεσή μας, αρκεί να είναι ζεστή και φυσικά νόστιμη, όπως αυτή η υπέροχη φινλανδική σούπα με την ονομασία Lohikeitto με σολομό, πατάτες, πράσο και γάλα!

Με την πρώτη ματιά αυτή η ψαρόσουπα μπορεί να σου μοιάζει μια «παράξενη» σούπα και σίγουρα θα δυσκολευτείς κι εσύ να την προφέρεις σωστά.

Όμως μπορώ να σου υποσχεθώ πως είναι απίστευτη και θα φας μια διαφορετική σούπα που θα σε «ταξιδέψει» στην παγωμένη Φινλανδία, που προσωπικά «πεθαίνω» να πάω!

Τη συγκεκριμένη σούπα τη γνωρίζω από πολύ παλιά αφού υπήρχε σ΄ ένα βιβλίο μαγειρικής που παρουσίαζε τις καλύτερες συνταγές από την Ευρωπαϊκή Κουζίνα.

Ποτέ όμως δεν την είχα δοκιμάσει γιατί πίστευα πως δεν θα ήταν «κάτι» αξιόλογο άλλωστε μια σούπα με γάλα και σολομό δεν πίστευα πως θα ήταν στις «γεύσεις» μου.

Πρόσφατα και λόγω Χριστουγέννων, διάβαζα για την Φινλανδία εκεί κάπου λοιπόν πήρε ξανά το μάτι μου αυτή τη σούπα με σολομό και μάλλον, πιο “ώριμη» τώρα πια, ήταν η κατάλληλη στιγμή για να τη δοκιμάσω.

Για τη σούπα με σολομό χρειάζεσαι φρέσκο φιλέτο σολομό, χωρίς κόκκαλα, πατάτες, πράσο, καρότο, γάλα, άνηθο και μπαχάρι.

Στις ελληνικές συνταγές το μπαχάρι το χρησιμοποιούμε πιο πολύ στα κοκκινιστά και σπάνια βλέπουμε συνταγές με άνηθο και μπαχάρι, αν και μόλις σκέφτηκα τις πεντανόστιμες μαγειρευτές σουπιές στο Λέσβιον, οι οποίες περιέχουν αυτά τα δύο συστατικά.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση για πληροφορίες και συνταγές για τη σούπα Lohikeitto, βρήκα αρκετές παραλλαγές.

Στη συνέχεια πολτοποίησα τα ¾ από τη σούπα, όχι όμως το σολομό, το αποτέλεσμα ήταν απίστευτα νόστιμο, θα σου θυμίσει ένα γνωστό πιάτο του ΙΚΕΑ και τελικά το μπαχάρι με τον άνηθο και το γάλα ταιριάζουν τόσο μα τόσο πολύ!

Αυτή η φινλανδική σούπα είναι πραγματικά μια από τις πιο νόστιμες και ταυτόχρονα διαφορετικές ψαρόσουπες που εμείς γνωρίζουμε!

Δοκίμασέ την στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σαν ορεκτικό, μια κρύα μέρα ή νύχτα του χειμώνα, όταν θες κάτι διαφορετικό ή απλά κάτι πολύ γρήγορο.

Εμείς ξετρελαθήκαμε, μικροί-μεγάλοι, και ελπίζουμε να βρεθούμε στη Φινλανδία κάποια στιγμή και να την απολαύσουμε μαγειρεμένη παραδοσιακά, περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη με παγωμένες μύτες!


Σούπα με Σολομό, Πατάτες και Πράσο


Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά
Ποσότητα: 4 άτομα

Υλικά

500 γρ. φιλέτο σολομό
3 πατάτες
2 πράσα
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1200 ml. ζωμό ψαριού ή λαχανικών
500 ml. γάλα
1 μικρό ματσάκι άνηθο
¼ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
¼ κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι
Κόκκους ροζ πιπέρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση Συνταγής

1
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέτρια και όμοια κομμάτια.

Σε ευρύχωρη κατσαρόλα σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες συνεχίζοντας το σωτάρισμα για μερικά λεπτά.

2
Πορσθέτουμε το μπαχάρι, τα πιπέρια, λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και το ζωμό, βράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Προσθέτουμε ολόκληρο το σολομό, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, σιγοβράζουμς για 8-10 λεπτά.

3
Αφαιρούμε το σολομό και πολτοποιούμε την υπόλοιπη σούπα, επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το γάλα, μόλις πάρει μια βράση αποσύρουμε και προσθέτουμε τον υπόλοιπο άνηθο.

Σερβίρουμε τη σούπαμε κομμάτια σολομού, ροζ πιπέρι και άνηθο.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αντί για γάλα μπορούμε να προσθέσουμε κρέμα γάλακτος σ΄αυτή τη περίπτωση χρειαζόμαστε περίπου 300 ml. περισσότερο ζωμό
– Αν χρειαστεί αραιώνουμε τη σούπα με επιπλέον γάλα

Lohikeitto Salmon Soup

Σούπα Lohikeitto

Εύκολες Συνταγές για Ψαρόσουπα

Συνταγές για Σούπα με Σολομό

Υλικά για Ψαρόσουπα

Συνταγή για Σούπα με Σολομό

Συνταγές με Σολομό

Ψαρόσουπα με Σολομό Συνταγή

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.